Duurzaam reizen: 15 inspirerende bestemmingen in Europa

Langzaam maar zeker druppelt het besef tot meer en meer mensen door dat vliegen tegenwoordig écht niet meer kan. Maar duurzaam reizen, is dat niet saai en stom? En vooral: moeilijk? Nee hoor, en dat bewijst Zoë van Liere, aka Professional Wild Child, met haar boek “Duurzaam reizen”.

Wat kun je van “Duurzaam reizen” verwachten?

Duurzaam reizen is een fijne mix van duurzame reistips en uitgelichte bestemmingen. Van tips voor reizen met de bus en trein tot twee volle pagina’s met handige apps om je te helpen, je vindt het in dit boek.

De bestemmingen zijn lekker gevarieerd: hikersparadijzen, winterzonbestemmingen, dichtbij (Terschelling en het Zwarte Woud), verder weg (Letland, Tenerife), bekend en onbekend. Voor iedereen zit er wel wat bij. Een hoop fijne inspiratie dus!

Wat ik een beetje tegenstrijdig vind, maar ik snap de keuze wel, is om toch vliegbestemmingen zoals Tenerife op te nemen in dit boek. Aan de ene kant maakt Zoë duidelijk dat vliegen écht niet meer kan, aan de andere kant geeft ze wat slappe excuses om “duurzamer” te vliegen. Ik snap wel waarom ze dit doet: om de veel- en vervliegers een beetje te laten afkicken en ze alternatieve bestemmingen dichter bij huis te bieden. Maar in mijn optiek past het niet écht binnen het idee duurzaam reizen.

Bij elke bestemming staan een hoop tips voor dingen om te doen, plekken om te eten en overnachten, maar wat ik heel erg mis, is per bestemming een kader hoe je er op een duurzame manier, dus zonder vliegtuig, kunt komen. Puur om te laten zien dat het kan. Zélfs Tenerife kun je zonder vliegtuig bereiken, als je Rome2Rio checkt. Kost je twee en een halve dag, maar hé, part of the adventure, toch?

Daarnaast kloppen de bladzijdenummers in de inhoudsopgave niet helemaal. Een kleinigheidje, maar wel storend. (Hoi Kosmos uitgevers, als jullie nog een goede proeflezer zoeken: *zwaai zwaai*)

Ik heb dus gemixte gevoelens bij dit boek: aan de ene kant staan er echt superfijne tips en heel goede informatie in, aan de andere kant vind ik het jammer dat vliegen voor je vakantie nog steeds half gepromoot wordt en de alternatieve reismethodes per bestemming nauwelijks genoemd worden.

Over de auteur

Zoë van Liere, beter bekend als Professional Wild Child, is vooral bekend van haar blog Moderne Hippies.nl. Hier schrijft ze over duurzame, vrije, open en mindful lifestyle. Daarnaast is ze in 2020 op vliegdieet gegaan.

Een aanrader als…

  • … je je meer wilt verdiepen in duurzamer reizen;
  • … je heel reislustig bent, maar diep in je hart weet dat je op vliegdieet moet;
  • … je op zoek bent naar toffe bestemmingen binnen Europa.

Fact file

Titel: Duurzaam reizen – 15 inspirerende bestemmingen in Europa

Auteur: Professional Wild Child (Zoë van Liere)

Uitgever: Kosmos

Taal: Nederlands

Eerste druk: 2020

Genre / keywords: duurzaam reizen, minder vliegen, europa

Aantal pagina’s: 216

ISBN: 978 90 215 7742 5

Duurzaam Reizen is hier te koop:

Disclaimer: Ik heb dit item gekregen om over te bloggen. Natuurlijk probeer ik dat zo min mogelijk mijn mening te laten beïnvloeden. Ik streef er altijd naar om een eerlijk en inspirerend artikel te schrijven.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven