Nieuwe less waste stap: Eco Egg voor de was

Heb je wel eens nagedacht over de milieu-impact van kleding wassen? Ik voorheen nauwelijks. Maar ook al zijn we slechts met zijn tweetjes, we produceren toch een hoop was! En naast water spoel je ook een hoop wasmiddel weg. Toen ik een tijdje geleden een Eco Egg tegenkwam online, was ik geïntrigeerd. Een compleet nieuwe manier van wassen zonder traditioneel wasmiddel! Dus toen de bodem van de doos wasmiddel in zicht kwam, heb ik maar eens zo’n ding besteld.

Vroegâh, toen ik nog nauwelijks bewust bezig was met duurzaamheid, gebruikte ik het liefst vloeibaar wasmiddel en wasverzachter. De laatste jaren gebruik ik echter eco waspoeder van De Klok in kartonnen dozen (wit en kleur) en een scheutje azijn als wasverzachter. Alleen voor de zwarte was gebruikte ik nog een vloeibaar wasmiddel, omdat ik daar geen poeder voor kon vinden.

Heel bewust, en al een stuk duurzamer dan constant plastic flessen weggooien. De enige manier waarop mijn wasmiddelgebruik voor mijn idee nóg duurzamer kon, was de zwarte was ook met poeder doen, en mijn eigen azijn maken in glazen flessen.

Maarrr… Plot twist! Een tijdje geleden kwam ik dus in aanraking met Eco Egg: een wasbal met bolletjes van mineralen en toermalijn. Een vervanger voor wasmiddel, waarbij je nauwelijks afval produceert! De toermalijnballetjes ioniseren je water, en de minerale bolletjes werken net als zeepmoleculen, met een hydrofobe en een hydrofiele kant, waardoor ze vuil inkapselen en verwijderen.

Waarom zou je een Eco Egg gebruiken?

Wanneer je al grote stappen gemaakt hebt op het gebied van duurzaamheid (minder vlees eten, niet vliegen, minder spullen kopen), is het tijd voor details.

Door een Eco Egg te gebruiken, heb ik geen wasmiddel meer nodig voor onze kleding. Hierdoor spoel ik minder zeepresten het riool in, waardoor de rioolzuivering een klein beetje minder hard hoeft te werken, en dat scheelt ook weer energie!

Daarnaast heb ik veel minder afval. Had ik voorheen nog om de paar maanden lege kartonnen dozen en soms een lege plastic fles, nu heb ik één klein kartonnen doosje en hooguit twee keer in het jaar een paar (plastic) mini-zakjes van de pellets. Dat is een stuk minder! Eco Egg is trouwens bezig om te kijken naar een plasticvrije oplossing, en om de pellets voor het 70-washes-egg (mijn variant) in één zakje bij elkaar te doen.

Mijn ervaring met Eco Egg

Inmiddels heb ik mijn Eco Egg al een paar weken in huis en er een aantal testwasjes mee gedraaid. En het bevalt goed! Ik heb de variant die geschikt is voor 70 wassen voor je moet hervullen, en fragrance free pellets. De was wordt prima schoon en ruikt neutraal. Ook de stinkende hiking-was na 4 dagen zweten in dezelfde outfit!

Ook merk ik dat de zwarte was nauwelijks meer muf ruikt, wat nog wel heel erg een issue was met wasmiddel. Voor een geurtje kun je trouwens de Fresh Linen of Spring Blossom pellets kopen, of een paar druppels essentiële olie toevoegen aan je geurvrije pellets voor een wasje.

De enige issue waar ik nu nog een keuze moet gaan maken is de handdoekenwas. Normaal draai ik die altijd op 90 graden, wat dan ook direct een machinereiniging is, min of meer. Het enige nadeel van een Eco Egg is dat hij niet geschikt is voor kookwas. Dat betekent dat ik óf op 60 graden moet gaan wassen, óf toch nog wasmiddel moet gebruiken bij de kookwas.

Voordelen en nadelen

  • Je spoelt geen zeepresten meer het riool in, waardoor je de rioolzuivering een beetje ontlast.
  • Bevat geen petrochemische ingrediënten, bleek, fosfaten, parabenen, SLS/SLES, palmolie of microplastics.
  • Op het ei zelf zit 10 jaar garantie, maar als je er normaal mee omgaat, zou het me niks verbazen als het een leven lang mee gaat.
  • De hoeveelheid pellets bij dit ei is geschikt voor 70 wassen.
  • Je produceert minder afval.
  • Geschikt voor mensen met huidallergieën of een gevoelige huid.
  • Niet duur!
  • Niet geschikt voor temperaturen boven de 60°C.
  • Maakt soms een beetje herrie in de wasmachine.

Ik heb nog geen botanisch handgeverfde kleding gewassen met mijn Eco Egg. Daar kan ik dus nog niks over zeggen.

Waar koop je een Eco Egg?

De eieren voor 70 wassen en 210 wassen zijn even groot, alleen er zitten meer zakjes pellets bij in.

Daarnaast verkoopt Big Green Smile ook de Dryer Eggs, maar als je écht duurzaam bezig wilt zijn, hang je je was gewoon lekker aan een rek te drogen natuurlijk.

1 reacties

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven