Charlotte leest… Handboek Urban Gardening

Mag ik stiekem even heel eerlijk zijn? Dit boek kwam eigenlijk te laat. De ondertitel is namelijk “Stadstuinieren met een kleine tuin, balkon of dakterras”. Tsja. Enkele dagen voor onze verhuizing van appartement met balkon naar rijtjeshuis met grote tuin lag hij in de bus. Maar alsnog vind ik het Handboek Urban Gardening een kei inspirerend boek! Lees gauw verder voor mijn review.

Over het boek

Het Handboek Urban Gardening van Kevin Espiritu is een allround gids voor beginnende (moes)tuiniers. En met allround bedoel ik ook écht allround. Of je nou een klein appartement hebt en alleen binnen kan tuinieren, of een tuin(tje) hebt waar je een paar moestuinbedden in kwijt kan, he got you covered.

Dit boek staat vol met handige beginnerstips, schema’s en tutorials voor onder andere tuinieren in de vesterbank, microgroenten, het maken van zelfbewaterende emmers, het aanleggen van druppelirrigatie, potgrondmix maken voor verschillende situaties en moestuinbedden bouwen.

De hoofdstukken zijn lekker beknopt en overzichtelijk, en doorspekt met inspirerende foto’s, dus het boek leest ook lekker makkelijk weg.

Handboek Urban Gardening - Inhoudsopgave

Over de auteur

Kevin Espiritu leeft in Californië en is de man achter de site Epic Gardening. Zijn missie? Tuinieren zo laagdrempelig mogelijk maken en 10 miljoen mensen aan het tuinieren krijgen. Hoppa. Op EpicGardening.com vind je een enorme berg aan inspiratie op het gebied van moestuinieren, sierplanten en kamerplanten.

Mijn ervaring

Zoals ik al zei, dit boek kreeg ik in de brievenbus echt enkele dagen voordat we verhuisden. Eerst hadden we een balkon van ongeveer 8 vierkante meter op het noordoosten, nu hebben we een tuin van 7×25 meter op het zuidoosten. Niet klein dus.

De technieken en ideeën in dit boek zijn vooral bedoeld voor als je weinig ruimte hebt, maar ook als je veel ruimte hebt, kun je er prima mee overweg! Zo ben ik heel blij met een aantal specifieke tips op het gebied van microgroenten kweken in de vensterbank (ontkiemen in het donker bijvoorbeeld). Of hoe je moestuinbedden bouwt, of zelfbewaterende emmers.

Verder vind je een aantal handige schema’s in het boek, zoals de plantafstand tussen gewassen. Vaak staat die ook wel op zakjes, maar volgens Kevin is dat bedoeld voor “de industrie” en “makkelijk oogsten”. Thuis kun je je groenten vaak dichter op elkaar zetten, omdat je met de hand werkt. En zo is er ook minder gelegenheid voor onkruid.

Wat ik dan minder relevant vond, was de uitgebreide bespreking van klimaatzones in Amerika. Daar had de vertaler wel een wat meer lokalere Nederlandse versie van kunnen maken, in plaats van slechts een sidenote. Gemiste kans.

Anyway, een hoop inspiratie die ook in een grotere tuin zeker wel relevant is.

Hier vind je mijn favoriete resources voor beginnende tuiniers

Radijsjes in de volle grond

Wanneer een aanrader

  • Wanneer je wilt (moes)tuinieren, maar weinig ruimte hebt (of *denkt* dat je helemaal geen ruimte hebt).
  • Wanneer je jouw bijdrage wilt leveren aan het vergroenen van jouw stad. Heel belangrijk voor biodiversiteit, waterhuishouding, en verkoeling.
  • Wanneer je nog een complete beginner bent en ook de basics nodig hebt, zoals inzicht in licht, grond en compost.
  • Als je je tenen eens wilt dippen in hydrocultuur (no pun intended). En ja, ook dat kan op heel kleinschalig niveau in je vensterbank.

Mijn oordeel

⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ •

Heel fijn overzichtelijk boek voor beginners met handige fototutorials.

Hier te koop

Disclaimer: Ik heb dit item gekregen om over te bloggen. Natuurlijk probeer ik dat zo min mogelijk mijn mening te laten beïnvloeden. Ik streef er altijd naar om een eerlijk en inspirerend artikel te schrijven.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven