Zo maak je havermelk

Twee jaar geleden publiceerde ik een recept om zelf sojamelk te maken. Lekker, vegan, zero waste, maar best wel bewerkelijk. Gelukkig zijn er ook een hoop andere soorten plantaardige melk die je óók zelf kunt maken. Bijvoorbeeld havermelk. Is een stuk sneller: kost je maar 5 minuutjes.

Ingrediënten voor havermelk

Havermout

Havermelk kun je maken van havermout of hele havervlokken. Maakt niet zoveel uit, je maakt ze uiteindelijk toch fijn. Ik koop mijn havermout afwisselend bij de Ekoplaza (zero waste schap) of Pieter Pot, net wat op dat moment uitkomt. Ook kun je in sommige supermarkten havermout in een papieren zak kopen, in plaats van plastic.

Water

Natuurlijk heb je ook water nodig. Als je in Nederland of een ander land woont met goede waterzuivering en prima kraanwater: haal het dan ook daadwerkelijk uit de kraan! Er is volgens De Zwerfinator weinig zó onduurzaam als onnodig water verpakken in plastic flesjes wanneer er fantastisch drinkwater uit de kraan komt.

Smaakmaker

Tenslotte heb je een smaakmaker nodig. Havermout an sich is nogal smakeloos. Zelf heb ik honing gebruikt, omdat ik dat toevallig in de kast had staan. Ik haal mijn honing tegenwoordig bij een Hengeloos stel dat biodynamisch imkert. Wil je jouw melk 100% vegan maken, dan kun je een dadel toevoegen (of 2 als je wat meer van zoet houdt), een eetlepel maple syrup, agavesiroop, of als je het dichter bij huis wilt houden: gewone keukenstroop gemaakt van Nederlandse suikerbieten.

Dadels kun je zero waste op de markt bij de notenhandelaar of sommige groenteboeren kopen. Maple syrup en honing kun je vrij gemakkelijk in een glazen fles of pot vinden, maar agavesiroop en keukenstroop ken ik eigenlijk alleen in een plastic verpakking. Daar valt dus nog winst te halen!

Je keuze hier hangt heel erg af van jouw eigen duurzame focus: vind je het belangrijker om lokale, Nederlandse producten te gebruiken, vind je zero waste belangrijker? Of ben je echt heel strikt 100% vegan?

Mijn eigen drijfveer is dat mijn lifestyle gemiddeld 1 aarde per jaar kost, liever iets minder. Ik ben daarom niet strikt zero waste of vegan, maar combineer elementen uit verschillende duurzaamheidsstromingen om mijn doel te bereiken. Net wat er makkelijker, haalbaarder of betaalbaarder is.

Tip: Met deze havermelk kun je een lekkere ashwagandha latte maken.

Ingrediënten voor havermelk op een rijtje.

Blender of staafmixer

Dit recept is het makkelijkst als je een blender hebt die groot genoeg is, maar als je die niet hebt (net als ik): Geen nood! Je kunt ook alle ingrediënten in een ruime pan of kom doen en daar de staafmixer in zetten. De meeste mensen hebben wel 1 van beiden in huis. En anders kun je vast wel de buren vragen of je iets mag lenen!

Houdbaarheid van zelfgemaakte havermelk

Je kunt zelfgemaakte havermelk sowieso wel een paar dagen tot een week in een afgesloten fles in de koelkast bewaren. Langer ben ik ook niet ziek van geworden, maar kijk en ruik altijd goed van tevoren.

Wat doe je met de overgebleven havermoutpulp?

Gooi de havermoutpulp die je na afloop over hebt niet weg! Die kun je prima gebruiken in (cup)cakes of pannenkoeken. Gewoon de natte prut door het beslag mengen. Doe dit het liefst direct, of uiterlijk binnen 3 dagen.

Hier vind je het recept (let op: niet vegan, zit ei in)

Homemade zero waste havermelk

Hoeveelheid

1

Liter
Bereidingstijd

5

minutes

Dit heb je nodig

  • 100g havermout

  • 1L water

  • 1 dadel, 1 el honing, of 1 el siroop naar keuze

Aan de slag!

  • Meet alle ingrediënten af en doe ze in de blender. (Of in je pan.)
  • Blend alles tot er een melkachtige substantie is ontstaan en alle havermout en eventuele stukken dadel fijngemalen zijn.
  • Giet het mengsel door een zeef en een trechter in een schone glazen fles en sluit die goed af. Schrijf duidelijk op de fles wat erin zit en de datum waarop je het hebt gemaakt.
  • Meng de overgebleven havermoutpulp door pannekoeken- of (cup)cakebeslag.

Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven