8 manieren om Engeland te ontdekken

Al sinds 1996 (toen was ik 6!) ga ik regelmatig met vakantie naar Engeland, en sinds 1998 is dat in een tent. Ik kan met trots zeggen dat ik bijna alle nationale parken in Engeland wel heb uitgespeeld, van Exmoor tot en met de Yorkshire Dales. Ik heb kasteelruines gezien, heuvels beklommen, in kathedralen gezongen en aan mijn vetje te oordelen misschien iets teveel tearooms van binnen gezien.

Vandaag wil ik jullie kennis laten maken met het land waar Tolkiens Hobbit lifestyle is ontstaan!

1 – Maak een wandeling in één van de nationale parken

Ik ben verliefd op de Britse natuur. In het zuiden is het warm en lush en groen, in het noorden heb je in augustus prachtige bloeiende heide. En natuurlijk mag ik de bekende kliffen niet vergeten! Mijn favoriete plekken zijn Lydford Gorge in Dartmoor National Park, Brimham Rocks in Nidderdale AONB* en Brecon Beacons National Park. In laatstgenoemde kan ik de Corn Du & Pen y Fan wandeling erg aanraden en de watervallen van Ystradfellte.

* Area of Outstanding Natural Beauty

2 – Bezoek een landhuis of kasteel

Of een ruïne! Er zijn er zoooooveel in Engeland! Mijn favorieten zijn Lyme Park (om Pride & Prejudice redenen), Fountains Abbey en Goodrich Castle. De laatste twee zijn prachtige ruïnes om rond te lopen en te ontdekken. Fountains Abbey heeft ook een guided tour. De meeste landhuizen hebben vaak ook een rozentuin op het omliggende landgoed, het is echt te fantastisch om je neus in iedere roos te steken! Heerlijk 🙂

Als je van plan bent om veel landhuizen en kastelen te bezoeken, of wanneer je met een gezin bent, kan het vaak al heel snel uit om lid te worden van de National Trust (wij zijn meerdere jaren lid geweest!) of de English Heritage.

3 – Woon een evensong bij

Eén van de dingen die ik fascinerend vind aan de Engelse cultuur is de Anglicaanse kerk, ook al ben ik zelf niet religieus. Ze houden daar nog heel erg vast aan de oude gewoonte van het avondgebed, ofwel de evensong. Dit is een korte dienst van 30 tot 45 minuten die, in de grote kathedralen en abdijen, overwegend geleid wordt door het koor. De muziek is prachtig, lijkt soms bijna een concert, en is niet te vergelijken met wat er in Nederland in de kerk gebeurt.

Op heiligendagen en zondagen wordt er vaak extra uitgepakt qua muziek. Houd er wel rekening mee dat de evensong op zondag iets langer kan duren ivm een preek(je). Vrijdagen zijn vaak wat meer ingetogen, maar daarom niet minder de moeite waard.

4 – Bezoek een farmer’s market

Als je van lekker eten en ambachtelijk handwerk houdt, dan is dit helemaal je ding! Homemade marmalade, ambachtelijke koudgeperste zeep, mini pork & apple pies (ook al is zo’n ding meer dan een complete lunch!), er is zoveel te zien en te proeven!

5 – Pak de boot

Het boeken van een autovakantie Engeland met DFDS Seaways is supermakkelijk, en het zo fijn als je auto gewoon mee kan op de boot! Ideaal wanneer je met het gezin gaat kamperen en 2 tenten, 4 slaapzakken, en een hoop andere kampeerspullen mee moet nemen. Stiekem zijn een klein tafeltje en een paar klapstoeltjes wel fijn als je voor langere tijd op een camping staat.

Ieder jaar deden mijn zusje en ik een wedstrijdje wie als eerste de krijtkliffen van Dover zag, en wanneer we Dover Castle zagen opdoemen, voelden we dat de vakantie écht begonnen was. DFDS Seaways heeft een aantal verschillende services, bijvoorbeeld vanaf Duinkerken of Calais naar Dover, of van IJmuiden naar Newcastle. Wij zijn jarenlang met de auto naar Engeland gegaan, zodat we makkelijk ook wat verder weg van de camping kastelen en wandelgebieden konden bezoeken.

6 – Cream tea

Hoe kun je op vakantie gaan in Engeland zonder ook maar één keer bij een tearoom te gaan zitten en een cream tea te bestellen? Ook in de refectory in de meeste kathedralen serveren ze deze goodness. Een pot sterke engelse thee, natuurlijk vergezeld van een kannetje melk, en om het af te maken 1 of 2 scones per persoon met clotted cream en aardbeienjam.

Kleine tearooms hebben doorgaans dagelijks versgebakken scones, en meestal moeilijk groot. Als je die ooit hebt gehad, koop je ze nooit meer in de supermarkt 😉

7 – Eet fish & chips

Vraag aan de locals waar je de beste fish & chips van de stad kunt krijgen. Koop. Eet. Enjoy! In de meeste pubs serveren ze trouwens niet alleen fish & chips, maar ook scampi & chips. Dit zijn gefrituurde garnalen. Mijn persoonlijke favoriet 😉

8 – Maak een roadtrip met filmthema

Dit vereist wat meer planning vooraf thuis, maar je kunt prachtige roadtrips uitstippelen langs filmlocaties van diverse Jane Austen films, Harry Potter, of je favoriete detectives! Lacock village & abbey is bijvoorbeeld een prachtig dorpje met abdij in oude stijl, waar gefilmd is voor o.a. Harry Potter en Pride & Prejudice (1995 versie). En omdat je bij DFDS Seaways je eigen auto mee kunt nemen, hoef je ook niet te wennen aan een Engelse huurauto.

Ik kan nog wel tig meer dingen opnoemen – van een bezoekje aan Sherwood Forest tot en met allerlei activiteiten in London aan toe. Ik ben dan ook al zo vaak geweest, en iedere keer ontdek ik weer een nieuw stukje van dat prachtige Engeland. Of Wales. En Schotland staat op dit moment ook hoog op de wishlist en planning! (Maar daarover later meer 😉 )

Ben jij ooit met de boot naar Engeland geweest, en wat was het gaafste wat je daar hebt gedaan of gezien?

Disclaimer: Dit artikel is gesponsord door DFDS. Natuurlijk is alles wat ik schrijf mijn eigen mening, en streef ik er altijd naar om een interessant en inspirerend artikel neer te zetten, net als anders!

3 reacties
  • Arjen schreef:

    9. Loop (een stuk van) een van de National Trails. Bijvoorbeeld het South West Coast Path, of de Pennine Way, of… Er zijn er 16 op http://www.nationaltrail.co.uk/.

  • Comments

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Scroll naar boven