Zo organiseer je een duurzaam kerstdiner

Met kerst is het fijn om gezellig uitgebreid samen te tafelen. Vaak met een kalkoen, beenham of ander stuk vlees als centerpiece. Eten tot je uit elkaar ploft. Elkaar aftroeven met oogverblindende glitterjurken. Maar als je duurzaam probeert te leven, kan dit je gaan tegenstaan. In deze blogpost geef ik tips voor een duurzaam kerstdiner!

De aankleding

Kerst is geen kerst zonder kerstsfeer. Een duurzaam kerstdiner heeft natuurlijk ook een duurzame aankleding. Dus geen wegwerpservies, maar netjes de afwas doen (eventueel tussen de gangen door, dat kan best). Geen plastic glitterslingers en confetti, maar natuurlijke versiering.

De kerstboom kun je tegenwoordig adopteren. Na de kerstdagen wordt hij weer opgehaald en buiten herplant. Zo kan hij een jaartje doorgroeien in plaats van dat hij bij het vuilnis eindigt. LED-lampjes zijn energiezuinig en als versiering kun je er peperkoekjes aan een lintje in hangen, of creatief aan de slag met zoutdeeg.

Heb je al een mooie doos kerstversiering? Wees er dan zuinig op en gebruik je versiering ieder jaar opnieuw, in plaats van met de kleurtrends mee te waaien. Jaarlijks dezelfde versiering gebruiken geeft op een gegeven moment ook zo’n heerlijk nostalgisch gevoel.

Voor de tafelschikking kun je buiten een paar takken van hulst of andere evergreens knippen. Combineer met een paar natuurlijke bijenwaskaarsen en you’re good to go.

Je outfit

Sommige mensen vinden het nodig om iedere kerst (of zelfs ieder feestje!) een nieuwe jurk te kopen. Ik niet zo. Kijk eens wat voor moois je nog in de kast hebt hangen en kijk of je dat op een nieuwe manier kunt combineren.

Wil je toch in een nieuwe outfit verschijnen, kijk dan eens bij de kringloop, tweedehands boetiekjes of leen een jurk bij de Lena Fashion Library.

Wel of geen cadeautjes?

Persoonlijk vind ik cadeautjes met kerst nogal dubbelop: we hebben net Sinterklaas gehad! Aangezien de kerstman is overgewaaid uit Amerika, en hij eigenlijk een soort combinatie is van Sinterklaas en een paar vergelijkbare personages (volgens mij o.a. uit Scandinavische culturen), is hij wat mij betreft een beetje nep en overbodig. We hoeven niet alles uit Amerika klakkeloos te kopiëren, zeker niet wanneer we zelf “het origineel” hebben 😉

Wil je toch heel graag kerst met cadeautjes vieren, let er dan op wat je koopt. Koop niet mindless dure, nutteloze luxeproducten puur om het consumeren, voor de status, of om indruk te maken, maar denk na over waar je iemand écht blij mee maakt. Ga eens bewust na of jouw cadeau ook goed is voor de aarde, of voor degene die het heeft geproduceerd. Koop fairtrade, biologisch, duurzaam. Of nog beter: koop tweedehands als dat mogelijk is!

Last but not least: het menu

Vorige kerst heb ik bij mijn ouders én mijn schoonouders vegetarisch gegeten. Bij mijn ouders hebben we met zijn achten (papa en mama hadden ook twee vrienden uitgenodigd) een soort gecombineerd sinterkerst gevierd met een vegetarisch kerstdiner. Ieder stel had een gang gemaakt, ik vind dat echt een ontzettend leuke manier om een kerstdiner te organiseren.

Mijn schoonmoeder had bij de lokale Italiaanse speciaalzaak een menu besteld wat ze thuis kon klaarmaken, en had voor mij heerlijke vegetarische gangen geregeld. Die pompoenravioli was echt *chef’s kiss*. Ofwel: actual proof dat je helemaal geen groot braadstuk op tafel hoeft te zetten voor een geslaagd kerstdiner!

Dit jaar is het natuurlijk een beetje onzeker of je een groot kerstdiner kunt organiseren, maar je kunt het ook klein houden, met bijvoorbeeld alleen je eigen gezin of met je ouders.

Als je zelf ook graag een duurzaam kerstdiner op tafel zet, dan heb ik hier wat inspiratie voor je. Ten eerste natuurlijk helemaal vegetarisch. Daarnaast heb ik geprobeerd zoveel mogelijk gerechten met seizoensproducten te kiezen!

Uitgebreide tips voor duurzame feestdagen vind je hier.

Voorgerecht

  • Pastinaak-appelsoep – Extra duurzaam omdat pastinaak en appel najaarsgroente en -fruit zijn! In plaats van kippenbouillon kun je prima groentenbouillon gebruiken, doe ik ook altijd. Makkelijk vegan te maken door margarine en plantaardige melk te gebruiken.
  • Wortel-gembersoep – Gebruik bovenstaand recept van de Hairy Bikers, maar vervang de pastinaken en appels door 2-3 flinke winterpenen en een duimgroot stuk geraspte gember.
  • Filodeegtaartjes met paddenstoelen, gorgonzola en gekaramelliseerde ui – Champignons zijn eigenlijk altijd in het seizoen 🙂

Hoofdgerecht

  • Nut roast – Deze vegetarische variant op meatloaf is echt heerlijk!
  • Gebakken brie – Ook lekker met camembert ipv brie, of cranberryjam ipv vijgenjam. Kijk of je kleintjes kunt vinden. Een “normale” ronde brie of camembert kun je beter met zijn tweeën delen.
  • Bloemkoolsteak – Ik ben niet zo’n fan van gekookte bloemkool, maar gebakken bloemkool is echt awesome! Deze is nog een beetje extra luxe omdat hij een korstje van cashewnoten heeft.

Bijgerechten

  • Charlottes perfecte aardappelblokjes – Was per persoon 1 medium aardappel en snijd met schil en al in dobbelsteentjes. Doe de aardappelblokjes in een vuurvast bord 3 minuten in de magnetron op vol vermogen. Bak daarna op medium-hoog vuur (ik gebruik onze mega wokpit op de laagste stand) krokant en goudbruin in een flinke scheut zonnebloemolie. *
  • Geroosterde worteltjes met honing, tijm en geitenkaas – Het mooiste als je ergens een bos regenboogwortels kunt scoren, maar ook heel goed te doen met enkel oranje worteltjes of in de lengte doorgesneden winterpeen.
  • Stoofpeertjes – Een gerecht dat iedere Nederlander in zijn repertoire zou moeten hebben 😉 Schil 2-4 stoofpeertjes per persoon, snijd in vieren en verwijder het klokhuis. Doe in een pan met een groot glas rode wijn of port, een glas water, en een willekeurige combinatie van [kaneelstokje | steranijs | kruidnagels | jeneverbessen | piment | gember | vanillestokje] en laat 3 uur sudderen op laag vuur. Heel geschikt om een dag van tevoren te maken en op te warmen.

* Met eeuwige dank aan Niels die mij tijdens mijn studententijd de magnetrontruc leerde 🙂

Nagerecht

Bij de koffie

  • Zelfgemaakte banketstaaf – Misschien een typisch sinterklaasding, maar eigenlijk de hele winter lekker!
  • Vegan bonbons van Das Bernsteinzimmer – Ik heb er een paar geproefd tijdens de veggiebeurs begin dit jaar en ze zijn echt zo lekker! Niet goedkoop, maar zeker hun geld dubbel en dwars waard.
  • Mincemeat pies – De naam is verwarrend, maar ze zijn zonder vlees! De suet / lard in het recept kun je makkelijk vervangen door boter of margarine om het vegetarisch te houden.

Eet jij dit jaar een vegetarisch en duurzaam kerstdiner?

Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven