Sinterklaas en Kerst komen er weer aan! Lichtjes, gezelligheid… En vaak ook overconsumptie. Vaak gaan de feestdagen gepaard met een enorm commercieel spektakel. Dure kerstspecials in de supermarkt, en heel veel cadeautjes. Als je duurzaam of minimalistisch probeert te leven kan dat best wel lastig zijn. Daarom deze gids voor duurzame feestdagen: niet alleen als je zelf minimalist ben of duurzaam probeert te leven, maar óók als je weet dat iemand in jouw familie zo zijn leven vormgeeft, en je het moeilijk vindt om daar rekening mee te houden.
Cadeautjes
Vroegâh vierden we alleen Sinterklaas met cadeautjes. Tegenwoordig wordt ook de kerstman steeds populairder in Nederland. twee keer cadeautjes. Niet alleen een dure grap, maar vaak ook hartstikke onnodig, zo’n Amerikaanse wannabe-Sinterklaas.
Dus: Laat in ieder geval die kerstman lekker schieten. Je hebt net al cadeaus gehad met Sinterklaas! Of je Sinterklaas met of zonder cadeautjes viert, is heel erg afhankelijk van of je kinderen hebt of niet.
Duurzame Sinterklaas met kinderen
Geef dingen die ze daadwerkelijk nodig hebben, zoals bijvoorbeeld specifieke sportbenodigdheden;
Geef geen trendgevoelige cadeaus, die liggen al gauw vergeten in een hoekje;
Houd je ogen open voor leuke tweedehandscadeaus (begin op tijd, scheelt überhaupt stress);
Kies voor plasticvrij speelgoed.
Duurzame Sinterklaas met volwassenen
Vier het zonder cadeautjes, kom gewoon gezellig samen voor een avondje gourmetten, een Sinterklaas-themed high tea of een lekkere najaarswandeling;
Als je afspreekt om geen cadeautjes te doen, koop dan niet stiekem tóch cadaeutjes. Ten eerste kunnen je medevierders zich bezwaard voelen dat ze niet ook iets hebben geregeld tegen de afspraken in, en ten tweede negeer je hiermee de wens van mensen die gewoon echt geen cadeaus willen, want niet bepaald respectvol is.
Verdiep je in de levensstijl van je gezelschap. Als iemand duurzaam, minimalistisch of zero waste probeert te leven, houd daar dan rekening mee in je cadeaukeuze. Hier vind je fijne duurzame cadeautips.
Kerstkaarten
Kerstkaarten vind ik persoonlijk een heel leuke traditie. Zo gezellig, zo’n slinger kaarten door de kamer of de deur volgeplakt! Aan de andere kant: na de feestdagen gooi je het allemaal weg.
Natuurlijk kun je ervoor kiezen om geen kerstkaarten te sturen. Maar dat vind ik niet leuk. De andere optie is om specifiek op duurzaamheid te letten bij het kopen van je kerstkaarten:
Vermijd glitter, glimmend folie en alle andere vormen van plastic als je kerstkaarten koopt;
Kijk of je kerstkaarten kunt vinden van gerecycled papier, of papier gemaakt van landbouwafval (PaperWise). Het merk Aardkaart is een goeie, en ook bij Dille & Kamille kun je verantwoorde kerstkaarten vinden;
Druk je graag je eigen ontwerp? Bij Groenprint.nl kun je ook op PaperWise drukken. Ook bestaan er drukkerijen die op groeipapier drukken;
Ga all out en maak kaarten van zelfgeschept papier, van materiaal uit je eigen oudpapierbak.
Versiering
Singers, kerstbomen, kerstballen… Ook hier kun je een hoop duurzame keuzes in maken. Kies bijvoorbeeld voor herbruikbare vlaggetjes en slingers. Heb je al wat in huis? Mooi, wees er zuinig op en je kunt het nog lang gebruiken.
Kerstboom
Veel kerstbomen worden zonder kluit geleverd, gewoon afgezaagd. De boom is dood na de feestdagen, hij wordt opgehaald en verbrand. Dat kan beter!
Kies voor een kerstboom met kluit en zet die na de feestdagen in de tuin. Volgende december kun je hem weer uitgraven en opnieuw gebruiken;
Adopteer een kerstboom. Je krijgt dan een kerstboom met kluit thuis, die na de feestdagen weer wordt opgehaald en op de kwekerij wordt verzorgd om volgend jaar weer te gebruiken;
Koop geen kerstboom, maar versier een grote plant die je al in huis hebt;
Kunstboom? Koop hem tweedehands, zo veroorzaak je geen extra vraag naar plastic;
Maak zelf een herbruikbare kerstboom van latjes. Gebruik hier tweedehands- of gered afvalhout voor, of kies op zijn minst voor hout met een FSC-keurmerk.
Kerstversiering
Gebruik wat je al hebt! Mijn moeder bewaart altijd twee dozen met netjes ingepakte kerstballen op zolder, die ze ieder jaar hergebruikt;
Nog geen kerstversiering in huis? Met deze schone lei kun je er mooi voor zorgen dat er überhaupt geen plastic kerstversiering je huis in komt;
Versier je schouw, tv-meubel of kast met hulst die je (respectvol) in de buurt hebt geoogst, en dennenappels die je in het bos hebt geraapt;
Kies voor led-kerstverlichting, die gebruikt maar weinig energie. Zet er een tijdschakelaar op of vergeet niet de lichtjes uit te doen als je naar bed gaat.
Eten
De pepernoten liggen eind augustus al in de supermarkt (I kid you not), om zoveel mogelijk harde pecunia uit die feestdagen te slaan. Vaak wordt er met de feestdagen enorm veel gegeten, en soms ook enorm veel weggegooid. Natuurlijk is met zijn allen eten hartstikke gezellig en ik houd ook heel erg van lekker eten (die hobbitrondingen komen ergens vandaan), maar het kan best een tandje minder extreem.
Kies voor een vegetarisch kerstdiner;
Laat de Allerhande of de Hallo Jumbo lekker liggen en haal je inspiratie uit producten die in het seizoen zijn. Kook hier een feestmaal van!
Stel voor jezelf een regel om verleidingen te weerstaan: Bijvoorbeeld pas vanaf november kruidnoten kopen, en pas na Sinterklaas kerstkransjes en dergelijke;
Koop Sinterklaas- en kerstlekkers alleen zero waste via bijvoorbeeld Pieter Pot;
Zero waste lekkers kan ook betekenen dat je alles zelf maakt: kruidnootjes zijn helemaal niet zo moeilijk, en zelfgemaakte marsepein is ook veel lekkerder dan die uit de winkel.
Bewaar kliekjes, hier kun je de volgende dag prima mee lunchen.
Kies voor biologische / veganistische wijn, bijvoorbeeld van Neleman.
Ecohobbit gebruikt technische, functionele en AVG proof analytische cookies om jouw ervaring te optimaliseren. Vind je dat okee?
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Dienst Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.