7 tips voor duurzame kamerplanten

Kamerplanten zijn tof. Urban jungle enzo. Ik heb de vensterbank vol staan, een boom, een monstera en ook nog wat plantjes in de slaapkamer op een plankje en op de kledingkast. Maar hoewel al dat groen natuurlijk hartstikke mooi is, zijn kamerplanten lang niet altijd duurzaam gekweekt. Vaak komen er een hoop pesticiden aan te pas. Dat kan duurzamer! Daarom een blog vol tips voor duurzame kamerplanten.

1 – Biologisch

Stating the obvious first: kies voor biologisch. Biologische planten zijn geteeld zonder pesticiden en kunstmest. Yay!

2 – Ruil stekjes

Heb je een beetje groene vingers (klein beetje is voldoende), neem dan stekjes van je eigen planten en ruil die met vrienden. Zelf bewaar ik altijd blikjes van de mais en kokosmelk. Die vul ik dan met kokospotgrond en daar pleur ik dan mijn stekjes in. Na een paar weken lief zijn voor mijn stekjes hoop ik dat ze goed geworteld zijn, en dan kan ik ze ruilen met Anne-Loes of Lydia. Of gewoon weggeven, omdat het kan.

3 – Kneusjesbox

Ook plantjes worden soms tijdens het verkoopproces weggegooid, wanneer ze er bijvoorbeeld zo zielig uit zien dat de meeste mensen ze laten staan en liever voor het buurplantje kiezen. Sad. Plantje.nl heeft daar een leuke oplossing voor: De groene kneusjesbox. Een doos met plantjes die er wat zielig uitzien, wat extra liefde nodig hebben om weer tot bloei te komen (pun intended), en voor een schappelijk prijsje. Lydia was er erg positief over!

4 – Dille & Kamille

Naast geweldige keukentools en verzorgingsproducten verkoopt Dille & Kamille ook plantjes. Toen ik nog student was en geen idee had hoe groen mijn vingers waren, kocht ik hier mijn allereerste babycactus. Inmiddels heeft die cactus zelf een hoop puppies voortgebracht 🙂

Dit zijn trouwens de beste plantjes om in huis te halen volgens NASA

5 – Plantenbieb

Zijn je vrienden niet zo into plantjes? Kijk of er een plantenbieb bij jou in de buurt is, of plaats er zelf één! Dit werkt eigenlijk net als een minibieb, maar in plaats van boeken, heb je een openbaar kas(t)je met plantjes.

6 – Koop je potjes bij de kringloop

Ik vind plantjes in blik er best prima uit zien, maar ik kan ook begrijpen dat het niet helemaal je aesthetic is. In plaats van voor ieder plantje een gloednieuwe pot te kopen, kun je heel goed bij de kringloop terecht. Hier hebben ze vaak een enorm assortiment aan plantenpotjes in alle soorten en maten!

7 – Sprinklr

Koop je plantjes bij Sprinklr! Sprinklr is een webshop die het nieuwe, duurzame ondernemen heeft omarmd. In januari 2023 hebben zij hun bedrijfsstructuur zo aangepast, dat die niet om winstmaximalisatie draait, maar dat de focus ligt op hun maatschappelijke waarde. Door te kiezen voor steward-ownership is de BV nu in handen van een stichting, zodat de missie altijd gewaarborgd blijft. Winst is natuurlijk belangrijk om je boterham te kunnen beleggen, maar het is dus niet meer het belangrijkste doel. Genoeg is genoeg. Sprinklr wil van biologische bloemen, planten en bollen de norm maken. Goede zaak!

Meer ruimte nodig om je plantjes neer te zetten? Maak deze plantenladder van een oude trap!

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven