Steek je hand op als je van lekkere ouderwetse creamy fudge houdt! Als er iets is wat ik ontzettend lekker vind in het najaar, dan is het een grote kop thee of warme chocolademelk met een blokje fudge, liefst fudge met speculaaskruiden. En nog een blokje. En nog één. Nog eentje dan!
Ongeveer een maand geleden heb ik voor het eerst fudge gemaakt. Niet van die neppe magnetron-snel-klaar-fudge, maar van die ouderwetse fudge, waar je gewoon een eeuwigheid meditatief in zo’n pan suiker staat te roeren.
Nee, het is niet moeilijk. Nee, je hebt ook niet per se een suikerthermometer nodig.
De eerste keer mislukte het – ik had de boel niet lang genoeg laten inkoken. Ja, geduld is een schone zaak bij dit recept! Maar het resultaat is zo. totally. worth it!
De tweede keer ging het wel goed. Daarna ben ik gaan variëren: o.a. met chocola en speculaas. Omnomnom! Vandaag vertel ik je hoe je deze ouderwetse fudge met speculaaskruiden kunt maken.
De verschillende stadia van fudge koken
Ik maak mijn fudge zonder suikerthermometer. Dit kan als je goed oplet op wat je pan je vertelt. Deze stadia doorloop je tijdens het koken van je fudge, nadat je de gecondenseerde melk hebt toegevoegd:
Ouderwetse fudge met speculaaskruiden
Dit heb je nodig
500 g kristalsuiker
75 ml water
60 g roomboter
1 blikje Friesche Vlag gezoete gecondenseerde melk (497g, vaak te vinden in het Aziatische schap bij de blikjes kokosmelk)
2 el speculaaskruiden
Aan de slag!
- Bekleed een kleine vierkante bakvorm (ca. 20×20 cm) met een vel bakpapier. Kreukels zijn prima, hij hoeft niet perfect netjes aansluitend te zitten, zolang de bodem en alle randen maar bedekt zijn.
- Doe de suiker en het water in een pan met een dikke bodem. Van die ouderwetse emaillen pannen zijn hier geweldig voor! Of gebruik een fonduepan. Zet je pan op de kleinste pit op de laagste stand en roer met een houten pollepel tot er een min of meer glad mengsel ontstaat. Het is goed genoeg als je geen droge korrels suiker meer in je mengsel hebt zitten.
- Voeg de klont boter toe en roer die door het suikermengsel tot die helemaal is gesmolten.
- Voeg dan de gecondenseerde melk toe. Dat spul is superdik, dus zorg dat je het blikje een beetje leegschraapt. Blijf rustig roeren tot je mengsel begint te koken. Je mag eventueel het vuur een heel klein beetje hoger zetten, op net-niet-laagste stand. Ja, het duurt een redelijke tijd voor je mengsel begint te borrelen, maar wat je absoluut niet wilt is dat je fudge aanbrandt!
- Wanneer de eerste bubbels verschijnen, voeg je de speculaaskruiden toe. Ik had ze van tevoren alvast afgemeten, zodat ik alleen nog een schaaltje boven mijn pan hoefde leeg te kieperen. Superfijn, alle aandacht bij het roeren! Roer ze netjes door het geheel.
- En nu blijf je roeren, terwijl je papje zachtjes kookt. Voor een eeuwigheid. Nee, een half uurtje ofzo denk ik? Ik heb nog nooit op de klok gekeken tijdens het fudge maken, ik lette vooral heel goed op wat mijn pan me vertelde. Wanneer de fudge uiteindelijk de consistentie van dikke, bubbelende lava heeft, zit je goed!
- Haal je pan van het vuur en blijf nog een minuutje doorroeren. Niet te lang, dan wordt de fudge al hard! Giet het mengsel in je bakvorm. Als het goed is, zie je dat het oppervlak al een beetje semi-mat is. Laat je fudge op het aanrecht uitharden.
- Na een paar uur kun je je fudge snijden! Maak er een beetje subtiele blokjes van, ongeveer 1×1 inch (2,5×2,5 cm)
Serieus, als je ooit zelf fudge hebt gemaakt, hoeft je echt geen fudge van de supermarkt meer, die vieze blokken plastic. Yuk! En je kunt eindeloos variëren. Maar deze fudge met speculaaskruiden is toch wel mijn huidige favoriet 🙂
Tip: Schraap de restjes met een eetlepel uit de pan om even voor te proeven 😉 Was daarna direct je spullen af met goed heet water – zo lost de suiker mooi op en heb jij zonder moeite weer een schone pan.