Maak zelf ouderwets gefermenteerd gemberbier

Als je wel eens echt goed gemberbier op hebt (lees: Fever Tree bijvoorbeeld, van die troebele), dan weet je hoe ontzettend verwarmend en verfrissend tegelijk het is. En wist je dat je het heel makkelijk zelf kun maken? In deze blogpost leg ik je precies uit hoe je dat doet!

Laat ik wel direct even duidelijk zijn: het gaat hier om echt gefermenteerd gemberbier, met bubbels gecreëerd door het vergistingsproces, geen siroop met bruiswater. In principe is het alcoholvrij, maar kan door het vergisten wel sporen van alcohol bevatten.

Klink misschien allemaal heel moeilijk, maar het valt reuze mee.

Ginger bug

Je begint met een ginger bug: een soort zuurdesemstarter maar dan van gember. Die voer je een paar dagen zodat er belletjes ontstaan, vervolgens roer je die gistcocktail door een pan afgekoelde gemberthee en laat je de boel in dichte flessen fermenteren tot er genoeg koolzuur in zit naar jouw smaak.

Easy peasy. Het enige wat je nodig hebt zijn gember, suiker, water en een beetje citroensap.

Gemberbier

Gemberbier maken is daarna niks anders dan je starter in een pan gemberbier gooien, de boel bottelen en daarna geduld hebben.

Ik raad je aan om beugelflessen te gebruiken, want flessen met schroefdop krijg je nooit zo strak dicht – daar ontsnapt je koolzuur tijdens het fermenteren en dan heb je alsnog dode limonade. Daar doen we het niet voor 😉

Steriliseer je flessen van tevoren en laat ze afkoelen. Je wilt zo min mogelijk kans op verkeerde bacteriën en schimmels die je fermentatie verpesten, maar je wilt ook niet dat je eigen gisten doodgaan.

Tips

  • Even geen gemberbier maken? Zet je ginger bug in de koelkast om hem te laten “slapen”. Je hoeft hem dan niet te voeren. Heb je zin in gemberbier? Haal dan je ginger bug weer uit de koelkast en voer weer dagelijks.
  • De snelheid van de fermentatie hangt sterk af van de temperatuur. In de winter, wanneer kamertemperatuur lager is, kan het wat langzamer gaan. In de zomer, wanneer het warmer wordt dan 20 graden, gaat het sneller. Check dan vanaf de 2e of 3e dag dagelijks je koolzuur.

Instructies

Maak zelf ouderwets gefermenteerd gemberbier

Dit heb je nodig

  • Ginger bug
  • water

  • gember

  • kristalsuiker

  • Gembierbier
  • 2L water

  • 1 duim gember

  • 150 g suiker

  • 1 citroen

Aan de slag!

  • Ginger bug
  • Steriliseer een glazen potje. Niet te klein, maar het hoeft ook geen megapot te zijn. Gewoon een potje van de pastasaus ofzo.
  • Vul het potje voor de helft met lauw water. Vooral niet te warm, dan gaat je gist dood.
  • Voeg nu een eetlepel fijngesneden gember met schil en een eetlepel kristalsuiker toe.
  • Je hebt luchtcirculatie nodig, maar wilt niet dat er vuil in je potje komt. Dek je potje af met een stukje katoen en een elastiekje. Zet het potje weg op een warme plek, maar buiten bereik van direct zonlicht.
  • Voer je ginger bug dagelijks met een theelepel fijngesneden gember en een theelepel suiker.
  • Gemberbier
  • Snijd ongeveer een duimgrootte gember (met schil) fijn.
  • Breng 2 liter water aan de kook in een ruime pan. Draai het gas uit zodra het kookt en voeg de gesneden gember en 150 g suiker toe. Laat afkoelen tot kamertemperatuur, zodat je gemberthee kan trekken.
  • Voeg na het afkoelen een half potje ginger bug en het sap van 1/2 citroen toe. De rest van je gingerbug kun je opnieuw voeren en voor een volgende lichting gebruiken.
  • Bottel je gemberbier door een zeef met een dunne, katoenen doek. Sluit de flessen goed af.
  • Laat je gemberbier bij kamertemperatuur fermenteren. Het duurt 5-10 dagen tot er koolzuur in zit. Laat na de 5e dag dagelijks even wat koolzuur ontsnappen om te voorkomen dat je flessen ontploffen.
  • Zit er genoeg koolzuur in? Zet de flessen dan in de koelkast om het fermentatieproces te stoppen* en wacht niet te lang met consumeren.

Tips

  • * Nouja, echt stoppen doet het niet, maar het proces vertraagt zodanig dat het zo goed als gestopt is.
18 reacties
  • JeanPierre schreef:

    Hoi,

    Wat ik op geen enkele site terugvind, wanneer ik de bug dagelijks voed met gember en suiker, dien ik dan ook extra vocht toe te voegen ?

  • AdG schreef:

    Is het normaal dat er witte schimmel komt op te liggen?

    • Charlotte schreef:

      Nee. Dan is je basis vervuild. Helaas, weggooien en opnieuw beginnen.

      • Belinda schreef:

        Wat leuk dit!! 🥰👍🏻
        Mn starter is nu precies 4 dagen oud ruikt fris zurig. Vanaf welke dag kan ik er bier van maken?
        Groetjes Belinda

  • Edith schreef:

    Ik heb een hingerbug van 3/4 jaar. Perfect. Ik maak mijn gemberbier in limonadeflessen. Werkt fantastisch. Ik maak ook sinaasappelbier met de starter of met appels. Alles kan. Goed voor de darmpjes.

    • Koosje schreef:

      Imijn gemberbug wordt morgen 14 dagen, ik heb alles goed gedaan. Temperatuur in keuken 21 graden. Maar geen belletjes. Wat te doen?

  • Ingrid kuiper schreef:

    Er zaten bij ons geen bubbels in? Komt dat misschien omdat de gember misschien geen bio gember was? We hebben verder alles gedaan zoals het hoort.

    • Charlotte schreef:

      Dat is heel goed mogelijk! De bubbeltjes komen namelijk van natuurlijke bacteriën en gisten op de schil van de gemberwortel.

  • W. Cornelissen schreef:

    Is het mogelijk om gist toe te voegen aan de bug?

  • Juhanno Janov schreef:

    Help! Ik maak voor de eerste keer mijn gingerbug. Gebruik hiervoor:

    3L pot met rekker
    150g gember
    90g rietsuiker

    Voeg toe iedere dag:
    50-150g gember
    30-90g rietsuiker

    Mijn pot is te vol. Ik heb 2l pot half overgoten en heb meer plaats in de potten.
    Ik zit op dag 3 en heb al veel bellen in de pot.
    Wat doe ik verder ?
    blijven voeden tot 7 dagen om zeker te zijn ?
    En mag ik dat zoveel al ik wil verdelen in verschillende potten.
    Ik had graag veel gingerbug gemaakt om te kunnen weggeven en veel van te kunnen gebruiken.

    Ieder recept is anders en ik wil mijn gingerbug genoeg eten geven, ook voor de smaak.

    De meeste recepten hebben heel weinig gember of suiker.
    Maakt het uit als ik iets meer of minder gebruik? Zolang ik maar blijf toevoegen?
    Of moet ik voor meer water meer gember en meer suiker gebruiken.
    Nergens info te vinden hierover, vandaar mijn vraag.

    Alvast bedankt voor de tips !

    Tot snel

  • Floeps schreef:

    Hi! Waar ik niet helemaal uitkom… als ik de bug gebruik en overhoudt, filter ik dan eerst alle gember eruit en bewaar het dan? Of laat ik er nog wat gember in om vandaar uit de bug verder te voeren? Alvast dank voor de reactie 😊

  • Anne schreef:

    Hoi! Als mijn starter leeft en ik wil hem opbergen in de koelkast, mag die dan wel luchtdicht afgesloten worden of moet het dan nog steeds zuurstof krijgen?

    Groetjes!

  • Scroll naar boven