Afgelopen zomer had een vriend van mij gembersiroop gemaakt, zodat we in de zon op het terras heerlijke verfrissende gemberlimonade konden drinken. Maar gember is natuurlijk ook fantastisch voor tijdens het najaar! Een hoop typisch herfstige kruidenmixen zoals speculaaskruiden of pumpkin spice bevatten gember.
Het grappige is dat ik vroeger absoluut geen gember lustte. Ik vond het verschrikkelijk en gruwde ervan! Maar een paar jaar geleden heb ik gingernut cookies ontdekt (gewoon die van de Tesco of Sainsbury’s in Engeland) en sindsdien ben ik gember steeds meer gaan waarderen – ook als snack en in maaltijden.
Siroop maken is echt supermakkelijk. Je hebt 3 ingrediënten nodig en een beetje geduld. That’s it. En in het geval van gembersiroop heb je naast de siroop ook nog geconfijte gember! Jummie 🙂 Lekker als snack of om te gebruiken in cake en koekjes!
Je kunt supermakkelijk limonade maken door de siroop te mengen met water of spa rood. Citroentje en een fancy rietje erbij en je hebt een heerlijk drankje om te serveren. Een andere optie is om er een takje munt bij te stoppen in plaats van een citroentje. Ook erg lekker!
Wat te doen met de overgebleven gember?
Via Pinterest had ik gezien dat je de gemberstukjes kon omscheppen met een paar lepels suiker en ze op een rooster een half uurtje moest laten drogen. Ziet er heel leuk uit voor de foto, maar in de praktijk komt het erop neer dat een dag later je geen sparkly stukjes gember meer in je potje hebt zitten, maar gewoon geconfijte gember met een laagje siroop. Ook geen straf, en net zo lekker. Maar fotogeniek is anders 😉
Wat trouwens wel heel tof is om te doen: gebruik de gemberstukjes in een lekkere gembercake, kruidcake, peren-gembercake of bak er koekjes mee. Of stop ze in een Aziatisch gerecht!
Maak je eigen gembersiroop met slechts 3 ingrediënten
Dit heb je nodig
400 g gember
400 g suiker
1 L water
- Tools
Beugelfles
Aan de slag!
- Zorg ervoor dat je een schone fles klaar hebt staan voor de siroop en een trechter om het makkelijk over te gieten. Een bakje voor de geconfijte gember is ook handig als je dat wilt bewaren.
- Snijd de gember in snackable plakjes. Schil deze plakjes.
- Doe de gember met de suiker en het water in een pan, liefst met een dikke bodem, maar een gewone kookpan werkte voor mij ook zonder dat de boel aanbrandde. Zet op laag vuur en laat 3 kwartier tot een uur lekker bubbelen. Lees een goed boek en roer soms even in de pan.
- Vis de stukjes gember uit de pan met een schuimspaan en doe ze in een bakje.
- Giet de siroop voorzichtig met behulp van de trechter in de fles. Laat afkoelen tot kamertemperatuur voordat je de fles dichtdoet. Ook al is suiker een fantastisch conserveringsmiddel, bewaar een geopende fles gembersiroop voor de zekerheid in de koelkast.
Lijkt me heerlijk. Zou dit ook te maken zijn met een suikervervanger
Hoi Nicole,
Ik heb geen idee, omdat ik zelf niet zo’n fan ben van kunstmatige zoetstoffen. In principe is een siroop een siroop omdat de suiker oplost in het water en de vloeistof daardoor zijn siropige structuur krijgt. Daarnaast is de grote hoeveelheid suiker in siropen ook precies wat ze zo lang houdbaar maakt: suiker is namelijk een ontzettend goed natuurlijk conserveringsmiddel. Ik zou zeggen: probeer het uit en kijk of het werkt.