Zo ziet het leven van een duurzame digital nomad eruit

Ruim twee jaar geleden zei Paulien haar baan in loondienst en huurhuis op en nam een sprong in het diepe. Ze begon haar eigen bedrijf en reisde voor de winter naar Frankrijk. Een leven als “digital nomad”, maar niet het standaardplaatje van wonen in Bali, of constant van hot naar her reizen. Paulien is met haar langzame reizen en minimalistische lifestyle in mijn ogen een duurzame digital nomad en een enorme inspiratiebron voor mij. In deze blogpost vertelt ze hoe haar leven eruit ziet!

Deze gastblog is geschreven door Paulien van der Werf.

Hoe ziet jouw leven als duurzame digital nomad eruit?

Ik ben niet zo’n groot fan van het begrip “digital nomad”, omdat veel mensen dat associëren met verre oorden, veel vliegen en vaak van verblijfsplaats wijzigen. Zo ziet mijn leven er niet uit, maar bij gebrek aan een beter begrip, gebruik ik hier toch even “digital nomad”.

Ik heb mijn leven zo ingericht, dat ik kan werken waar, wanneer en met wie ik wil. Voor mij voelt dat als ultieme vrijheid. Zo kies ik ervoor om alleen in zonnigere maanden in Nederland te wonen, en de rest van het jaar de sneeuw of juist de zon op te zoeken. Zo woonde ik de laatste twee winters grotendeels in Zuid-Frankrijk en zocht ik in diezelfde winters ook even de sneeuw op in Schotland en de Auvergne.

Op elke plek waar ik kom, blijf ik enkele maanden wonen. Een deel van de tijd woon ik in een huis en een deel van de tijd breng ik met mijn rugzak en tent in de natuur door.

Waarom heb je gekozen voor de digital nomad lifestyle?

Vrijheid is één van mijn kernwaarden. Vastzitten aan een door een baas opgesteld rooster past niet bij mij. En vastzitten in werken voor een baas omdat ik elke maand honderden euro’s aan vaste lasten moet betalen, ook niet.

Ik heb vele jaren van mijn volwassen leven doorgebracht in een intensieve studie en een 30+ urige werkweek. Erg gelukkig werd ik daar nooit van, maar het was “normaal” dus ik deed maar braaf mee.

Een leven leiden dat niet bij mij paste, ging schuren, en ik kwam meerdere keren met burn-out verschijnselen thuis te zitten. Dat kon zo écht niet langer, dus ik besloot mijn vaste lasten drastisch te verlagen door mijn woninghuur op te zeggen. Een paar maanden later besloot ik ook mijn werkcontract niet te verlengen, want ik was er helemaal klaar mee.

Het huisje in de Auvergne waar Paulien in de winter van 2020/2021 verbleef

Hoe heb je een bestaan als digital nomad opgebouwd?

Mijn besluit om het ‘anders’ te doen was dus vrij drastisch en ik kan het je niet aanraden om dat ook op die manier te doen. Toch heeft die wat impulsieve actie met als resultaat gedachten als “oh shit waar ga ik nu eten van kopen?” er ook toe geleid dat ik heel creatief werd in verblijfplaatsen en inkomsten vinden.

Ik bood mezelf aan als huis(dieren)oppas om gratis te kunnen wonen en ik zette me voor de volle 100% in voor mijn fotografie business en mijn blog Outdoor Inspiratie. Met de weinige inkomsten die ik zo had en heb, kon en kan ik mijn lage vaste lasten dekken.

Vanaf dat moment is het vooral go with the flow geweest. Ik werd uitgenodigd om een bruiloft te fotograferen in Schotland en bracht zo tijd in mijn lievelingsland door. Ik werd gevraagd op een boerderij in Zuid-Frankrijk te helpen, stapte in de auto en bleef drie maanden weg.

Vanaf het moment dat ik mijn agenda compleet leeg had gemaakt, kwamen de kansen vanzelf op mijn pad.

Waarom reis je binnen Europa?

Hoewel ik heel nieuwsgierig ben naar de rest van de wereld, ben ik voor al mijn avonturen binnen Europa gebleven. Daar zijn verschillende redenen voor.

Ik probeer zo weinig mogelijk te vliegen met het oog op duurzaamheid, en voel me als vrouw alleen in Europa relatief veilig. Wanneer ik grote einden reis, probeer ik altijd georganiseerd of spontaan lifters mee te nemen in mijn zuinig rijdende autootje.

En bovendien: in Europa is nog zoveel te ontdekken, en dat is ook wat ik met mijn bedrijf wil laten zien.

Wat zijn de voor- en nadelen van leven als digital nomad?

