Als je wel eens echt goed gemberbier op hebt (lees: Fever Tree bijvoorbeeld, van die troebele), dan weet je hoe ontzettend verwarmend en verfrissend tegelijk het is. En wist je dat je het heel makkelijk zelf kun maken? In deze blogpost leg ik je precies uit hoe je dat doet!
Laat ik wel direct even duidelijk zijn: het gaat hier om echt gefermenteerd gemberbier, met bubbels gecreëerd door het vergistingsproces, geen siroop met bruiswater. In principe is het alcoholvrij, maar kan door het vergisten wel sporen van alcohol bevatten.
Klink misschien allemaal heel moeilijk, maar het valt reuze mee.
Ginger bug
Je begint met een ginger bug: een soort zuurdesemstarter maar dan van gember. Die voer je een paar dagen zodat er belletjes ontstaan, vervolgens roer je die gistcocktail door een pan afgekoelde gemberthee en laat je de boel in dichte flessen fermenteren tot er genoeg koolzuur in zit naar jouw smaak.
Easy peasy. Het enige wat je nodig hebt zijn gember, suiker, water en een beetje citroensap.
Lees hier hoe je potjes steriliseert in de oven
Gemberbier
Gemberbier maken is daarna niks anders dan je starter in een pan gemberbier gooien, de boel bottelen en daarna geduld hebben.
Ik raad je aan om beugelflessen te gebruiken, want flessen met schroefdop krijg je nooit zo strak dicht – daar ontsnapt je koolzuur tijdens het fermenteren en dan heb je alsnog dode limonade. Daar doen we het niet voor 😉
Steriliseer je flessen van tevoren en laat ze afkoelen. Je wilt zo min mogelijk kans op verkeerde bacteriën en schimmels die je fermentatie verpesten, maar je wilt ook niet dat je eigen gisten doodgaan.
Tips
Instructies
Maak zelf ouderwets gefermenteerd gemberbier
Dit heb je nodig
- Ginger bug
water
gember
kristalsuiker
- Gembierbier
2L water
1 duim gember
150 g suiker
1 citroen
Aan de slag!
- Ginger bug
- Steriliseer een glazen potje. Niet te klein, maar het hoeft ook geen megapot te zijn. Gewoon een potje van de pastasaus ofzo.
- Vul het potje voor de helft met lauw water. Vooral niet te warm, dan gaat je gist dood.
- Voeg nu een eetlepel fijngesneden gember met schil en een eetlepel kristalsuiker toe.
- Je hebt luchtcirculatie nodig, maar wilt niet dat er vuil in je potje komt. Dek je potje af met een stukje katoen en een elastiekje. Zet het potje weg op een warme plek, maar buiten bereik van direct zonlicht.
- Voer je ginger bug dagelijks met een theelepel fijngesneden gember en een theelepel suiker.
- Gemberbier
- Snijd ongeveer een duimgrootte gember (met schil) fijn.
- Breng 2 liter water aan de kook in een ruime pan. Draai het gas uit zodra het kookt en voeg de gesneden gember en 150 g suiker toe. Laat afkoelen tot kamertemperatuur, zodat je gemberthee kan trekken.
- Voeg na het afkoelen een half potje ginger bug en het sap van 1/2 citroen toe. De rest van je gingerbug kun je opnieuw voeren en voor een volgende lichting gebruiken.
- Bottel je gemberbier door een zeef met een dunne, katoenen doek. Sluit de flessen goed af.
- Laat je gemberbier bij kamertemperatuur fermenteren. Het duurt 5-10 dagen tot er koolzuur in zit. Laat na de 5e dag dagelijks even wat koolzuur ontsnappen om te voorkomen dat je flessen ontploffen.
- Zit er genoeg koolzuur in? Zet de flessen dan in de koelkast om het fermentatieproces te stoppen* en wacht niet te lang met consumeren.
Tips
- * Nouja, echt stoppen doet het niet, maar het proces vertraagt zodanig dat het zo goed als gestopt is.
Hoi,
Wat ik op geen enkele site terugvind, wanneer ik de bug dagelijks voed met gember en suiker, dien ik dan ook extra vocht toe te voegen ?
In principe niet, tenzij je het idee hebt dat je bug te droog of te dik wordt.
Vraag, hoe lang of hoeveel dagen moet je de gingerbug blijven voeren?
Of met anderr woorden, wanneer is de bug klaar.?
Er staat nl dagelijks voeren!
Tot hij een zichtbare hoeveelheid bubbeltjes heeft.
Is het normaal dat er witte schimmel komt op te liggen?
Nee. Dan is je basis vervuild. Helaas, weggooien en opnieuw beginnen.
Wat leuk dit!! 🥰👍🏻
Mn starter is nu precies 4 dagen oud ruikt fris zurig. Vanaf welke dag kan ik er bier van maken?
Groetjes Belinda
Wanneer hij genoeg belletjes heeft. Ik ga geen aantal dagen geven, want verschilt per keer.
Ik heb een hingerbug van 3/4 jaar. Perfect. Ik maak mijn gemberbier in limonadeflessen. Werkt fantastisch. Ik maak ook sinaasappelbier met de starter of met appels. Alles kan. Goed voor de darmpjes.
Imijn gemberbug wordt morgen 14 dagen, ik heb alles goed gedaan. Temperatuur in keuken 21 graden. Maar geen belletjes. Wat te doen?
Kan gebeuren! Wat langer wachten of nog een keer proberen. Zorg dat je biologische gember gebruikt.
Er zaten bij ons geen bubbels in? Komt dat misschien omdat de gember misschien geen bio gember was? We hebben verder alles gedaan zoals het hoort.
Dat is heel goed mogelijk! De bubbeltjes komen namelijk van natuurlijke bacteriën en gisten op de schil van de gemberwortel.