Ik denk dat we allemaal wel een soort geromantiseerd beeld hebben van het buitenleven: de mooiste plekken, wildlife, avontuur, kampvuurtjes. Maar een avontuurlijke buitenhobby is niet per se goed voor de natuur. Als je van de natuur wilt blijven genieten, is het belangrijk om op een duurzame manier van jouw buitensport te genieten. In deze blogpost leg ik uit waarom. En nog belangrijker: hoe je jouw avonturen makkelijk verduurzaamt.
De nieuwste en hipste gear hoarden
Wanneer je dol bent op buitensport, is het makkelijk om je te verliezen in de constante stroom van nieuwe technieken en uitrusting. Als hiker bijvoorbeeld start je met een leuke basiskit, maar op een gegeven moment wil je een steeds lichtere rugzak, nóg efficiënter brandertje, nóg compactere tent. Een paar toffe snufjes voor onderweg.
Het hoarden van spullen die te maken hebben met je hobby lijkt misschien onschuldig, maar spullen zijn onze nummer 1 milieubelasting als consument. Voor nieuwe spullen heb je grondstoffen nodig, die moeten gedelfd worden. Ze moeten geproduceerd worden. Ze moeten vervoerd worden. Het hoarden van spullen is dus niet duurzaam.
Hoe dan wel?
Koop geen nieuwe gear omdat het nieuw en hip is, maar omdat je het echt nodig hebt. Koop het eventueel tweedehands. Maak anderen blij met je oude uitrusting, door het weg te geven of tweedehands te verkopen.
Buitensport om de stoerdoenerij
Op Instagram zie ik een hoop survival-accounts voorbij komen. Veelal mannen die voor de lol jagen, voor iedere maaltijd een vuurtje willen stoken en noodkogels afschieten alsof het hun ochtendkoffie is, want het staat zo vet op Instagram.
In mijn ogen hebben die lui het absoluut niet begrepen. In plaats van respect te tonen voor hun omgeving, proberen ze die te overheersen en zo veel mogelijk op te vallen: “Kijk mij eens stoer zijn!” Niet echt een duurzame manier van buitensport.
Noodkogels zijn net zo giftig voor het milieu als vuurwerk, en niemand ruimt de restjes op. Doe dat alleen als je écht in nood zit. De gemiddelde outdoorliefhebber heeft die dingen gewoon niet nodig.
Door overal en nergens vuurtjes aan te leggen, beschadig je onnodig de grond op die plek, die dan lange tijd nodig heeft om te herstellen. Bovendien loop je het risico om een bosbrand te veroorzaken. Gebruik gewoon netjes een brandertje. Fikkie stoken is alleen okee als daar een dedicated plek voor is, bijvoorbeeld een vuurcirkel of vuurkorf.
Over jagen heb ik een iets genuanceerdere mening. Ik walg van trofeejagers en mensen die jagen voor de sport, die respectloos doden puur voor hun eigen ego en status. Soms is jagen echter nodig om een populatie gezond te houden, of om een plaag te elimineren. In Nieuw-Zeeland gebeurt dit laatste bijvoorbeeld, omdat kolonisten plaagdieren als ratten en possums hebben geïntroduceerd die de inheemse vogels bedreigen. Als je jaagt, jaag dan alleen omdat het nodig is.
Hoe dan wel?
Heb respect voor de natuur waar je gebruik van maakt. De aarde is niet onze eigendom, en is er niet om ons te dienen. Breng niet onnodig schade toe.
Afval in de natuur achterlaten (ook organisch)
Op de West Highland Way zag ik dit zoveel en het deed zoveel pijn in mijn hart: mensen die hun afval gewoon maar in de natuur neerflikkerden. Afval dumpen is niet okee. Niet als het een blikje of wrapper is, maar ook niet als het een mandarijnenschil is.
Veel mensen denken dat organisch afval wel vergaat in de natuur en dat het daarom “wel kan”. Feit is dat ook organisch afval niet (of heel moeilijk) composteert zonder composthoop waarin het lekker kan broeien. In de open lucht duurt het alsnog een eeuwigheid. En niemand vindt het chill om tegen jouw mandarijnenschillen, notendoppen, eierschalen en witte tissues aan te kijken.
Hoe dan wel?
Zorg dat je altijd een afvalzakje bij je hebt om je rotzooi in te doen. Ben je dan weer in bewoond gebied, zoek dan een afvakbak waar je het netjes kunt weggooien. Ook je wc papier!
De wereld overvliegen voor je avonturen
Je wilt de mooiste plekken van de wereld zien. I get it. En we hebben de luxe dat reizen tegenwoordig spotgoedkoop is. Té goedkoop, als je bedenkt dat er op vliegtickets geen BTW rust en er over kerosine geen accijns wordt betaald.
Maar vliegen is ontzettend milieubelastend, al helemaal als je meerdere vluchten per jaar maakt. Hiermee maak je de natuur die je zo graag wilt zien langzaam maar zeker kapot. Steeds sneller, tegenwoordig.
Hoe dan wel?
Kies voor een bestemming dichter bij huis, en zoek een alternatief voor vliegen. Neem bijvoorbeeld de trein, bus of ferry. Dat kan ook al een avontuur an sich zijn!
Meer lezen over het verduurzamen van je buitenhobby? Lees dit artikel over de Leave No Trace code.
Wat een goede blog! Dit is echt een statement wat wij met elkaar moeten begrijpen. Volgens mij heeft het ook te maken met de normen en waarde die je hebt. Waar ik mij het meest aan kan ergeren, is de peuken die in de natuur liggen. Zo krijg je bosbranden…
Dankjewel, jij begrijpt het! 🙂