Duurzame keuzes kun je maken op alle vlakken in je leven. Ook in je elektronica-gebruik. Waarom zou je dat doen? Maakt dat nog wat uit als je groene energie gebruikt? En hoe doe je dat dan? Ik vertel je hoe ik aankijk tegen duurzaam omgaan met elektronica, waarom ik dat belangrijk vind, en welke stappen je zelf kunt nemen.
Waarom zou je duurzaam omgaan met elektronica?
Om twee heel simpele redenen: energie is niet oneindig, en grondstoffen ook niet.
Het lange antwoord: Natuurlijk moeten jouw elektronische apparaten ergens van gemaakt worden. Omdat er in elektronica veel zeldzame metalen zitten en het helaas nog niet de norm is om die op een verantwoorde manier te delven, is de verborgen milieu-impact van elektronische apparaten behoorlijk hoog, zeker als het om smart apparaten gaat.
Daarnaast is er constant energie voor nodig om ze draaiende te houden. Die energie moet ergens vandaag komen. Ook al is je energie groen opgewekt door de wind of de zon, er is maar een eindige hoeveelheid grondstoffen en ruimte op aarde om windmolens en zonneparken te bouwen, dus ook een eindige hoeveelheid energie.
Hoewel we die limiet waarschijnlijk nog lang niet bereikt hebben, is het wel goed om je daar bewust van te zijn. Want wil je echt dat de aarde in de toekomst één grote energiecentrale is? Er zijn zoveel andere dingen die je kunt doen met die grondstoffen en ruimte.
Daarnaast liggen de verbruiksverhoudingen tussen de ontwikkelde landen en de derde wereld ontzettend scheef. Hoe meer en meer energieopwekkers wij in de westerse wereld bouwen, hoe minder grondstoffen er voor die ontwikkeling overblijven voor de armere landen.
Hoe kun je dan duurzaam omgaan met je elektronica?
1 – Wees zuinig op wat je hebt
Hier begint het allemaal mee. Hoe zuiniger je omgaat met wat je hebt, hoe langer iets meegaat. Wanneer je op een normale, fatsoenlijke manier met je spullen omgaat en af en toe onderhoud pleegt waar mogelijk, kun je de levensduur flink rekken.
Het is dus helemaal niet nodig om iedere keer dat je abonnement afloopt, een nieuw abonnement met nieuwe telefoon te kopen. Ik koop mijn telefoon los en heb daarnaast een goedkoop sim only-abonnement: in totaal veel goedkoper dan zo’n tweejarig abonnement waar een nieuwe telefoon bij in zit.
Met mijn vorige telefoon heb ik dik 4 jaar gedaan, ook toen er een barst in het scherm zat. Uiteindelijk was hij echt “op” en qua snelheid en opslagruimte kon hij het niet meer bijbenen, en heb ik een “nieuwe” (refurbished) gekocht.
2 – Koop refurbished
Nee, refurbished is niet vies, niet afgeragd en ook niet tweederangs. Het zijn tweedehands apparaten die volledig zijn nagelopen en opgeknapt, dus was je krijgt is zo goed als nieuw en helemaal veilig. Bij een goede refurbished dealer krijg je er ook gewoon garantie op.
Tegenwoordig heb ik een refurbished laptop en telefoon. Mijn Macbook Pro is een model uit 2012 en doet het nog priiiiima. Misschien dat nieuwere modellen een tikje sneller zijn, maar ik denk dat ik daar in de praktijk weinig van zal merken. Deze is namelijk nog supersnel!
Hier vind je refurbished elektronica:
Mijn huidige telefoon komt van Rebuy en mijn Macbook Pro van iUsed.
3 – Recycle netjes
Wanneer je een nieuw elektronisch apparaat koopt, lever dan je oude maatje netjes in voor recycling. Grondstoffen terugwinnen uit oude laptops, batterijen en telefoons is namelijk niet alleen beter voor het milieu, het is ook nog eens een vele malen makkelijker en goedkoper proces. Win-win!
4 – Duurzame hoesjes
Als je zo lang mogelijk van je elektronica wilt genieten, dan is het handig om een beschermhoesje te kopen. Naast bewuste keuzes maken op het gebied van je apparaten zelf, kun je natuurlijk ook kiezen voor duurzame beschermhoezen.
Laptops hebben wel min of meer een paar standaardmaten: als ik zuinig ben op mijn hoes, dan kan ik hem nog steeds gebruiken wanneer ik een nieuwe 15 inch Macbook koop.
Maar ieder model telefoon heeft nieuwe afmetingen en de camera weer op een andere plek. Dat betekent dat er jaarlijks ontelbaar veel plastic hoesjes worden weggegooid omdat een telefoon niet meer verkocht wordt en de hoesjes dus ook onverkoopbaar zijn geworden. Bizar.
Ik heb specifiek een model telefoon uitgezocht waarvoor ik een Pela Case kon kopen: een hoesje wat je na gebruik kunt composteren (gewoon op je eigen composthoop, niet eens per se in een industriële composteerder), of je kunt het terugsturen naar Pela om te hergebruiken.
5 – Ga bewust om met schermtijd
Ten slotte: Ga bewust om met je schermtijd. Maak gebruik van de energiebespaarstand en leg je telefoon af en toe bewust weg om te genieten van een goed boek, lange wandeling, fijn gesprek of lekkere maaltijd.