Duurzaam reizen: Zo kun je dat doen

Duurzaam reizen: Een onderwerp waar ik me graag mee bezig houd. Reizen is namelijk niet zo duurzaam. Hoe verder je gaat, en hoe sneller je gaat, hoe meer uitstoot je veroorzaakt. Staat vliegen bij de *gemiddelde* Nederlander op plek 6 in de impact top 10 van Babette Porcelijn, wanneer je één retourtje per jaar maakt, schuift dat al op naar de top 3, of zelfs plek 1. Met je vakantie kun je dus een hoop winnen op het gebied van verduurzamen! In dit artikel vind je handige tips.

1 – Bestemming

De eerste duurzame keuze die je kunt maken is je bestemming. De reis heen en weer terug zorgt doorgaans namelijk voor de meeste milieu-impact. Hoe dichterbij, hoe minder CO2 je hoeft uit te stoten om daar te komen.

Kies daarom bewust voor bestemmingen dichter bij huis, in Europa. Heb je tóch een verre bestemming op je bucketlist staan? Ga dan na of je écht per se naar die bestemming wilt, of dat het je gaat om een bepaalde soort ervaring, een soort landschap, iets wat je dichterbij ook zou kunnen ervaren.

Maak je toch de keuze voor een echt verre bestemming (ik wil bijvoorbeeld heel graag in mijn leven een keer naar Nieuw Zeeland om de LOTR filmlocaties te bezoeken), zorg dan dat je er een langere periode blijft, alles doet en ziet wat je wilt doen en zien, zodat je niet tig keer in je leven de wereld over hoeft te vliegen.

2 – Vervoer

Idealiter kies je een bestemming die dichtbij genoeg ligt om meerdere opties te hebben qua vervoer. Again: binnen Europa dus. Via Rome2Rio kun je snel verschillende opties zien voor je reis: trein, bus, vliegen, auto, taxi, boot – en alle mogelijke combinaties daarvan.

Kies bewust voor niet vliegen, maar een duurzamere optie. Trein en bus zijn het duurzaamst. Auto hangt er heel erg van af met hoeveel personen je gaat. Ga je met zijn vieren, dan kan de auto een heel handige en prima optie zijn. Laat je die auto rijden voor slecht 1 of 2 personen, kies dan liever voor trein of bus.

Van bootreizen weet ik niet echt details, alleen dat een cruise net zo onduurzaam is als een vliegreis. Mijn onderbuikgevoel zegt dat een gewone ferry zonder poespas al minder impact heeft, al was het maar omdat je de snelste route van A naar B wilt, in plaats van enorm lang rondvaren. Het gros van de boten vaart op diesel, hoewel er wel bootmaatschappijen zijn die experimenteren met elektrisch varen en op groene stroom.

Ik kijk ontzettend uit naar overtochten per zeilschip. Lijkt me fantastisch.

Laatste opmerking over het vervoer: Zie de reis als een ervaring en avontuur op zich en geniet ervan, in plaats van dat het alleen een manier is om zo snel mogelijk van A naar B te komen.

3 – Overnachten

Ook wat betreft overnachten kun je duurzame keuzes maken. Kamperen in een klein tentje is natuurlijk overduidelijk duurzamer dan een all-inclusive resort. Maar ook daartussen heb je ontzettend veel gradaties.

Ik snap dat kamperen niet voor iedereen is weggelegd, en als je liever in een echt bed onder een wat steviger dak slaapt, maak dan bewust een duurzamere keuze. Overnacht het liefst bij lokale ondernemers, in plaats van grote ketens.

Daarnaast kun je letten op dingen als het green key gold certificaat (let op: kleine ondernemers kunnen zulke certificaten vaak moeilijk betalen, dus ga vooral ook af op je onderbuikgevoel), of simpelweg openheid en transparantie van de locatie zelf over wat ze doen op het gebied van duurzaamheid.

Bijvoorbeeld leuk dat je ecovriendelijke douchegel hebt en een waterbesparende douchekop, maar hoe zit het met de frequentie van handdoeken en beddengoed wassen? Heb je daar zelf invloed op? Is het gebouw goed geïsoleerd? Kun je zelf de airco of verwarming op je kamer uitzetten als je dat nodig vindt? Wordt er groene energie gebruikt? Is het ontbijtbuffet vegetarisch of wordt er zonder na te denken worst en spek geserveerd onder het mom van “keuzemogelijkheid”? Is er een grijswatersysteem voor bijvoorbeeld de wc?

Dat zijn allemaal duurzame keuzes die je kunt maken als hotel- of B&B eigenaar, en waar je als reiziger dus op kunt letten.

4 – Activiteiten

Tot slot natuurlijk de activiteiten die je onderneemt op vakantie. Ook daar kun je duurzame en minder duurzame keuzes in maken.

Obviously is het niet zo tof voor de aarde om dingen te doen waarbij je doelloos CO2 uitstoot, zoals op een waterscooter heen en weer crossen of quadracen ofzo. Stoomtreintjes: leuk, maar liever niet doen als ze nog echt ouderwets op kolen gaan ipv stiekem verborgen op elektriciteit. (Ik vind ze echt ontzettend schattig dus mja, je snapt… Duurzaam reizen is keuzes maken.)

Verder vertelt je gezond verstand je vast ook wel dat je ver weg moet blijven van activiteiten die de lokale bevolking, flora en fauna schaden, zoals jagen, of op de foto met wilde dieren (die daar meestal hartstikke voor gedrugged zijn).

Duurzame keuzes zijn lekker de natuur in: wandelend, fietsend, op eigen houtje of met een gids. Gidsen kunnen met hun kennis echt zoveel toevoegen aan je ervaring! Bezoek musea en steun lokale stichtingen die natuurgebieden en cultureel erfgoed onderhouden.

In de UK heb je bijvoorbeeld de National Trust en de English Heritage. Ik kan me nog herinneren dat we vroeger als gezin een lidmaatschap namen aan het begin van onze zomervakantie, wat we er dan na 2-3 weken wel zo ongeveer uithadden. En dan het volgende jaar zo plannen dat we nog net de laatste weken van dat lidmaatschap konden meepakken. Chill voor ons én chill voor die stichtingen.

5 – Souvenirs

Spullen kopen zorgt voor veel impact. Koop dus geen frutsels, maar dingen waar je écht blij van wordt en die je graag gebruikt. Liefst bij de lokale bevolking, bijvoorbeeld op een farmer’s market.

Persoonlijk koop ik graag consumables: Handgemaakte fudge, honing van een lokale imker of jam uit het seizoen, traditionele zeep. Gift shops musea en kathedralen hebben soms interessante boeken.

Pas op met gestandaardiseerde merchandise en souvenirs van de locatie zelf: Die is vaak overpriced, en de kans is groot dat die ergens in een lagelonenland wordt geproduceerd. En vind je het echt leuk, of wil je het hebben “omdat je op de locatie bent geweest”?

Mijn zusje koopt trouwens graag tweedehands boeken, ook een originele en ontzettend leuke souvenirkeuze.

Verder loop ik trouwens écht niet over ieder klein dingetje te emmeren hoor. Ik stuur ook gewoon kaartjes naar het thuisfront. Gewoon, omdat het leuk is.

6 – Eet lokaal en vegetarisch

Misschien een inkoppertje, maar op vakantie eten we vaak meer dan thuis. Eet lokaal in plaats van bij bekende fastfoodketens die je over de hele wereld hebt. En kijk wat er allemaal voor vegetarisch lekkers op de kaart staat! In Duitsland heb ik heerlijk vegetarisch gegeten, terwijl dat – vooral in de horeca – nog best wel een vleesland is.

Genoeg manieren dus waarop duurzaam reizen mogelijk is, en het hoeft helemaal niet duurder te zijn dan normaal. Veel plezier op je volgende, duurzame, vakantie!

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven