Charlotte leest… De Grote Paddenstoelengids voor Onderweg

Wist je dat er bijna het hele jaar door wel paddenstoelen te vinden zijn? In de herfst zijn ze echter wat meer aanwezig omdat de vochtige, koele weersomstandigheden simpelweg perfect zijn. Van Uitgeverij Kosmos heb ik De Grote Paddenstoelengids voor Onderweg ter review gekregen. Eens kijken of hij tegen mijn oude ANWB-gids op kan!

De Grote Paddenstoelengids voor Onderweg, binnenflap
Voor- en achterflap hebben een handig overzicht van de indeling van de gids + foto’s van gevaarlijke paddenstoelen aan de binnenkant

Over De Grote Paddenstoelengids voor Onderweg

De Grote Paddenstoelengids is geschreven door Ewald Gerhardt, bioloog, 25 jaar verbonden aan de botanische tuinen van de Universiteit Berlijn. Hij weet alles over paddenstoelen, én is ook nog eens natuurfotograaf.

Deze gids bevat wel 1000 soorten, gegroepeerd op basis van vorm, sporenkleur en steeldikte. Binnen die groepen zijn ze onderverdeeld per genus (soort van soortengroep, bijvoorbeeld amanieten, waaronder de vliegenzwam valt).

Iedere paddenstoel is duidelijk gefotografeerd, heeft een Nederlandse en Latijnse naam, en icoontjes voor de eetbaarheid / giftigheid en zeldzaamheid. In de beknopte omschrijving worden de kenmerken omschreven, waar de paddenstoel voorkomt, bijzonderheden en – ook heel belangrijk – met welke paddenstoelen je moet vergelijken om verwarring te voorkomen. Sommige eetbare paddenstoelen lijken namelijk heel erg op (dodelijk) giftige!

Determinatie gewone zwavelkop
Dit zijn waarschijnlijk gewone zwavelkopjes. Maar deze was moeilijk, er zijn een hoop paddenstoelen die hierop lijken!

Vergelijking met mijn ANWB gids

Het leek me leuk om die nieuwe gids eens te vergelijken met mijn ouwe trouwe ANWB Natuurgids Paddestoelen van Europa uit 2000 (ofwel: 22 jaar oud).

De Grote Paddenstoelengids voor OnderwegANWB Natuurgids Paddestoelen van Europa
Aantal soorten1000160
Nederlandse naam✔️✔️
Latijnse naam✔️✔️
Voorkomen – plaats✔️✔️
Voorkomen – jaargetijde✔️
Zeldzaamheid✔️
Eetbaarheid / giftigheid✔️✔️
Gevaarlijke paddestoelen uitgelicht✔️✔️
Vergelijking dubbelgangers✔️✔️
Indeling gidsPlaatjeszwammen stevig vlees (onderverdeeld in vrije en aangehechte lamellen, en sporenkeur),
plaatjeszwammen broos vlees,
buisjeszwammen,
zwammen zonder plaatjes/gaatjes,
buikzwammen,
zakjeszwammen,
bijzondere vormen
Buisjeszwammen,
plaatjeszwammen met ring,
plaatjeszwammen zonder ring,
Overige zwammen
KenmerkenBeknoptUitgebreid beschreven, extra vak met duidelijke kenmerken
Gewicht gids732 g368 g
Informatie over bruikbaarheid✔️

Zoals je kunt zien hebben beide gidsen hun plus- en minpunten! Als je vooral heel uitgebreid paddenstoelen wilt determineren, kun je beter De Grote Paddenstoelengids voor onderweg hebben. De ANWB gids is meer geschikt als het gaat om veelvoorkomende paddenstoelen, en als je ze wilt plukken om te eten.

Determinatie dooiergele mestzwam
Dit is waarschijnlijk een dooiergele mestzwam

Mijn ervaring

Om heel eerlijk te zijn, vind ik De Grote Paddenstoelengids voor Onderweg niet heel erg geschikt voor onderweg. 😉 Hij is erg dik en zwaar namelijk. Maar als paddenstoelenliefhebber neem ik wel vaak foto’s. Tijdens een wandeling rond de Lonnekerberg bijvoorbeeld (o.a. bekend om zijn enorme diversiteit aan paddenstoelen), of tijdens een ochtendje vrijwilligerswerk voor IVN.

Thuis heb ik die eens opgezocht in de gids. Afhankelijk van de paddenstoel ging dat soms wat lastig, omdat ik allen foto’s van de bovenkant / zijkant had.

Pro tip: Neem een spiegeltje mee wat je onder de hoed kunt houden, zodat je de lamellen kunt fotograferen. En eventueel een pakje tissues om voorzichtig onder de hoed langs te vegen voor de sporenkleur. Dan wordt het een breeze om met deze gids paddenstoelen te determineren!

Determinatie kopergroenzwam
Dit is waarschijnlijk een echte kopergroenzwam. Prettyyy! Die kleur was in real life echt zo bijzonder, zo fel turkoois.

Mijn oordeel

Goede, zeer uitgebreide gids. Te dik om mee te nemen op reis. (Dagwandeling sure, maar een trektocht… Nee.) Determinatie gemakkelijk als je de juiste kenmerken onderzoekt en vastlegt.

“De Grote Paddenstoelengids voor Onderweg” is hier te koop

Disclaimer: Ik heb dit item gekregen om over te bloggen. Natuurlijk probeer ik dat zo min mogelijk mijn mening te laten beïnvloeden. Ik streef er altijd naar om een eerlijk en inspirerend artikel te schrijven.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven