Duurzaamheidsbeleid

Duurzaam leven. Het lichtje ging bij mij ergens rond 2016/2017 branden, na een interessante lezing van Prof. Dr. Van der Steenhoven over klimaatverandering. Het kwam bij mij behoorlijk binnen, hoe de opwarming van de aarde impact heeft op alles wat leeft. Vrij snel daarna las ik “De Verborgen Impact” van Babette Porcelijn. Met onze westerse lifestyle – gemak, comfort en luxe binnen handbereik – hebben we onbewust een ontzettend grote ecologische voetafdruk. Dat kan anders!

Op Ecohobbit wil ik laten zien dat duurzaam leven echt niet betekent dat je niks meer mag, van alles moet inleveren en laten staan. Nee, je kunt ook genieten van het leven, doen wat je leuk vindt, en tegelijkertijd daarin zoveel mogelijk duurzame keuzes maken. Als je er maar bewust bij nadenkt, je best doet, verder kijkt dan je neus lang is en soms een beetje creatief bent.

Naast inhoudelijk over duurzaam leven te praten, vind ik het ook belangrijk dat mijn blog zelf duurzaam is, en dat mijn werkwijze duurzaam en transparant is.

Deze duurzame keuzes maak ik

Groene hosting

Ecohobbit.nl is gehost bij Antagonist. De servers die zij gebruiken (Previder en Equinix) draaien op groene energie, en die van Previder gebruiken ook nog de restwarmte om kantoren te verwarmen. Toevallig heb ik zelfs voor een jaar in dat gebouw gewerkt! 😉

This website is hosted Green - checked by thegreenwebfoundation.org

Duurzaam webdesign

Als webdesigner specialiseer ik me sinds 2022 in het bouwen van duurzamere websites: dus minder CO2-uitstoot per paginabezoek. Ik streef ernaar om iedere pagina onder de 1 gram te houden, voor zover mogelijk.

Refurbished elektronica

Ik ben zo zuinig mogelijk op mijn spullen, zeker mijn elektronica. De productie hiervan heeft namelijk een enorme footprint. Daarom zijn mijn computer en telefoon allebei refurbished en probeer ik hier zo lang mogelijk mee te doen.

Samenwerkingen

Ik accepteer alleen samenwerkingen en advertorials van bedrijven en merken die verduurzamen écht belangrijk vinden, en het niet zien als is voor “erbij” of als goede marketing.

Hierin ben ik als ecoblogger dus veel selectiever dan de gemiddelde pro blogger, wat betekent dat ik hier ook minder aan verdien. Ik ben dus meer afhankelijk van affiliate links en crowdfunding via Petje.af.

Voetafdruk berekenen

Natuurlijk probeer ik zo duurzaam mogelijk te leven, en binnen de draagkracht van de aarde te blijven. Ieder jaar bereken ik mijn ecologische voetafdruk met de tool op mijnverborgenimpact.nl. Zo leg ik verantwoording af aan mezelf en aan mijn lezers.

Ondernemerschap

Vanuit het bloggen ben ik in 2020 het ondernemerschap ingerold: als webdesigner help ik andere duurzame ondernemers en organisaties om hun website te verduurzamen (of om een geheel nieuwe duurzame website te bouwen) en alle randzaken daaromheen, zoals groene hosting, verhuizingen, onderhoud en waardevol bloggen.

Interesse? Klik dan door naar mijn zakelijke website.

Scroll naar boven