Duurzame hotspots in Inverness

Afgelopen lente eindigden wij onze wandelvakantie in Inverness. Nou weet ik dat de UK niet per se voorop loopt op het gebied van duurzaamheid, en voordat we aan onze vakantie begonnen, vroeg ik me af hoe moeilijk of makkelijk het voor mij als vegetariër zou zijn om geschikt pubfood te vinden. Maar ik was blij verrast! Door corona zijn we natuurlijk 2 jaar niet aan de andere kant van het water geweest, en ze hebben daar ook niet stil gezeten als het om verduurzaming gaat. Daarom presenteer ik vol trots: De duurzame hotspots van Inverness!

Zonder vliegtuig naar Inverness

Je kunt supermakkelijk met de trein of de bus in Inverness komen. Als je met de boot naar Newcastle gaat heb je beide opties. De trein is een directe verbinding en 2 uur sneller, de bus is (met een overstap in Edinburgh) goedkoper.

Pak je de Eurostar naar London, dan is je beste optie om naar Inverness te komen de Caledonian Sleeper. Dan hoef je niet over te stappen. Wil je overdag reizen, dan moet je 3x overstappen. Kan ook met de bus, maar dan ben je ook weer stukken langer onderweg.

Eten

De tapmuur van Black Isle Bar, Inverness

Black Isle Bar

Dit is echt een goudmijntje. Black Isle Bar is de kroeg die bij Black Isle Brewery hoort (een eindje ten noorden van Inverness) en ze serveren daar natuurlijk al hun eigen biologische bieren én een hoop leuke gastbieren en biologische wijn. En ontzettend lekkere, goed pittige biologische gemberlimonade.

On top of that hebben ze een vega-vriendelijke kaart, werken ze zoveel mogelijk met lokale leveranciers die verantwoord boeren ook hoog in het vaandel hebben staan, serveren ze retelekkere pizza’s en offsetten ze hun CO2 footprint zodat ze CO2 neutraal zijn. What’s not to love?!

Rendezvous Cafe

The perfect place om te ontbijten als je de avond daarvoor iets teveel biertjes hebt geproefd bij Black Isle Bar 😉 Niet specifiek een ontbijtcafé met een duurzame filosofie, maar toch het vermelden waard, omdat je hier een enorm goede, vegetarische variant op het traditionele Scottish Breakfast kunt krijgen met vega haggis enzo. Vet lekker, en ook een aanrader als je wel een vleeseter bent maar niet zo van die orgaanvleessmaak houdt, want die zit er natuurlijk ook niet aan.

Vega burger bij Coyote Burger

Coyote Burger

Een heel klein burgertentje, maar ze serveren erg lekkere, goedbelegde vega en vegan burgers en loaded fries hier voor een prima prijs. Ook fijn dat ze geen grote tv hebben hangen om sport te kijken, in tegenstelling tot veel andere plekken. Gewoon chill eten.

Slapen

Black Isle Hostel

Wij sliepen op de camping aan de rand van Inverness (niet echt een gezellige spot helaas) en hadden onze laatste nacht in een Travelodge geboekt. Pas tijdens onze reis kwamen we erachter dat hostels erg leuk en gezellig zijn, en laat Black Isle Bar nou toevallig óók een Black Isle Hostel hebben! Dus ook al hebben we er niet geslapen, toch wil ik hem aanraden, want de reviews zijn echt keigoed.

Activiteiten

Inverness Museum & Art Gallery

Onze eerste dag in Inverness was een regendag, dus zijn we lekker het museum in gedoken. Ze hebben hier een paar prachtige exposities over de geologische geschiedenis van het gebied (altijd cool) en de culturele geschiedenis. Er hangen zelfs instructies om te leren hoe je op de ouderwetse “Outlander” manier een plaid omknoopt 👌🏻

Verder was er een tijdelijke expositie over de geschiedenis van de gezondheidszorg, wat ook heel bijzonder en interessant was. Maakte ons nog even extra dankbaar dat we in 2022 leven, en niet enkele eeuwen (of zelfs enkele decennia) geleden.

Kathedraal

Ook altijd erg leuk om te doen in een Britse stad is de kathedraal bezoeken! Ook al ben ik niet gelovig, de architectuur en de generaties aan werk die erin zitten, kan ik zeker waarderen. Die van Inverness is wat kleiner dan de meeste kathedralen in de UK. Toen wij er waren, was er net een bruiloft bezig, dus konden we helaas niet naar binnen. Maar we hebben er wel een rondje omheen gelopen.

Whisky proeven bij Tomatin

Tomatin whisky distillery

Wat is een vakantie in Schotland zonder naar een whiskystokerij te gaan? Er zit er niet een in Inverness zelf, maar wel een paar kilometer erbuiten: Tomatin. Zij doen een aantal processen nog op de ouderwetse manier, dus niet computergestuurd maar écht op het gevoel en de ervaring van de vakmensen daar.

Daarnaast hebben ze echt een community voor mensen die daar werken, met kleine – supergoedkope! – cottages op het terrein, echt speciaal voor de werknemers. Onze rondleidster vertelde dat ze daar woont, en dat ze dacht dat ze een paar nullen waren vergeten op het huurcontract.

Tip: Reserveer op tijd van tevoren en als je slim bent niet op een zondag. Doordeweeks en zaterdags kun je er namelijk gewoon lekker met de bus naartoe, maar op zondag rijdt die niet.

Ness Islands

Op een mooie dag is het ook leuk om even over de paadjes van de Ness Islands te lopen. Deze kleine eilandjes midden in de rivier de Ness zijn ingericht als park, met veel bomen en mooie bruggetjes.

Shoppen

Leakey's Bookshop, Inverness

Leakey’s Bookshop

Leakey’s is de grootste, onafhankelijke tweedehands boekwinkel van de UK. Soort van op genre georganiseerd, twee verdiepingen, niches tussen kasten waar je kunt wegkruipen en o-ver-al stapels boeken op de grond omdat de kasten zo vol staan, is het een paradijs voor boekenwurmen.

Lush

Yesss, ook in Inverness hebben ze een Lush! Mijn favoriete duurzame zeepjes- en cosmeticawinkel. Zo bekend in de eco-bubbel dat uitleg niet nodig is.

Charity Shops

Net als iedere zichzelf respecterende Britse stad heeft ook Inverness meerdere charity shops. Hier worden tweedehands spullen (voornamelijk kleding, schoenen en boeken) verkocht. De opbrengst gaat naar het goede doel. Zo heb je bijvoorbeeld specifieke winkels voor de British Heart Foundation, Oxfam Novib en meer. Echt, waarom hebben we dat niet in Nederland op deze manier?

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven