Als blogger en copywriter ben ik ondernemer. Ik werk vanuit huis, en ik woon al vrij duurzaam. Maar er zijn een hoop dingen aan een bedrijf die je als ondernemer bewust duurzaam kunt uitkiezen en regelen. Vandaag geef ik 12 tips voor een groene onderneming!

1 – Host je website bij een duurzame aanbieder

Laten we klein beginnen. De hosting van je website. Niet iets waar je echt bij nadenkt op het gebied van duurzaamheid. Toch kun je hier verschil maken. Kies voor een duurzame webhost die gebruik maakt van datacenters op groene energie.

Linda heeft op haar blog Zaailingen uitgezocht welke hosts groen zijn en welke niet. Let op: het artikel komt uit 2017 en sommige informatie kan verouderd zijn.

Zelf ga ik dit jaar verhuizen van One.com naar Antagonist. Antagonist heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Ze maken gebruik van de datacenters van Previder, die sinds een paar jaar op 100% groene stroom draaien. Ook leuk: Antagonist zit in Enschede en Previder zit in Hengelo. Locals dus voor mij!

2 – Samenwerkingen

Vind je het belangrijk dat jouw bedrijf meer doet dan alleen zelf duurzaam zijn? Wil je echt je duurzame normen en waarden uitdragen? Dan kun je ervoor kiezen om alleen met anderen samen te werken die dit ook hoog in het vaandel hebben staan.

Aan de ene kant kan dit betekenen dat je in het begin minder opdrachten hebt, aan de andere kant kun je je concentreren op bedrijven die dezelfde mindset hebben en hier een sterke band mee smeden.

Natuurlijk ligt het ook heel erg aan je branche hoeveel dit uitmaakt. Denk er op zijn minst eens over na!

Voorbeeld: Niet helemaal duurzaamheidsgerelateerd, maar zo heb ik recentelijk een Instagram-beheerklus afgewezen omdat de persoon in kwestie foto’s van andere accounts wilde gebruiken. Dat is in strijd met mijn eigen normen en waarden (hallo auteursrecht!), dus daar wil ik niet aan meewerken. Ik verdien mijn geld liever op een eerlijke manier.

Affiliate advertentie

Affiliate advertentie

3 – Investeringen

Iedere ondernemer investeert geld. In apparatuur, in grondstoffen, ingrediënten, inrichting. Kijk eens of je een duurzame variant kunt vinden. Bijvoorbeeld als kledingboetiek kun je investeren in duurzame collecties, als restaurant in biologische ingrediënten.

Mijn grootste investering voor mijn werk is elektronica: laptop en telefoon. Ik kies er privé én zakelijk bewust voor om dit uitsluitend refurbished aan te schaffen, en zo lang mogelijk te gebruiken. Geen onduurzaam gedoe met direct nieuw spul aanschaffen wanneer de afschrijvingsperiode verlopen is.

4 – Energie

Nog iets wat super voor de hand ligt als je een groene onderneming wilt: stap over op groene energie! Hoe groter je bedrijf en hoe meer energie je verbruikt, hoe meer je je milieu-impact kunt reduceren door gebruik te maken van 100% groene stroom.

Affiliate advertentie

Affiliate advertentie

5 – Zakelijke rekening bij een groene bank

Naast je privérekening kun je ook je zakelijke rekening bij een duurzame bank onderbrengen. Zelf heb ik nog geen zakelijke rekening, dat kan qua kosten nog niet uit. Maar zodra is er wél aan toe ben, open ik hem bij Triodos, waar ik ook mijn privérekening heb.

6 – Duurzame verzekering

Om in de geldsferen te blijven: als je overstapt naar een duurzame bank, kun je ook overstappen naar een duurzame verzekeraar. Dit werkt bijna net zo als het overstappen van bank, maar dan makkelijker.

7 – Duurzaam pensioenfonds

Ben je een werkgever van een wat groter bedrijf, of heb je zelf wat te zeggen over waar je eigen pensioen wordt opgebouwd? Kies dan voor een zo duurzaam mogelijk pensioenfonds. Ook hier heeft de Eerlijke Geldwijzer een tool voor, maar helaas is er nog heeeeeel veel te verbeteren op pensioenvlak.

8 – Groene locatie

Ook hoe je jouw bedrijfslocatie inricht kan meer of minder duurzaam. Een “steentuin” is misschien lekker makkelijk en goedkoop in onderhoud, maar absoluut niet natuurvriendelijk. Water kan slecht in de bodem trekken, het doet niks voor de biodiversiteit, en in de zomer wordt het godsgruwelijk heet. Zorg voor groen!

Ook hoe je omgaat met het groen op je locatie maakt uit. Ga in zee met een hovenier die werkt in harmonie met de natuur. Niet alleen strakke percelen, onderhoudsarme evergreen struiken en mooie bloemen, maar liefde voor het bodemleven, geen exoten en vooral insectvriendelijke beplanting.

9 – Een groen bedrijfspand

Zelfs het gebouw waarin je gevestigd bent, kan een steentje bijdragen aan de natuur. Wacht dacht je van zonnepanelen of zelfs een groen, beplant dak? Ook kun je regenwater opvangen om de wc’s mee door te spoelen.

10 – Een duurzaam kerstpakket

Hoeveel werkgevers denken bewust na over waar hun kerstpakket vandaan komt? Doe dat eens, en koop je kerstpakketten in bij lokale en duurzame ondernemers. Of doe het zoals bij mijn vader op het werk: zij krijgen een soort tegoedbon waarmee ze kunnen kiezen tussen enkele grote cadeaus of het bedrag schenken aan een goed doel.

11 – Duurzaam vervoer

Reis je veel voor je werk? Doe dat dan zo duurzaam mogelijk. het liefst op de fiets of met het OV. Soms is dat echter niet handig, bijvoorbeeld als je aannemer of installateur bent. Ga dan duurzaam om met je huidige busje (ofwel: rijd hem op na de afschrijvingsperiode) en kies daarna voor een elektrische variant.

Grotere bedrijven kunnen natuurlijk hun werknemers stimuleren om met de fiets of het OV te komen (en laat het management het goede voorbeeld geven). Zorg voor elektrische leaseauto’s en genoeg laadpalen op het terrein.

Mijn vader werkt voor een overheidsinstantie en daar hebben ze als beleid dat reiskosten met de auto niet vergoed worden als er ook een goede OV-optie voorhanden is. Goede zaak!

Nog duurzamer is natuurlijk om af en toe gewoon lekker thuis te werken.

12 – Vegetarische kantine

Om af te sluiten met een klapper: laat de kantine overschakelen op een volledig vegetarisch menu. Vlees eten staat in de top 3 van dingen die de meeste milieu-impact hebben, dus hiermee kun je een groot verschil maken. Met een vegetarische kantine kun je mensen die anders nooit vegetarisch zouden eten, kennis laten maken met alle lekkere opties Wie weet gaan ze zelfs thuis af en toe vega eten!

Op de hoogte blijven van alle duurzame inspiratie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Inschrijven

Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven