Charlotte kookt uit… Every Day Vegan: Budget Friendly

Hoera, Lenna Omrani heeft een nieuw kookboek uitgebracht! Een vervolg op Every Day Vegan, namelijk Every Day Vegan: Budget Friendly. Met gerechten die maximaal €3,50 per portie kosten. Ze vierde het met een boekpresentatie in Amsterdam, maar door de stakingen van de NS kon ik daar helaas niet bij zijn. Gelukkig kreeg ik het boek opgestuurd, inclusief lief kaartje van Lenna zelf 😊

Over het boek

Every Day Vegan: Budget Friendly is net als Lenna’s eerste boek een all-round vegan kookboek met vrij makkelijke veganistische recepten. Van ontbijt tot avondeten, zoeke baksels en hartige snacks: alles kun je hier wel in vinden.

De recepten zijn ingedeeld per tijdsduur: Een hoofdstuk onder de 20 minuten, onder de 30 minuten, onder de 60 minuten en langer dan 60 minuten.

Bijzonder in dit boek zijn de lijst met seizoensingrediënten voor in het boek en de weekmenu’s achter in het boek. Zo kun je nóg makkelijker plantaardig en seizoensgebonden koken.

Check Lenna’s eigen blog vol recepten hier.

Mijn review van haar vorige kookboek vind je hier.

Mijn ervaring

Lenna’s interpretatie van “budget friendly” is wat anders dan de mijne. Toen ik nog studeerde, hanteerden we voor het eten een budget van €2,50 per persoon voor het avondeten. Dat vind ik budget friendly. Gelukkig staan er ook genoeg recepten onder dat bedrag in het boek. Bedragen daarboven zijn ook wel uitschieters hoor!

De prijs is natuurlijk ook een beetje afhankelijk van hoe en waar je boodschappen doet. Ik koop bijvoorbeeld op woensdag mijn groenten bij de nieuwe biologische groentekraam op de markt (zaterdag bij de gewone, want dan is de bioboer er niet). Dat is wat duurder. Veel houdbaar spul wat ik vaak gebruik, bestel ik bij Pieter Pot. Is ook wat duurder. En de Lidl vind ik te ver fietsen (is helemaal aan de andere kant van Hengelo), dus koop ik mijn overige boodschapjes voor het grootste deel bij de AH of Jumbo.

Goedkoper boodschappen doen doe ik bijvoorbeeld door goed te letten op wat er in het seizoen is. Geen frambozen in december, en in de herfst / winter gaan we ons helemaal te buiten aan de pompoen, appelmoes en stoofpeertjes. En natuurlijk letten op aanbiedingen, en op de datum eten redden bij de supermarkt.

De instructies in dit boek zijn eenvoudig en duidelijk en de ingrediënten makkelijk te vinden in de supermarkt. Héél soms moet je naar de toko of de Ekoplaza.

Gerechten

Japanse groentepannenkoek

€0,70 p.p. – 4 personen

Every Day Vegan Budget Friendly: Japanse groentepannenkoek

Okonomiyaki! Of zoals Paul het noemt: Okonomi-jammie 😉 Ontzettend leuk om te maken, maar ik stond wel wat langer dan de beloofde 20 minuten in de keuken. Ik denk dat ik een kwartiertje bezig was met het snijden van de groenten en het maken van het beslag, maar je moet ze natuurlijk wel 1 voor 1 bakken. We hadden er een stuk of 4 per persoon. Ik heb er 3 gehad en de laatste bewaard voor lunch de volgende dag. Koud ook lekker!

Paul is ooit op studiereis naar Japan geweest, en vindt dat deze vegan versie qua smaak ook lekker is. Wel had hij het idee dat de traditionele versie wat meer beslag heeft en wat minder groenten. Maar hé, wat mij betreft is dat juist prima! Met dit gerecht kun je trouwens echt megaveel hokjes in je Schijf for Life app afvinken (als je die gebruikt).

Ravioli met frisse doperwten-muntsaus

€2,- p.p. – 4 personen

Ravioli met frisse doperwten-muntsaus

Dit is een leuk, makkelijk en daadwerkelijk snel gerecht! Ik had in eerste instantie alle ingrediënten door de helft gedaan voor ons tweetjes, maar je krijgt meer groenten binnen als je de saus wel in de originele hoeveelheid maakt. En gezien de pasta hier het duurdere ingrediënt is en de saus juist spotgoedkoop, is dat helemaal geen probleem.

Ik had trouwens nog een restje geredde rucola in de koelkast liggen, dus die heb ik er ook bovenop gegooid voor extra vitamientjes.

Toevallig eten we dit vanavond weer (op het moment van schrijven), met een gered pak ravioli (-35%, yay) en dus dubbel zoveel saus.

Frisse citroenrisotto met prei

€1,55 p.p. – 4 personen

Frisse citroenrisotto met prei
Paul mag vaker de tafel mooi dekken als er foto’s gemaakt moeten worden!

Ook dit gerecht viel mooi binnen het beloofde tijdsvak: 30 minuten. Ik heb wel vaker citroenrisotto gemaakt, zonder doperwten en prei, maar met een salade ernaast. Ik ben niet per se een fan van prei, ik vind het een beetje een saaie groente. Maar het is wel retegoedkoop! Ik was dus heel positief verrast door de smaak van deze gekaramelliseerde variant.

Enneehhh… In het kader van “zero waste” moet die wijnfles wel leeg hè, is zo zonde als die staat te verpieteren tot je de rest weg kunt gooien 😉

Aubergines met harissa-pindasaus

€1,49 p.p. – 3 personen

Every Day Vegan Budget Friendly: Aubergines met harissa-pindasaus

Ik vind de portieverdeling in dit kookboek soms een beetje twijfelachtig: origineel is dit recept 3 aubergines voor 4-6 personen. Nou staat er in de laatste zin wel dat je ze als bijgerecht serveert, of met rijst/naan als hoofdgerecht, maar alsnog vind ik een halve aubergine per persoon een beetje karig als je je groentjes binnen wilt krijgen. Ik heb dus 2 aubergines voor 2 personen gemaakt en uiteindelijk geserveerd met gebakken aardappels en salade (niet op de foto).

Wel is het weer een superlekker gerecht! De pindasaus is ontzettend lekker en verrassend makkelijk. Die hebben we direct een dag later nog een keer gemaakt voor bij de nasi.

Wanneer een aanrader

Ik besef net dat ik alleen avondmaaltijden uit dit boek heb gemaakt, maar er staan ook heel leuke recepten in voor ontbijt en lunch, en lekkere snacks, cakes en taarten. Ik denk dat ik komende herfst heel vaak rijstepap met peer en rozijnen ga eten voor lunch, en de speculaas-chocoladecheesecake lijkt me perfect voor Sinterklaas (maar dan wel met andere garnering dan aardbeien, want die zijn dan natuurlijk niet meer in het seizoen.)

Dit boek is sowieso een aanrader…

  • Als je op op zoek bent naar makkelijke en laagdrempelige veganistische recepten;
  • Als je niet zo’n groot boodschappenbudget hebt, maar wel gezond, gevarieerd en klimaatvriendelijk wilt koken;
  • Als je in een studentenhuis woont en je huisgenoten op een positieve manier kennis wilt laten maken met veganistisch eten
    (I mean, de eis dat er per se minimaal een bepaalde hoeveelheid vlees bij het avondeten moet is echt zó uit de tijd! Je kunt je eiwitten en ijzer ook prima uit plantaardig eten halen.)

Mijn oordeel

Afgezien van de soms wat twijfelachtige portiegrootte en bereidingstijden vind ik dit weer een super boek van Lenna. Must-have op je kookboekenplank!

⭐️⭐️⭐️⭐️ •

“Every Day Vegan: Budget Friendly” is hier te koop

Disclaimer: Ik heb dit item gekregen om over te bloggen. Natuurlijk probeer ik dat zo min mogelijk mijn mening te laten beïnvloeden. Ik streef er altijd naar om een eerlijk en inspirerend artikel te schrijven.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven