Een dagje Glenfinnan: meer dan alleen het Harry Potter-viaduct

Tsja. Dan heb je de West Highland Way uitgespeeld. En nu? Nou, als je dan toch in de buurt bent, breng dan een bezoekje aan Glenfinnan! Een must voor iedere Harry Potter fan, als je het mij vraagt.

Met de trein naar Glenfinnan

Vanuit Fort William kun je makkelijk met de trein in Glenfinnan komen: duurt ongeveer een half uurtje, en het kost je nog geen £10 per persoon voor een retourtje.

Er is echter 1 catch: de trein rijdt maar 4x per dag. Check dus ff op de website van Scotrail hoe laat hij vertrekt.

Het mooie is dat je ook daadwerkelijk met de trein over het viaduct komt voordat je in Glenfinnan komt. Bonus! Wanneer je het viaduct goed wilt bekijken en daadwerkelijk mooie foto’s vanaf de viewpoints wilt maken, kun je het beste de normale trein nemen. Wanneer je de Jacobite Steam Train neemt, is de stop te kort om de wandeling te maken.

Stationsmuseum

Wij zijn onze dag begonnen in het minuscule stationsmuseum. Een kleine shop, een gangetje en een zaal, basically. Maar ontzettend worth it! Hier kun je een hoop leren over de bouw van het Glenfinnanviaduct en de West Highland Line. Heel interessant!

Het viaduct is trouwens niet gebouwd van stenen, maar is compleet gegoten van beton. Daarbij komt dat het halfronde viaduct niet helemaal waterpas is, maar een heel kleine helling heeft. Plaats dat even in de context van 1905 en je realiseert je direct wat voor een enorme prestatie dat moet zijn geweest voor de tijd!

Buiten het museum staan ook nog enkele interessante artefacten: een seinhuis, een oud sein, en last but not least: een enorme sneeuwploeg-locomotief! Gaaafffffff.

De entree voor het museum is een donatie naar eigen inzicht. Je krijgt er dan een gratis wandelkaart bij voor de viewpointroute.

Viewpointroute

En dan waarvoor we naar Glenfinnan kwamen: het viaduct zelf! Vanaf het station loopt een korte wandelroute langs een aantal viewpoints vanwaar je het viaduct goed kunt zien, en je komt er ook onderdoor.

De kaart is heel duidelijk, en verdwalen is eigenlijk niet mogelijk. Ook staan er diverse alternatieve routes op de kaart om er een mooi rondje van te maken, bijvoorbeeld langs de Schotse National Trust en het Glenfinnan Monument.

Mocht je de Jacobite Steam Train op de foto willen zetten, die rijdt doorgaans 2x per dag langs: een keer heen en een keer terug. Een klein deel van het jaar heb je 4x per dag de kans om hem te spotten. Kijk voor de actuele vertrektijden vanaf Fort William / Mallaig op de officiële website. Op die manier kun je een beetje berekenen waneer hij langs komt!

Meer wandelen

Mocht je niet net de hele West Highland Way in de benen hebben, maar op roadtrip (of railtrip?) zijn, dan is het ontzettend mooi wandelen in de omgeving van Glenfinnan. Op de museumkaart stonden diverse routes aangegeven: van korte, buggyvriendelijke paden tot de startpunten van lange dagtochten in de omliggende heuvels. Voor dit laatste is het aan te raden om een goede wandelkaart van Ordnance Survey of Harvey’s mee te nemen.

Glenfinnan Monument

Wanneer je onder het viaduct door bent en de laan uit loopt, kom je bij het Visitor Centre van de Schotse National Trust en het Glenfinnan Monument, aan de rand van Loch Shiel. Deze enorme zuil is opgericht op de plek waar Bonnie Prince Charlie op 19 augustus 1745 de vlag hees, wat het begin van de Tweede Jacobiteinse Opstand markeerde.

Bij het Visitor Centre kun je toegangskaartjes kopen om de trap naar boven te nemen en daadwerkelijk op de top van het monument te staan.

Loch Shiel

Naast het monument ligt een mooi loch tussen dramatische munro’s: Loch Shiel. Wist je dat dit óók een Harry Potter filmlocatie is? Hier is onder andere de tweede opdracht van het Triwizard Tournament opgenomen. De torens in het water en Hogwarts op de achtergrond zijn er allemaal digitaal ingeplakt.

Dining Car

Grote kans dat je nog even op je trein moet wachten wanneer je je hebt vermaakt in Glenfinnan. Wij wel in ieder geval! Om de tijd te doden hebben we nog even koffie en thee met homemade vruchtencake gescoord bij de Dining Car.

De enige spijt die ik heb, is dat we er geen complete maaltijd achteraan hebben gedaan, want wat er bij de buren geserveerd werd, zag er zo ontzettend lekker uit! Alles wordt zoveel mogelijk met lokale en verse producten gemaakt, het personeel is supervriendelijk en de hele aankleding is gewoon fantastisch. Voor herhaling vatbaar!

Naast de Dining Car is trouwens ook een ouderwetse Sleeping Car weggerangeerd, waar je daadwerkelijk een kamer kunt huren om te overnachten.

Disclaimer: Een deel van de foto’s in deze blogpost is gemaakt door Paul.

1 reacties
  • Ines schreef:

    Wauw ziet er heel erg mooi en tof uit!

  • Comments

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Scroll naar boven