Zo stel je een duurzaam kerstpakket samen

Het eind van het jaar komt in zicht! Voor sommige mensen – werkgevers, ondernemers – betekent dit dat ze kerstpakketten uitdelen aan hun werknemers (of zichzelf, of een mede-ondernemer). Vaak bestaat zo’n kerstpakket uit een en hoop massageproduceerde dingen waar de wereld niet echt beter van wordt. Dat kan anders! In dit artikel geef ik tips om een duurzaam kerstpakket samen te stellen. Ben jij of ken jij de collega die verantwoordelijk is voor de kerstpakketten? Lees dan gauw verder voor een hoop duurzame kerstpakketinspiratie!

1 – Koop bij lokale ondernemers

De grootste verandering eerst! Koop de inhoud voor je kerstpakket bij lokale ondernemers, in plaats van bij grote gezichtsloze merken, of nog erger: de boel uit China te importeren. Er zijn genoeg lokale patisserieën, tearooms, brouwers, giftshops en makers die met liefde willen meewerken aan jouw kerstpakketten.

En het is cliché om te zeggen, maar 100% waar: als je bij een kleine ondernemer inkoopt, doet diegene écht een (mentale) happy dance! Je draagt namelijk direct bij aan het levensonderhoud en de droom van die persoon. Koop je bij een grote gezichtsloze fabriek, dan verdwijnen jouw euro’s in de broekzak van een of andere rijke CEO die het verschil niet eens voelt.

2 – Koop biologisch en fairtrade

Maak er een punt van om niet voor zo weinig mogelijk geld zoveel mogelijk in zo’n kerstpakket te rammen, maar te kiezen voor producten die bijdragen aan een betere wereld. Als je biologische producten koopt, steun je boeren die verantwoord met hun land en omgeving omgaan. Koop je fairtrade, dan draag je bij aan een eerlijk loon, goede arbeidsomstandigheden en basic mensenrechten voor boeren, producenten en werknemers in het buitenland. Zo maak je met een duurzaam kerstpakket meer dan 1 persoon blij.

3 – Vegetarisch / veganistisch borrelpakket

Maak je vooral een borrelbox of voedselpakket als kerstpakket? Stel dat dan vegetarisch of zelfs veganistisch samen! Steeds meer mensen eten vegetarisch of veganistisch, en het is dan niet prettig om vlees in je kerstpakket te ontvangen. Daarnaast worden je kerstpakketten met een kleine moeite opeens enorm milieuvriendelijker als je er simpelweg geen vlees in stopt!

Een paar fijne vega(n) opties: een heerlijke notenmix, luxe losse thee of goede kwaliteit koffie, crackertjes van de bakker met hummus of muhammara, (groente)chips, biologische wijn met een potje glühweinkruiden, Tony’s Chocolonely, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Uitgebreide tips voor een duurzame kerst vind je hier.

4 – Ga zero waste

Zin in een uitdaging? Probeer dan je kerstpakket(ten) zero waste samen te stellen, of in ieder geval plasticvrij! Vooral als je op kleine schaal kerstpakketten samenstelt, is dat heel goed te doen. Maak gebruik van gerecyclede potjes en blikjes, maak zelf iets of kies voor producten verpakt in karton of glas.

Leuke zero waste zelfmaakdingen om in een duurzaam kerstpakket te stoppen, zijn glühweinkruiden of een zelf samengestelde bakmix, en stekjes in zelfgemaakte potjes (of opgeleukte gerecyclede blikjes).

5 – Blijf uit de buurt van frutsels en meuk

Als laatste nog een tip voor items die je vooral níét in een kerstpakket moet stoppen: nutteloze frutsels en meuk die mensen liever direct weggooien. Dat is namelijk absoluut niet duurzaam. Ga voor fijne consumables, of dingen waarvan je weet dat de ontvanger er blij van wordt, waar de ontvanger écht iets aan heeft: een goed boek, groen voor in huis en vooral: kwaliteit. Dus géén spullen die linea recta de prullenbak in gaan of die achter in een kast worden gepropt.

Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven