Als er één ding is wat ik ontzettend moeilijk vind om tweedehands te kopen, dan zijn het schoenen. Ik heb lastige voeten: een brede voorvoet en een hoge wreef. Online en via tweedehands websites schoenen kopen is er voor mij eigenlijk niet bij, het risico dat ze niet passen is te groot. Maar toen mijn sandaaltjes deze zomer echt he-le-maal op waren, durfde ik het toch aan: ik heb de eco-vriendelijke Rarámuri-sandalen gekocht.
Mijn vorige set “nette” sandalen (ik heb ook nog een paar van Teva voor avontuur en vies en nat worden, toevallig wel tweedehands) was nog van de Primark, uit het tijdperk dat ik nog niet zoveel met duurzaamheid bezig was. Maar daar kwamen dit jaar barsten in de toplaag. En natuurlijk waren die sandalen niet gemaakt om te repareren.
Tijd voor nieuwe sandalen, en dan zo duurzaam mogelijk! Ik volgde het merk Rarámuri al een tijdje op Instagram en durfde de stap wel te maken. Zij maken eenvoudige sandalen op basis van een voetbed en verwisselbare linten. Door verschillende kleuren linten en knoopwijzen te gebruiken, kun je dus door weinig nieuw materiaal te produceren/kopen toch een hoop stijlen dragen. Voordeel voor mij persoonlijk is dat ik geen gedoe heb met mijn moeilijk voetvorm.
Deze sandalen heb ik gekocht
Ik heb een paar van het model “Chalco” gekocht: deze hebben in mijn optiek het beste voetbed. Door de foamlaag heb je net iets meer demping tussen je voet en de straat dan wanneer je een sandaal met alleen een leren voetbed koopt.
Rarámuri heeft tegenwoordig naast de leren modellen ook alle modellen in een vegan variant. Ik heb echter expres voor een leren variant gekozen, omdat vegan kunstleer op dit moment nog bijna altijd van plastic wordt gemaakt. Echt leer kan wel tientallen jaren mee als je het goed onderhoudt, in tegenstelling tot plastic kunstleer, wat binnen een paar jaar stuk is. En wanneer mijn sandalen op hun eind zijn, kan het leer tenminste door de natuur worden afgebroken en weer worden opgenomen in de cyclus. Dit is een keuze, en voor mij heeft dit meer prioriteit dan een vegan product kopen.
Het foam van de sandaal is zogenaamd “EVA foam“, wat gemaakt is zonder gebruik van chloor en min of meer recyclebaar is (tot speeltuingrond en matten, helaas niet circulair). Het schijnt wel genoeg te worden gebruikt in de industrie dat een gemiddelde schoenmaker er wel mee uit de voeten kan (pun definitely intended), dus als de foamlaag op een gegeven moment verslijt, hoop ik hem te kunnen laten vervangen bij een schoenmaker.
De linten
Rarámuri heeft twee soorten linten: suède en elegance. De suède linten zijn kunstsuède, gemaakt van polyester. De elegance linten zijn van polyester of viscose. Het mooie is dat ze voor de elegance linten gebruik maken van reststoffen uit de textielindustrie. Bij de suède linten is dit onduidelijk.
Bij elk paar sandalen krijg je sowieso een gratis paar zwarte suede linten (deze zijn elastisch). Ik bestelde tijdens de sale (lucky me) en kreeg naast korting op mijn sandalen ook een gratis set elegance linten. Ik koos hiervoor Saint-Tropez Yellow: wit-geel gestreepte linten van viscose. Omdat dit model linten niet elastisch is, zitten ze wat vaster om mijn voeten. Wel zijn dit heel brede linten, wat minder praktisch is bij het inrijgen – half zo breed had ik ook goed gevonden!
Natuurlijk kun je ook heel creatief zelf linten knippen uit een oude blouse of jouw perfecte linten kopen bij je favoriete hobbywinkel.