Yesss, de kogel is door de kerk: dit jaar gaan we voor het eerst sinds corona weer wandelen in de UK! Deze keer: Hadrian’s Wall Path en de Great Glen Way. Twee vliegen in één klap, “want we zijn dan toch al in de buurt van Schotland”, om met Pauls woorden te spreken. In deze blogpost vertel ik je over onze voorbereidingen en duurzame overwegingen.

Planning

Omdat ik weiger te vliegen, moeten we naar duurzamere opties kijken: het OV en de boot. Dat betekent ook dat onze reistijd langer wordt. Gelukkig ziet Paul het avontuur van niet-vliegen ook wel in! Afgelopen weekend hebben we dus een globale planning gemaakt:

  • Reis van Hengelo naar Newcastle: OV naar IJmuiden, boot naar Newcastle
  • Etappes Hadrian’s Wall Path: Newcastle naar Bowness on Solway
  • Reis van Bowness on Solway naar Fort William: Bus
  • Etappes Great Glen Way: Fort William naar Inverness
  • Reis van Inverness naar Hengelo: Bus naar Newcastle, boot naar IJmuiden, OV naar Hengelo

Voor het vergelijken van reisopties heb ik gebruik gemaakt van Rome2Rio, en dat gedubbelcheckt met website van o.a. DFDS en verschillende trein- en busmaatschappijen.

Mijn eerste idee was om de Eurostar te pakken, maar de boot is significant goedkoper én qua reisplanning is het veel relaxter, omdat je op de boot overnacht.

Toen ik verschillende opties had uitgezocht, had ik nog de brainfart om Interrail te checken. Helaas kon dat niet uit: de reis van Bowness on Solway naar Fort William móét met de bus, met de trein is het niet te doen (7 uur versus 2 dagen). En Eurostar kan alleen met een Global Pass, niet met een Groot Brittannië landenpas. Maar goed om te weten dat vanaf 3 reisdagen Interrail zéker een goede optie is om mee te nemen in de vergelijking!

Corona en reizen naar de UK

Op het moment van schrijven is de UK code oranje. Gelukkig zijn wij niet van plan om ons veel onder de mensen te begeven. Daarnaast zijn we allebei gevaccineerd, is de huidige omikronvariant besmettelijker maar minder ziekmakend en dodelijk dan de eerste varianten, dus we wagen het er gewoon op.

Lastiger dan wat formulieren en zelftesten is het op dit moment niet, dus wel hopen dat dat in april nog verder afgeschaald is.

Paklijst

We hebben nog geen paklijst gemaakt, maar binnenkort is het natuurlijk handig om onze gear even te checken, een paklijst te maken, en te kijken of we nog nieuwe dingen nodig hebben. Zelf heb ik bijvoorbeeld nog een wollen of zijden lakenzak op mij wishlist, want Schotland in 2019 was erg fris ‘s nachts.

Waarschijnlijk nemen we ongeveer hetzelfde mee als toen, met wat nieuwe gear die we sinds het Roots Langste Natuurpad hebben, zoals ons nieuwe gasbrandertje. Zeer efficiënt en lichtgewicht, en het chille van niet vliegen is dat je gewoon gastankjes bij de Bever kunt kopen en meenemen. Heujjj!

Lees hier over verschillende kookmethodes tijdens het kamperen

Trainen

Ik heb een soort hidden talent voor voetblessures ofzo. Afgelopen september heb ik weer eens een voetblessure opgelopen. Een paar dagen zulke helse pijn dat ik nog geen 50 meter kon lopen. Heb kort op krukken gelopen, ben zonder krukken naar Duitsland gegaan, heb daar kleine eindjes gelopen, en sindsdien de boel langzaam opgebouwd. Ik zit nu op 10 kilometer per dag pijnloos.

Het plan is dus om er de komende maanden voor te zorgen dat ik weer 20 kilometer op een dag kan lopen, en zo snel mogelijk met bepakking te starten. Deze keer gaan we het gecoördineerd aanpakken, in plaats van dat ik me er wel doorheen bluf zonder training 😉

Food en boodschappen

Voor tochten in de UK is het handig om te kijken voor hoeveel dagen je voedsel bij je moet hebben. Je komt namelijk niet iedere dag langs een supermarkt, zoals in Nederland.

Natuurlijk houden we onze ogen de komende tijd open voor aanbiedingen van muesli- en notenrepen, zodat we ons daar niet helemaal blauw aan betalen. Verder zijn Kriket (krekelsnacks, duurzaam) en Globetrotter (groot assortiment aan buitensportvoedsel en ben fan van hun keks) interessante partijen om misschien bij te bestellen.

Daarnaast wil ik kijken of ik voor deze trip wat meer kan doen met afvalbeperking en zero waste boodschappen. Natuurlijk wil je op een trektocht zo lichtgewicht mogelijk reizen, dus glazen potten zijn een no go. Gedroogd voedsel per portie verpakt in plastic of aluminiumfolie is vrij gebruikelijk. Relatief veel afval dus vergeleken met ons gebruikelijke huishouden. Ik overweeg een setje Stasher Bags te kopen: wat meer zero waste én lichtgewicht én knoeiproof.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven