“Waarom wil je naar de Vakantiebeurs? Dat is bij uitstek de plek voor mensen die voor de lol zoveel mogelijk CO2 de lucht in slingeren!” Aldus Paul. En daar heeft hij helemaal gelijk in. Maar ik ging met een doel: ik wilde inspiratie opdoen en contacten leggen op het gebied van duurzaam, of in ieder geval duurzamer, reizen. Want écht duurzaam reizen, bestaat dat eigenlijk wel?
Waar zijn de duurzame reisblogs?
Toen ik Googlede naar duurzame reisblogs vond ik eigenlijk bar weinig. Soms een reisblogger die een artikel had gewijd aan tips om duurzamer te reizen, maar dat ging dan vooral over plastic rapen en je eigen waterfles meenemen.
Of een blog over allemaal dure eco-lodges. Aan de andere kant van de wereld. Waar je heen gaat met… Het vliegtuig.
Alleen Linda van Zaailingen.com schrijft bewust over niet-vliegen, en wat de alternatieven zijn. Geen specifieke reisblog, maar ze schrijft wel over écht duurzaam reizen. En er zijn gelukkig een paar reisbloggers die net als ik de Flight Free 2020 pledge (van Zaailingen!) hebben ondertekend.
En ikzelf ben ook niet heilig hoor. Ik heb echt wel een paar keer gevlogen in mijn leven. Afgelopen jaar nog naar Schotland. Had best met de trein gekund. We deden het alleen niet. Terwijl ik met de trein naar Zwitserland een jaar eerder een super ervaring vond!
CO2-compensatie als aflaat
CO2-compensatie is een goede zaak. Vooral doen als je hebt gevlogen. Maar het is geen echte oplossing, het is meer een beetje een aflaat: “Ik kan prima vliegen als ik maar netjes compenseer.”
Maar de werkelijkheid is dat je tonnen CO2 de lucht in slingert, en het best een behoorlijk aantal jaar duurt voordat je geplante bomen groot genoeg gegroeid zijn om daadwerkelijk evenveel CO2 weer op te nemen.
Hier werd ik me na onze Schotland-trip steeds bewuster van.
Pijnlijk bewust.
Nooit meer reizen?
Het duurzaamste is natuurlijk om helemaal niet te reizen, maar ik zal vast niet de enige zijn die dan horrorbeelden voor zich ziet van een heel saai en ongelukkig leven. Eigenlijk best een first world problem, maar voor mijzelf voelt het soms bijna als een eerste levensbehoefte om een tijdje weg te zijn uit het lawaaiïge, overbevolkte Nederland.
Klinkt aan de ene kant verwend, aan de andere kant ken ik mensen die om deze redenen willen emigreren naar Zweden. Puur omdat ze hier compleet knettergek worden van de overprikkeling. Can’t blame them. Zou ik zelf ook wel willen (maar dan naar Schotland of Noorwegen ofzo).
Duurzamer reizen
Ik denk niet dat écht duurzaam reizen bestaat.
Het is, zoals Paul al zei, voor je lol CO2 uitstoten. Iets beters kan ik er eigenlijk ook niet van maken.
Wel is het mogelijk om duurzamer te reizen. Dit doe je door bewuste keuzes te maken op het gebied van bestemming, transport, overnachting en activiteiten.
Je zet de meeste zoden aan de dijk met het bewust kiezen van je bestemming en manier van transport. De reis zelf is doorgaans het meest vervuilende element van je vakantie. Door hier bewust te kiezen voor een bestemming dichter bij huis en niet te vliegen, ben je al een stuk duurzamer bezig.
Alles over de Leave No Trace code
23 tips om duurzamer te reizen
Bestemming
- Blijf in eigen land.
Hier in Nederland hebben we ook een hoop mooie natuurgebieden en prachtige steden. - Kies een bestemming in Europa.
We hebben hier zoveel moois! Wil je echt per se naar verweggistan vliegen? Of kun je een soortgelijke ervaring ook dichter bij huis vinden? - Blijf langer op 1 plek.
Zorg dat je reis het waard is, dat je echt van een plek geniet. Leer een stad of natuurgebied kennen.
Transport
- Laat het vliegtuig staan.
Reis zoveel mogelijk met de trein en de bus. - Laat die cruise ook maar zitten.
Basically ben je alleen maar onderweg, in een enorm schip wat alleen al door zijn omvang ontzettend veel brandstof slurpt. En zeg nou eerlijk: kun je écht in 1 dag goed genieten van iedere nieuwe stad? - Ga op wandel- of fietsvakantie.
Hiermee stoot je helemaal geen CO2 uit! (Okee, afgezien van de CO2 simpelweg omdat je bestaat en leeft.) - Roadtrip? Kies voor een elektrische auto of camper.
En het uitzoeken van een toffe route van oplaadpunt naar oplaadpunt is een mini-avontuurtje an sich.
Overnachten
- Ga kamperen.
Kies een camping zonder zwembad en entertainment. Ga kamperen bij de boer of op een natuurcamping. Ik merk de laatste jaren ook bij de kleine campings met eenvoudige washokken dat de boel gewoon schoon is, dus ook daar kun je met een gerust hart staan. Meer heb je ook eigenlijk niet nodig. - Als je dan kampeert, kies dan een standplaats zonder elektriciteit.
Heel bevrijdend! Je gaat opeens ook veel bewuster om met je telefoon. Mensen met tv’s en dergelijke in hun tent of caravan heb ik sowieso nooit gesnapt… (True story, die Britten kunnen er wat van hoor!) - Kies voor een lokale Bed & Breakfast.
Het is toch veel mooier als jouw geld bij je gastgezin terechtkomt dan bij een of andere directeur die je niet kent? - Probeer eens een eco-lodge.
Hier heb ik zelf nog geen ervaring mee, maar ik vind het een goede ontwikkeling dat er CO2-neutrale onderkomens in opkomst zijn.
Mirjam geeft je 5 tips om duurzaam te overnachten
Activiteiten
- Ga mee met een onderzoeksexpeditie of doe vrijwilligerswerk op het gebied van natuurbehoud en -herstel.
Als je het goed doet, kun je hiermee zelfs een positieve impact hebben die groter is dan de negatieve impact van het reizen. - Geniet van de lokale natuur.
Ga wandelen, huur fietsen, een roeiboot, een kano… Of maak een stadswandeling, dat kan natuurlijk ook. - Koop geen prulletjes en stofvangers als souvenirs.
Koop liever iets waar je wat aan hebt, waarvan je weet dat je er lang plezier van kunt beleven of iets lekkers uit de streek. Uit Zwitserland heb ik bijvoorbeeld een fles wijn meegenomen van een lokale wijngaard. En die was me een partij lekker! - Koop je souvenirs bij de locals zelf, bijvoorbeeld op een farmer’s market.
Zelf maak ik graag zeep, en ik vind het leuk om andere soapers te steunen door wat van ze te kopen. Mijn ouders weten dat ook en nemen vaak een lokaal stukje zeep voor me mee. - Ga respectvol met de locals om.
Vraag toestemming voor foto’s van personen, en houd je aan hun gebruiken, normen en waarden. Ga je bijvoorbeeld naar een conservatief land of bezichtig je een kerk? Zorg dan voor bedekkende kleding. - Maak gebruik van een lokale gids.
Deze kent de omgeving als geen ander en je support ook nog eens de lokale economie. - Mijd dieronvriendelijke attracties.
Bij alles waarbij je dingen kunt doen die je normaal nooit met een wild dier kunt doen, kun je ervan uitgaan dat een dier op een traumatische, gewelddadige manier geconditioneerd is of zwaar onder invloed van versuffende middelen. Niet cool. Wildspotten is natuurlijk wel prima, zolang je voldoende afstand bewaart en de natuurlijke manier van leven niet verstoort. Dus ook niet voeren. En al helemaal niet voor selfies. - Mijd milieu-onvriendelijke attracties.
Bijvoorbeeld autoraces, quadrijden, speedboats. Eigenlijk alles waarbij je zoveel mogelijk uitstoot produceert “omdat dat stoer is”.
Eten
- Eet vegetarisch of veganistisch.
Een van de beste dingen die je kunt doen om op een praktische manier je reisuitstoot te compenseren. - Eet bij lokale restaurants in plaats van bij grote, bekende ketens zoals McDonalds.
Again, zorg dat je geld bij de locals terecht komt en niet bij een of andere multimiljonair CEO. - Probeer de traditionele lokale gerechten uit!
Haggis in Schotland, of Brunost in Noorwegen, om maar een paar voorbeelden te noemen. - Eet lokale producten.
Wat is er lokaal voorhanden? Welk voedsel wordt er in dat land zelf verbouwd? Wanneer je bij locals of bij lokale tentjes eet, krijg je dit ook vaak op je bord. Ook hier trouwens: farmer’s markets!
Nóg meer tips voor duurzaam reizen vind je op The Daily Green
Zoveel mogelijk verduurzaamd? Dán komt compenseren.
Heb je zo duurzaam mogelijke keuzes gemaakt voor de reis zelf? Dan is het na afloop tijd om alsnog te compenseren.
Compenseer je reis altijd, ook als je niet hebt gevlogen. Feit blijft dat je voor de lol CO2 de lucht in blaast. Daar mag best wat tegenover staan. Mijn favoriete manier van compenseren is via Trees For All, die hebben ook een handige calculator.
Calculeer je compensatie direct in bij je reisbudget, maak er een gewoonte van. Bijkomend voordeel is dat als je duurzamer reist, de kosten voor het compenseren ook lager uitvallen 😉
Compenseren door lifestyle
Reis je heel veel, bijvoorbeeld omdat je in de toerismebranche werkt, veel tourt met je band of gewoon omdat je veel van de wereld wilt zien? Probeer dan ook op een ander gebied in je leven te compenseren om zoveel mogelijk binnen de draagkracht van de aarde te komen.
De meest bekende manier is veganist worden. Een andere optie is om zeer minimaal te leven: zo weinig mogelijk spullen bezitten, en alles wat je nodig hebt, tweedehands kopen. Vooral elektronica.
Heb je zelf nog een waardevolle tip op het gebied van duurzaam reizen? Deel het in de comments!
Ik heb een stuk of 30 fietsvakanties gedaan binnen de EU. Soms met een stuk locale/regionale trein of veerboot om bekend gebied of slecht weer over te slaan. Zelf onderweg B&B’s of eenvoudige ‘hotels’ uitgezocht. Idd locaal gegeten zonder varkens- of rundvlees. Water uit de kraan mee voor onderweg.
Wat inspirerend! En wat tof dat je dat al zo vaak hebt gedaan 🙂 Zal binnenkort eens uitgebreid je blog bekijken, zie in de gauwigheid dat je er een hoop toffe dingen op hebt staan.