Charlotte probeert… Greenforce vleesvervangers in poedervorm

Een tijdje geleden spotte ik op Instagram de Greenforce vleesvervangers. Vegan vleesvervangers in poedervorm. Mix met water, maak er burgers of ballen van, en gooi in de koekenpan. Klinkt makkelijk, en de prijs was ook dikke prima. Ik kocht een kleine starterkit om te kijken wat ik ervan vind.

Greenforce is een van oorsprong Duits merk en zet nu dus ook voet aan de grond in Nederland. Hun easy mix vleesvervangers zijn vegan en voor zover ik kan zien ook sojavrij.

De kleine starterkit kost zo’n €15 en bevat 3 pakjes mix: Gehakt, hamburgers en gehaktballen. Omdat wij met zijn tweetjes zijn, doen we 2x met een pakje. Voor de prijs hoef je het dus niet te laten!

Maar werkt het ook?

Laten we zeggen: De resultaten wisselen. Het is even wennen. Maar we hebben alle drie de varianten geprobeerd. Hieronder vind je mijn oordeel!

Feest der aankoeking bij mijn eerste keer (tweede keer ging beter hoor!)

Greenforce easy mix burger

Dit was de eerste mix die we probeerden, goed voor 6 burgers. De eerste keer hadden we bouw-je-eigen-burger-dag: allebei twee broodjes hamburger die we dan verder konden beleggen met ui, augurk, tomaat, kaas, etc.

Die eerste keer was om eerlijk te zijn nogal een flop. De burgers bleven ontzettend aan de pan plakken, en wat we op onze broodjes deden, zag er nogal verfomfaaid uit.

Maar ik ben niet kinderachtig: ik gaf de burgers nog een kans. Deze keer in de keramieken pan, met gladde bodem, en flink meer olie. Dat werkte beter. De laatste twee burgers kwamen geslaagd uit de pan voor ons AGV’tje.

Smaak

Textuur

Overall ervaring

Greenforce easy mix mince

In de dagen daarna was het gehakt aan de beurt. Deze mix lijkt heel erg op de burgermix qua kleur en geur. Het verschil is vooral dat je er geen burgers van maakt, maar de hele mix in 1x in de pan gooit en los roert.

Ook dit was even wennen. De eerste keer vond ik het lastig om het gehakt een mooie gehaktstructuur te geven. Misschien lag het eraan dat ik zoals gebruikelijk eerst ui en knoflook in de pan had gedaan, en daardoor de inhoud minder heet werd?

Maar de tweede keer was ook geen succes. Hoe lang ik ook bakte, hoe hoog ik het vuur ook deed, ik kreeg geen mooi korstje op de mix om het een geloofwaardige gehakttextuur te geven. Het bleef een nietszeggende opvulling voor onze wraps. Jammer.

Ik denk dat het ermee te maken heeft dat de mix wordt aangemaakt met water: daardoor is het waarschijnlijk moeilijk om de vleesvervanger heet genoeg te krijgen om het echt goed te kunnen bakken.

Smaak

Textuur

Overall ervaring

Greenforce easy mix meatballs

De laatste. Deze mix maak je met water en een beetje olie. De kleur en geur was ook significant anders dan de burgers en het gehakt.

Hier had ik plannen voor: gehaktballetjes in tomatensaus uit de oven! Lekker bij de pasta. Uitje erdoor. Kaas eroverheen. Op zich best goed gelukt, maar qua smaak had ik ze nog wel wat extra mogen kruiden.

De tweede keer vulde ik de Greenforce mix aan met broodkruim, opnieuw een uitje, peper, zout en edelgist. Dat maakte al een beetje verschil, maar de textuur blijft zacht.

Smaak

Textuur

Overall ervaring

Mijn conclusie

Ik ben nog niet helemaal overtuigd, maar ik wil Greenforce ook niet helemaal afschrijven. Het helpt als je zelf de mix bijkruidt en opleukt, zoals ik heb gedaan bij de gehaktballetjes. Daarnaast is de bereiding even wennen.

Misschien is het een interessante toevoeging aan zelfgemaakte instant hiking-maaltijden. Maar hoe en wat, daar moeten we dan eens mee gaan experimenteren.

Pluspunten

  • Vegan
  • Bevat geen soja
  • Vrij goedkoop
  • Lang houdbaar

Minpunten

  • Textuur niet echt overtuigend
  • Creativiteit nodig om er echt wat van te maken
  • Het kost wat experimenteren met pannen en olie en temperatuur om lekker te bakken

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven