Een trektocht door Nederland is anders dan een trektocht door Schotland. Je komt iedere dag wel in de buurt van een supermarkt, en natuurlijk kun je je vertrouwde merken kopen. Wat eten wij eigenlijk op een trektocht in Nederland? In deze blogpost geef ik een complete uiteenzetting van wat wij aten tijdens het Roots Langste Natuurpad van Nederland.
Voorbereiding
Wanneer wij een trektocht door Nederland lopen, tekenen we eerst altijd op de kaart in waar we supermarkten (en eventueel tankstations) kunnen vinden, en bepalen we tijdens het plannen van de etappes waar we het beste boodschappen kunnen doen.
Hoe dicht licht hij bij de route? Moeten we heen en weer lopen of kunnen we de route een klein beetje omleggen? Is de betreffende supermarkt wel open op zondag? Op welk moment van de dag komen we erlangs? Dit zijn allemaal dingen om rekening mee te houden.
Het fijne van een trektocht in Nederland is dat je eigenlijk iedere dag wel langs een supermarkt komt. Tijdens het lopen van het Roots Langste Natuurpad hadden we slechts 1 of 2 keer dat we voor 2 dagen eten moesten kopen.
Je hoeft dus geen ultralight maaltijden mee te nemen omdat je voor tig dagen eten bij je moet hebben. Ook is het geen ramp als je een keer iets zwaarders of iets vers koopt. Ruimte zat in de rugzak en ook qua gewicht valt het heel erg mee als je maar voor 1 Ã 1,5 dag eten hoeft te sjouwen.
Lees hier meer over het Roots Langste Natuurpad van Nederland
Ontbijt / lunch
Wij zijn niet van die types die uitgebreid ontbijten met thee / koffie en warme havermout. Wij zijn meer te type “water en brood”. Maar dan wel lékker brood. Brood wat we makkelijk op een bankje naar binnen kunnen werken zonder gedoe met broodbeleg smeren en vieze messen die we dan ergens kwijt moeten tot we ze kunnen afwassen.
Zijn we rond lunchtijd bij de supermarkt, dan scoren we vaak iets warms of iets breekbaarders, omdat we het direct opeten. Denk aan kaasbroodjes, pizzabroodjes, en alle varianten croissant. Soms halen we er ook iets van een yoghurtje of een slaatje bij.
Snacks
Iets waar ik echt niet zonder kan, zijn snacks. Repen, snoep en nootjes die je makkelijk naar binnenwerkt tijdens het lopen, of bij een korte pauze. Dit zijn onze favorieten:
Die merkrepen zijn trouwens vaak reteduur, dus ik houd altijd mijn ogen open voor aanbiedingen. Een tijd geleden had de Jumbo bij ons in de straat een enorme bak met allerlei repen, allemaal afgeprijsd: 4 voor een euro! Ging allemaal uit het assortiment. Ofwel: als ze niet verkocht werden, belandden ze waarschijnlijk in de verbrandingsoven. Ik heb toen voor meer dan €100 aan repen gekocht en ongeveer een tientje betaald. Zaten heel veel KIND en Nakd repen tussen!
Avondeten
Dit vond ik echt zo fijn: we hoefden niet moeilijk te doen met dure gevriesdroogde maaltijden. We hadden enkel een Adventure Food maaltijd bij ons als reserve, voor als we onverwacht geen boodschappen hadden kunnen doen.
Wanneer je maar voor 1 dag eten bij je hoeft te hebben, gaat er opeens een wereld voor je open: je kunt namelijk ook uit het versschap eten meenemen! Omdat we nog wel een heel minimalistisch setje met een gasbrandertje en een klein titanium pannetje meehadden, hebben we heel veel verse pasta met diverse vullingen gegeten. Maar dat was natuurlijk niet het enige.
Drinken
Wij zijn prima tevreden met een fles water – we hoeven niet zo nodig tig keer op een dag thee of koffie te zetten wanneer we onderweg zijn. Wel voegen we vaak een elektrolytentablet toe aan één van onze flessen, vooral als het warm weer is. Geeft een beetje smaak, en zorgt ervoor dat je je zouten aanvult die je kwijtraakt met zweten en plassen.
Daarnaast hebben we de gewoonte ontwikkeld om iedere keer dat we boodschappen doen een pak sap te kopen, meestal Dubbeldrank. Dat drinken we direct op. Hebben we vocht, suiker, een verdwaalde vitamine en we hoeven het niet mee te slepen.
Horeca
Een trektocht hoeft niet te betekenen dat je Spartaans leeft en alleen maar aan het afzien bent. Hallo, het is vakantie, het moet ook leuk blijven! We verwennen onszelf dan ook vaak met een horeca-pauze. Soms een lunch, een andere keer alleen thee (met eventueel een stukje taart).
En die verpakkingen dan?
Waar ik thuis heel bewust zoveel mogelijk verpakkingsvrij koop, is dat tijdens een trektocht vaak niet mogelijk of simpelweg ontzettend onpraktisch. Het is natuurlijk geen doen om allemaal glazen potten in je backpack mee te sjouwen.
Ik laat het verpakkingsvrij boodschappen doen dan ook even los, onder het mom “niemand kan perfect zijn”. En dat hoeft ook niet. Wel blijf ik vasthouden aan mijn vegetarische eetpatroon. Dat is makkelijker, en heeft ook meer milieu-impact dan per se verpakkingsvrij willen leven. Thuis pak ik het verpakkingsarm leven weer gewoon op.
Wel wil ik voor toekomstige trektochten – en dan met name tochten aar ik van tevoren wél mijn maaltijden goed moet voorbereiden – een paar Stasher bags kopen, waar ik dan verpakkingsvrije snacks in kan doen zoals noten, marktmix, homemade mueslirepen en misschien zelfs zelf samengestelde instant maaltijden met ingrediënten van Pieter Pot.
Ook is het een kleine moeite om een eigen herbruikbaar zakje mee te nemen voor broodjes onderweg – iets wat we eigenlijk deze keer ook wel hadden kunnen doen.