Groene voornemens 2018

Gelukkig nieuwjaar allemaal! Ik hoop dat jullie allemaal een fijne jaarwisseling hebben gehad, of dat nou een enorm feest was of gewoon een knus avondje. En natuurlijk is het tijd voor goede voornemens! Of in mijn geval: groene voornemens.

Eigenlijk ben ik helemaal geen type voor goede voornemens. Ik weet nooit wat ik moet verzinnen, en na een paar weken ben ik überhaupt vergeten dat ik voornemens voor het nieuwe jaar had. Maar sinds het lezen van De Verborgen Impact en Dit Is Een Goede Gids zijn er wel een paar lifestyle veranderingen die ik wil doorvoeren het komende jaar.

1 – 2x in de week vegetarisch eten

Vlees eten heeft ongelofelijk veel impact op de aarde, en wij Westerlingen eten sowieso al veeeeeel meer dan we nodig hebben. Tijd om dus standaard wat vega dagen in te lassen! Paul houdt wel heel erg van zijn stukje vlees, 2 dagen is voor hem “wel echt de max”. Kijken of ik het volgend jaar kan opschroeven 😉

Voor de dagen dat we wél vlees eten, wil ik zoveel mogelijk vlees kiezen wat minder impact heeft, zoals bijvoorbeeld kip of varken. Rund wil ik tot een minimum beperken.

2 – Duurzame kleding

Ik koop sowieso eigenlijk alleen nieuwe kleding wanneer ik het écht nodig heb. Ik ben zo iemand die 2 spijkerbroeken koopt, ze helemaal afdraagt tot ik slijtgaten bij mijn binnendijen heb, en dan een periode alleen rokjes draagt omdat ik nieuwe spijkerbroeken moet gaan kopen. Op dit moment koop ik vooral bij de grote ketens zoals Primark en H&M, omdat dat goedkoop is. Komend jaar wil ik bewust duurzame labels of tweedehands shoppen wanneer ik iets nieuws nodig heb.

3 – Overstappen op een groene bank

Van bovengenoemde twee boeken heb ik één ding heel goed ingeprent: iedere euro die je uitgeeft, is een stem. Een stem die zegt: “goed bezig, ga daarmee door!”. Zo kun je je stem geven aan een duurzaam of niet duurzaam bedrijf als je een keuze maakt voor een bepaald product. Maar ook de bank die jouw geld bewaart, gebruikt het om te investeren. Ook hier kun je een keuze maken tussen groen en niet groen. Wat betreft rentepercentages maakt het tegenwoordig geen flaus aus, dus volgend jaar wil ik overstappen naar een groene bank.

Tip: Kijk eens op Eerlijke Geldwijzer hoe jouw bank het doet.

4 – Duurzame keuzes bij samenwonen

We zijn al een beetje rustigjes aan het rondkijken, maar komend jaar willen Paul en ik gaan samenwonen. Wanneer dat gebeurt, kunnen we een heleboel keuzes maken over onderwerpen waar we nu – als huurders van studentenkamers – niks of nauwelijks wat over te zeggen hebben.

Dit is natuurlijk niet iets wat ik in mijn eentje doe – Paul heeft er ook een zegje in omdat het voornamelijk zijn geld is waar het om zal gaan. Maar ik wil zelf zoveel mogelijk aansturen op duurzame keuzes wanneer we kijken naar bijvoorbeeld energie, internet en een gezamenlijke rekening. Laten we beginnen bij een huurhuisje met minimaal energielabel A!

Zaailingen.com heeft interessante artikelen over groene webhosting en sjoemelstroom.

Wat zijn jouw groene voornemens voor 2018?

1 reacties

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven