Goedkope treinkaartjes: 12 handige tips

Dit artikel stond in mijn contentkalender als “alle vlieghacks maar dan voor de trein”. Ik heb eeuwen geleden op een of andere reisblog een artikel gelezen over hoe je zo goedkoop mogelijk kunt vliegen. Ik was destijds net gestopt met vliegen, maar het artikel was wel interessant en inspirerend. Want wat voor vliegen kan, kan natuurlijk ook voor treinreizen! Ik geef je mijn tips voor goedkope treinkaartjes.

Internationaal

1 – Bepaal je reisdoel slim

Als je reisdoel nog niet vaststaat – je moet je vakantie nog boeken, je wilt “gewoon” even een weekendje weg – kun je je reisdoel slim kiezen en zo al inspelen op de korting. Je kunt namelijk vaak makkelijk goedkope tickets of gecombineerde trein/hotel tickets vinden voor grote steden.

2 – Vroegboeken

Okee, in Nederland gaat dit niet op, maar voor internationale treinreizen en sommige andere landen vaak wel. Vroegboeken loont! Het verschil tussen een week van tevoren boeken of 3 maanden van tevoren boeken kan gigantisch zijn, bijvoorbeeld in de UK.

3 – Reis op ongebruikelijke dagen

Net als met het vliegtuig loont het voor internationale treinreizen om te kijken of maandag tot donderdag goedkoper is dan in het weekend reizen. Vooral op dagen midden in de week kun je vaak goedkope treinkaartjes scoren voor internationale verbindingen als de Eurostar.

4 – Reis in het laagseizoen

Nog zo’n nobrainer: Reis als je kan in het laagseizoen en buiten de grote feestdagen, dat kan een hoop schelen! Ook overnachtingen zijn dan goedkoper.

5 – Reis buiten de spits

In sommige landen (ik haal opnieuw de UK even aan) loont het om buiten de spits, of zelfs op de rotste tijd mogelijk te reizen. Afhankelijk van je traject kan dat tientallen tot soms wel meer dan honderd euro verschil maken! In Nederland moet je hiervoor een dalabonnement kopen, dus even rekenen of dat voor jou uit kan.

6 – Vergelijk combideals met los boeken

Kijk of er combitickets zijn voor trein + hotel of trein + attractie waar je heen wilt. Vaak is dit goedkoper dan losse kaartjes kopen (zie ook Spoordeelwinkel). Let er bij een hoteldeal wel een beetje op dat het ook echt goedkoper is dan het type accommodatie dat je normaal zou boeken.

7 – Interrail

Bevat jouw reis 3 of meer dagen treinen over relatief lange afstanden? Dan is het interessant om te kijken of een Interrailpas een betere deal is dan 3 losse tickets! Let er wel op dat bij een landenpas de internationale trein waarmee je aanreist (bijvoorbeeld Eurostar) vaak niet is inbegrepen. Bij de Global Pass wel, dus neem die ook mee in je overwegingen.

8 – Is de trein wel de beste optie?

Doe jezelf een plezier en check of de trein wel de beste optie is. Goedkope treinkaartjes zijn leuk, maar een veel goedkopere busreis is nóg leuker! Internationaal kun je bijvoorbeeld aan Flixbus denken, maar ook binnen landen zoals de UK en Noorwegen kunnen langeafstandsbussen goedkoper zijn dan de trein. Flink goedkoper soms!

Binnen Nederland

9 – Spoordeelwinkel

De meest obvious tip voor goedkope treinkaartjes in Nederland is natuurlijk Spoordeelwinkel. Je kunt daar op dit moment combitickets voor trein & hotel kopen, voor als je een weekendje binnenlandse citytrip wilt doen.

Voor corona hadden ze ook vaak dagkaarten voor minder dan €20, wat een geweldige uitkomst is als je vrij grote afstanden (voor Nederlandse begrippen) moet afleggen met de trein. Voor mij als Hengeloër kan het al heel snel uit. Ik hoop dat deze tickets na coronatijd weer terugkomen! Let op: Je kunt alleen tijdens daluren reizen.

Ga naar Spoordeelwinkel

10 – NS groepskaart

Reis je met meerdere personen, kijk dan of een groepskaart uit kan. De prijs varieert van €32 voor 2 personen (€16 pp) tot €44 voor 7 personen (€6,30 pp). Let op: dit is een enkele reis en je kunt alleen tijdens daluren reizen.

Ga naar NS groepsticket

11 – Dagkaarten bij Kruidvat, AH of Blokker

Ook dit is een tip die voor van voor de coronatijd stamt, en op dit moment (tijdelijk?) niet beschikbaar is, maar hoooopelijk binnenkort wel weer! Regelmatig kon je dagkaarten kopen bij Albert Heijn, Kruidvat of Blokker. Bijna altijd liep er wel een aanbieding bij één van deze drie. Doorgaans eenzelfde deal als bovengenoemde van Spoordeelwinkel: rond de €20 voor een dag vrij reizen, maar alleen in de daluren.

12 – Weekend- of dalabonnement

Reis je vaak met de trein, dan is het interessant om te berekenen of een weekend- of dalabonnement uit kan. Een weekend vrij abonnement kost je bijvoorbeeld €31,60 per maand. Als ik zelfs maar één keer per maand op familiebezoek naar Friesland ga met de trein, kan dat al uit!

Disclaimer: Zo vaak gaan we echter niet die kant op, dus het kan niet uit. Ben niet zo’n socialite 😉

NS heeft verschillende abonnementen, namelijk weekend / daluren / altijd, en dat allemaal in de smaakjes vrij (ritten helemaal gratis) of voordeel (ritten 40% korting). Zeker waard om eens aan het rekenen te slaan!

Ga naar NS abonnementen

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven