Fashionable duurzame kleding: Zo doe je dat!

Hi lieve lezers van CherryCharlie, vandaag mag ik – Romee – een gastblog voor jullie schrijven omdat Charlotte heerlijk vakantie viert. Als collega-ecoblogger heb ik ervoor gekozen om te schijven over fashionable duurzame kleding. Een week lang heb ik iedere dag mijn outfits gefotografeerd om te laten zien dat duurzame kleding ook heel fashionable kan zijn! Vandaag vertel ik meer over deze duurzame outfits.

Deze gastblog is geschreven door Romee Hoeksma

Duurzame kleding

De meest duurzame kleding is tweedehands kleding. Er hoeft letterlijk niets te gebeuren voor deze kleding, het bestond immers al. Er komt nauwelijks afval, uitstoot of materiaal bij kijken.

Wanneer tweedehands kopen niet mogelijk is (zoals bijvoorbeeld voor mij persoonlijk bij ondergoed) dan ga ik over op duurzame slow fashion. Kleding met een verhaal en vooral: keurmerken. Biologisch en fairtrade is toch wel het minimum voor mij.

Voor tweedehands kleding zoek ik vooral veel online via Vinted, maar ik heb ook favoriete fysieke winkels. Je moet net de plekjes weten te vinden en niet bang zijn om goed te zoeken in een winkel.

Voor nieuwe kleding gebruik ik de tool GoodOnYou, een website die je precies laat zien hoe duurzaam en ethisch een kledingmerk is. De key is uiteindelijk vooral om minder kleding te kopen en te bezitten. Ik doe mijn best om items te kopen van goede kwaliteit die ik vaak draag.

Ik hou enorm van kleur en vrolijkheid. Daarnaast moet kleding voor mij ook lekker zitten. Anyway, dit droeg ik de afgelopen week:

Zondag en Maandag

De zomer is volop bezig in Nederland en dus droeg ik deze twee dagen een jurkje met sneakers. Het blauwe jurkje kocht in Groningen bij kringloopwinkel GoudGoed, het kostte 7 euro. De stof is 100% katoen en dat is voor mij heel belangrijk.

Ik probeer te kiezen voor natuurlijke materialen. Dat is deels omdat ik snel ga zweten van synthetisch materiaal en me er niet fijn in voel, maar ook omdat ik plastic waar mogelijk überhaupt probeer te vermijden. Plastic kleding vervuilt tijdens het wassen en heeft nog meer andere nadelen.

De schoenen kocht ik voor 20 euro via Marktplaats, het zijn witte All-stars.

Dinsdag en Woensdag

Het is weer is erg wisselvallig en dus droeg ik deze twee dagen een iets warmere outfit. Het t-shirt kocht ik bij de tweedehands kledingwinkel Vindiets in Enschede voor 4 euro en de broek kocht ik toevallig bij dezelfde winkel voor 12 euro. Ook deze items zijn allebei van katoen.

De riem die ik erbij draag heb ik heuuul lang geleden bij de Primark gekocht, voordat ik iets om duurzaamheid gaf. De kleding die ik nog heb van die tijd probeer ik zo lang mogelijk te gebruiken.

De roze sneakers die ik eronder draag zijn ook van die tijd. Ze zijn van Nike en ik betaalde er destijds 120 euro voor. Tegenwoordig koop ik geen nieuwe schoenen meer.

Donderdag

Doordat het weer nog steeds moeilijk peilen is, kies ik vandaag voor een redelijk koude outfit met voor de zekerheid een jasje die ik meeneem in mijn tas.

Het t-shirt is een hand-me-down, ik kreeg het tweedehands van mijn moeder. Het t-shirt is gemaakt van katoen geloof ik, maar ik weet het niet helemaal zeker omdat het label eruit is.

Het spijkerbroekje is van kringloopwinkel GoudGoed in Groningen, het kostte 4 euro.

De laarsjes zijn nep-leer (ik leef zo veganistisch mogelijk) en ik kocht ze via Vinted voor 12 euro.

Het paarse jasje wat ik voor de zekerheid meenam in mijn tas kocht ik ook via Vinted voor 20 euro. Ik probeer kleding altijd meerder dagen te dragen voordat ik het was maar ik ga morgen op vakantie (in Nederland) en ik wil daarvoor een schone outfit aantrekken zodat ik minder hoef mee te nemen.

Vrijdag en Zaterdag

Vandaag ging ik dus op vakantie en droeg ik mijn favoriete jurk. Deze rode jurk kocht ik ooit op vakantie in Zeeland voor 20 euro. Ik draag het enorm vaak en het zit ook heel erg lekker. Ik dacht dat het 100% katoen was maar het bleek 100% viscose te zijn, terwijl het helemaal niet zo voelt. Foutje, dat overkomt mij ook nog regelmatig.

Hieronder droeg ik weer mijn witte All-stars die in de tussentijd even zijn gewassen, zie het verschil maar eens met zondag en maandag haha.

Sieraden

Ik draag elke dag dezelfde sieraden, ik hou ervan. Waar mogelijk koop ik die ook tweedehands, zo kan dat bij oorbellen bijvoorbeeld heel goed. Ik draag elke dag twee ringen (waarvan één vintage is), een armband*, tweedehands goldplated oorbellen en ik heb twee helix piercings (waar ik helaas nog steeds de titanium staafjes in heb zitten van toen ze gezet werden. Wanneer het voldoende geheeld is komen daar ook gouden ringetjes in).

* Al draag ik op al de bovenstaande foto’s de Fitbit van mijn vriend. Dit was een experimentje om te kijken of het beviel. Ik vind de Fitbit erg lelijk en denk niet dat ik het zelf permanent zou willen.

That’s it! Dit zijn de grotendeels tweedehands outfits die ik droeg de afgelopen week. Draag jij ook tweedehands en duurzame kleding?

Liefs,
Romee

Over When a Teen Goes Green

Romee Hoeksma is 22 jaar en op When a Teen Goes Green schrijft ze over eco-positief leven. Simpel gezegd betekent dit dat ze binnen de draagkracht van de aarde probeert te leven en daarnaast zoveel mogelijk positieve impact probeert te maken. Ze meet haar voortgang ieder jaar en maakt zo haar leven elk jaar een beetje duurzamer. Onderwerpen waar ze onder andere over schrijft zijn veganisme, duurzaam reizen, afvalvrij leven, duurzame fashion en vrijwilligerswerk. De rode lijn in haar blog/leven is compassie.

1 reacties
  • Lydia schreef:

    Leuke blog. En goeie foto’s ook. 👌 fijn dat er steeds meer mensen bewuster omgaan met kleding door minder te kopen en als wel, bewuster.

  • Comments

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Scroll naar boven