Met kerst is het fijn om gezellig uitgebreid samen te tafelen. Vaak met een kalkoen, beenham of ander stuk vlees als centerpiece. Eten tot je uit elkaar ploft. Elkaar aftroeven met oogverblindende glitterjurken. Maar als je duurzaam probeert te leven, kan dit je gaan tegenstaan. In deze blogpost geef ik tips voor een duurzaam kerstdiner!
De aankleding
Kerst is geen kerst zonder kerstsfeer. Een duurzaam kerstdiner heeft natuurlijk ook een duurzame aankleding. Dus geen wegwerpservies, maar netjes de afwas doen (eventueel tussen de gangen door, dat kan best). Geen plastic glitterslingers en confetti, maar natuurlijke versiering.
De kerstboom kun je tegenwoordig adopteren. Na de kerstdagen wordt hij weer opgehaald en buiten herplant. Zo kan hij een jaartje doorgroeien in plaats van dat hij bij het vuilnis eindigt. LED-lampjes zijn energiezuinig en als versiering kun je er peperkoekjes aan een lintje in hangen, of creatief aan de slag met zoutdeeg.
Heb je al een mooie doos kerstversiering? Wees er dan zuinig op en gebruik je versiering ieder jaar opnieuw, in plaats van met de kleurtrends mee te waaien. Jaarlijks dezelfde versiering gebruiken geeft op een gegeven moment ook zo’n heerlijk nostalgisch gevoel.
Voor de tafelschikking kun je buiten een paar takken van hulst of andere evergreens knippen. Combineer met een paar natuurlijke bijenwaskaarsen en you’re good to go.
Je outfit
Sommige mensen vinden het nodig om iedere kerst (of zelfs ieder feestje!) een nieuwe jurk te kopen. Ik niet zo. Kijk eens wat voor moois je nog in de kast hebt hangen en kijk of je dat op een nieuwe manier kunt combineren.
Wil je toch in een nieuwe outfit verschijnen, kijk dan eens bij de kringloop, tweedehands boetiekjes of leen een jurk bij de Lena Fashion Library.
Wel of geen cadeautjes?
Persoonlijk vind ik cadeautjes met kerst nogal dubbelop: we hebben net Sinterklaas gehad! Aangezien de kerstman is overgewaaid uit Amerika, en hij eigenlijk een soort combinatie is van Sinterklaas en een paar vergelijkbare personages (volgens mij o.a. uit Scandinavische culturen), is hij wat mij betreft een beetje nep en overbodig. We hoeven niet alles uit Amerika klakkeloos te kopiëren, zeker niet wanneer we zelf “het origineel” hebben 😉
Wil je toch heel graag kerst met cadeautjes vieren, let er dan op wat je koopt. Koop niet mindless dure, nutteloze luxeproducten puur om het consumeren, voor de status, of om indruk te maken, maar denk na over waar je iemand écht blij mee maakt. Ga eens bewust na of jouw cadeau ook goed is voor de aarde, of voor degene die het heeft geproduceerd. Koop fairtrade, biologisch, duurzaam. Of nog beter: koop tweedehands als dat mogelijk is!
Last but not least: het menu
Vorige kerst heb ik bij mijn ouders én mijn schoonouders vegetarisch gegeten. Bij mijn ouders hebben we met zijn achten (papa en mama hadden ook twee vrienden uitgenodigd) een soort gecombineerd sinterkerst gevierd met een vegetarisch kerstdiner. Ieder stel had een gang gemaakt, ik vind dat echt een ontzettend leuke manier om een kerstdiner te organiseren.
Mijn schoonmoeder had bij de lokale Italiaanse speciaalzaak een menu besteld wat ze thuis kon klaarmaken, en had voor mij heerlijke vegetarische gangen geregeld. Die pompoenravioli was echt *chef’s kiss*. Ofwel: actual proof dat je helemaal geen groot braadstuk op tafel hoeft te zetten voor een geslaagd kerstdiner!
Dit jaar is het natuurlijk een beetje onzeker of je een groot kerstdiner kunt organiseren, maar je kunt het ook klein houden, met bijvoorbeeld alleen je eigen gezin of met je ouders.
Als je zelf ook graag een duurzaam kerstdiner op tafel zet, dan heb ik hier wat inspiratie voor je. Ten eerste natuurlijk helemaal vegetarisch. Daarnaast heb ik geprobeerd zoveel mogelijk gerechten met seizoensproducten te kiezen!
Uitgebreide tips voor duurzame feestdagen vind je hier.
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Bijgerechten
* Met eeuwige dank aan Niels die mij tijdens mijn studententijd de magnetrontruc leerde 🙂
Nagerecht
Bij de koffie
Eet jij dit jaar een vegetarisch en duurzaam kerstdiner?