Wonen en werken waar en wanneer je wilt, dat klinkt voor veel mensen als een droomleven. En dat is het natuurlijk ook wel, want ik hoef niet te wachten tot mijn baas mij vakantie geeft voordat ik naar Zuid-Frankrijk kan rijden. Toch is mijn leven als digital nomad niet één groot feest.

Ik werk nog steeds gemiddeld vijftig uur per week, ik heb nog steeds meetings op momenten dat ik liever een berg zou beklimmen en ik heb nog steeds financiën die gedekt moeten worden.

Wel geniet ik intens van mijn lunchpauze-wandelingen in de bergen en mijn spontane dagjes weg aan de Middellandse Zee of in de Pyreneeën.

Elke paar maanden van locatie wisselen heeft natuurlijk ook als nadeel dat je steeds afscheid moet nemen van mensen om wie je geeft. Veel van die mensen zie ik nooit meer terug, omdat ik het volgende jaar naar een andere locatie reis. Dat maakt het vaak lastig om nieuwe vriendschappen te sluiten en te onderhouden, en zonder vrienden in mijn omgeving kan ik me soms best eenzaam voelen.

Hoe zit dat met duurzaamheid?

Ik weet dat er genoeg punten in mijn leven zijn die een stukje duurzamer zouden kunnen. Wel leef ik zo duurzaam mogelijk.

Omdat alles wat ik bezig in mijn kleine autootje moet passen, bezit ik zo weinig mogelijk spullen. Ik koop dus zelden nieuwe spullen en probeer bij aanschaf zo duurzaam mogelijk te kiezen.

Ik reis bij voorkeur niet met vliegtuig. De trein zou een heel duurzaam alternatief voor mijn auto zijn, maar omdat ik geen vaste opslag voor mijn spullen heb, is reizen met de auto toch handiger. Vooral de diepe dalen waar ik in Frankrijk vaak woon zijn daarbij heel slecht te
bereiken met het openbaar vervoer, wat het dagelijks leven een stuk ingewikkelder maakt.

Het blijft dus continu afwegingen maken, maar door geen eigen woning te hebben, zoveel mogelijk plantaardig te eten en zo weinig mogelijk spullen/kleding te kopen hoop ik al een verschil te maken.

Heb je tips voor anderen die ook (tijdelijk) als digital nomad willen leven?

Ik denk dat je het gewoon eens moet doen om te weten of het wat voor je is. Kijk eens of je je (loondienst)werk een paar weken tot maanden mee naar het buitenland kunt nemen. In het afgelopen jaar hebben we gezien dat thuiswerken voor veel functies prima werkt en daar kun je gebruik van maken!

Vraag rond of iemand een huis(dier)oppas nodig heeft of huur een (vakantie)huisje. Het wisselt bij mij hoe ik mijn locaties vind, maar ik heb wel gemerkt dat het helpt om je droom tegen zoveel mogelijk mensen uit te spreken.

Ik zou beginnen met een paar weken tot maanden in het buitenland, voordat je alle schepen achter je verbrand. Bij emigreren en fulltime als digital nomad leven komt veel meer kijken dan je in eerste instantie misschien denkt. De wetgeving is gemaakt gebaseerd op huisje-boompje-beestje leven en niet op mensen die zonder vast adres willen leven.

Weet je helemaal zeker dat het duurzame digital nomad leven is wat jij wilt? Dan kun je je dan gaan bezig houden met hoofdpijnzaken als wetgeving en verzekeringen.

Aandachtspunten voor een duurzame digital nomad lifestyle

  • Reis langzaam en verblijf voor langere periodes op één plaats;
  • Kies voor bestemmingen in Europa;
  • Mijd vliegen en probeer zoveel mogelijk het OV te gebruiken;
  • Reis je liever met de auto? Kies een zuinig model;
  • Balanceer je reizen door minimalistisch te leven en zoveel mogelijk plantaardig te eten;
  • Heb je iets nieuws nodig? Kies dan tweedehands of een zo duurzaam mogelijk merk.

Alle foto’s in deze blogpost zijn gemaakt door Paulien van der Werf. Het portret bij de biografie is gemaakt door Marleen Annema.

Over Outdoor Inspiratie

Paulien van der Werf helpt je via haar platform Outdoor Inspiratie om meer vrijheid en avontuur in je leven te ervaren. Ze deelt tips voor wandelen, kamperen en avontuurlijk leven op haar blog en heeft diverse e-books geschreven. Paulien leeft als digital nomad in haar Twingo Betsy, is verliefd op Schotland en maakt het liefst wekenlange trektochten.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven