Duurzaam huishoudelijk shoppen: merken & webshops

Na mijn groene voornemens van vorig jaar houdt het natuurlijk niet op. Verduurzamen is niet iets wat je even een jaartje doet, duurzamer leven is een lifestyle. Wil je duurzaam huishoudelijk shoppen, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Ik geef je tips!

Met een heleboel kleine duurzame veranderingen kun je een best duurzaam leven leiden mét luxe en comfort. In deze blogpost laat ik je zien hoe ik mijn huishouden heb verduurzaamd en hoe het nog duurzamer kan.

De was

Wasmiddel

Er zijn duizend en één soorten wasmiddel en wasverzachter op de markt, en de een ruikt nog lekkerder dan de ander! Zelf kies ik liever voor een parfumvrij product, omdat ik snel last krijg van die geuren (hoofdpijn, benauwd, misselijk). Ook heeft dit als voordeel dat je minder “onnodige” stoffen wegspoelt.

Wanneer je duurzamer wilt wassen, is de eerste switch die je kunt maken de stap van vloeibaar naar poeder. Poeder is geconcentreerder omdat er geen water aan is toegevoegd, en doorgaans zit het in een kartonnen doos in plaats van een plastic fles.

Het enige waar ik nog wel vloeibaar wasmiddel voor gebruik, is de zwarte was. Met poederwasmiddel krijg je soms witte vlekken op je zwarte kleding en dat is minder chill. Hier kies ik natuurlijk voor een duurzaam merk, op dit moment gebruik ik Seepje.

Wasverzachter gebruik ik eigenlijk niet. Mocht je dat wel prettig vinden, dan zijn ook hier genoeg duurzame opties te vinden!

Duurzame merken wasmiddel & wasverzachter

  • Klok (lekker budget, verkrijgbaar bij de meeste supermarkten)
  • Seepje
  • Ecover
  • Marcel’s Green Soap

Wasmachine

Natuurlijk is het hartstikke duurzaam om je wasmachine niet om de paar jaar te vervangen. Maar je wasmachine hoeft niet per se stuk te zijn om een nieuwe te kopen. Ook als je wasmachine ontzettend oud is, loont het vaak om een nieuwe wasmachine te kopen.

Nieuwe wasmachines met energielabel A++, A+++, of zelfs nog hoger, zijn stukken zuiniger in gebruik dan oude exemplaren, hebben kortere wasprogramma’s en sommigen hebben ook nog eens een speciale eco-stand. Bonus: onze nieuwe wasmachine maakt ook nog eens veel minder herrie. Yay!

Met de huidige technologie op het gebied van wasmachines en wasmiddel kun je trouwens gerust je wasjes op 30 of 40 graden wassen. Wordt prima schoon. Wat wel handig is, is om af en toe een handdoekenwas of andere hygiënewas op 90 graden te wassen. Zo houd je direct je machine schoon en voorkom je de groei van vetluis.

Schoonmaakmiddelen

Veel mensen hebben echt een enorm scala aan schoonmaakmiddelen in huis, voor elk klusje een apart middel. Badkamerreiniger, keukenreiniger, tegelreiniger, glasreiniger, etc etc etc. Helemaal niet nodig! Er zijn een aantal supersimpele, soms heel ouderwetse en vergeten schoonmaakmiddelen die je kunt gebruiken voor tal van klusjes. Dit is wat ik in de kast heb staan:

Afwasmiddel

Veel huismerken hebben tegenwoordig een eco variant. Ook Klok heeft afwasmiddel in het assortiment. Eigenlijk is het niet nodig om hier een duur merk aan te schaffen omdat dat “meer duurzaam” zou zijn.

In theorie zou je trouwens je afwas ook met groene zeep kunnen doen (zie onder). Scheelt weer een fles.

Groene zeep

Deze zachte zeep is echt een wondermiddel en ik gebruik het bijna overal voor:

  • Keuken schoonmaken
  • Fornuis en oven schoonmaken
  • WC (niet de binnenkant) schoonmaken
  • Badkamer schoonmaken

Kost geen ene drol, schuimt als een malle, en de boel wordt blinkend schoon en ruikt heerlijk zacht en fris.

Voor zover ik weet is er maar 1 merk groene zeep: Driehoek Zachte Zeep. Je vind dit vaak helemaal onder in het schap.

Soda

Hiermee bedoel ik kristalsoda / zilversoda. Ook een wondermiddeltje. Hiervoor gebruik ik het:

  • Etiketten van potten af weken
  • Thee-aanslag verwijderen uit onze prachtige witte theepot (ook gewoon lekker in de week zetten en een half uurtje later is alles als bij toverslag schoon)
  • Eigenlijk alles wat even moet weken. Wel even naspoelen, anders laat het een wit laagje achter.
  • Ook fijn om splinters mee los te weken, of aangekoekt verband. Gelukkig is dat sinds mijn kindertijd niet meer nodig geweest 😉

Net als groene zeep is dit spul bijna gratis. Te vinden in de buurt van de groene zeep.

Baking soda

Ofwel natriumbicarbonaat. Nu de oranje doosjes van Arm & Hammer populairder worden en op veel meer plekken te vinden zijn dan een paar jaar geleden, heb ik het gevoel dat ze niet meer zo extreem overpriced worden verkocht in supermarkten. Je kunt het echter veel goedkoper in bulk kopen bij o.a. Braumarkt of Youwish.

Baking soda wordt niet alleen heel veel gebruikt in Britse recepten die ik graag maak, ook kun je er heel goed met een beetje water schuurmiddel van maken. Bonus: het is een van de hoofdingrediënten in badbruisballen.

Eco allesreiniger

Soms is een supervloeibaar middel handiger dan groene zeep. Om deze reden heb ik een allesreiniger van Ecover in mijn kastje staan. Deze gebruik ik voor de volgende dingen:

  • Dweilen
  • Aanrecht / tafel / glazen tafels afnemen (in spuitfles gemengd met water)
  • Ramen lappen

Eco WC reiniger

Dikbleek? Chloor? Niet in mijn pleepot. Dit is het enige waar ik echt een apart schoonmaakmiddel voor gebruik. Ik heb standaard Ecover WC reiniger met dennnen- en muntgeur staan. Topspul.

Microvezeldoekjes

Een duurzaam huishouden is pas ergens als je een hoop wegwerpdingen vervangt door wasbare, herbruikbare microvezeldoekjes. Dit dingen zijn echt goud waard! Bij iedere supermarkt, Blokker of Action kun je ze wel krijgen. Hiervoor gebruik ik ze:

  • Vaatdoek: Weg met wegwerpvaatdoekjes, eenmalige hygiënische wipes en in sommige gevallen ook keukenrol (dat laatste gebruik ik af en toe nog wel). Beetje allesreiniger erop spuiten (zie boven) en de boel is weer fris. Gooi na 1-2 dagen in de wasmand. (Of natuurlijk direct als je er een supervies klusje mee hebt gedaan.)
  • Dweil: Wat nou wegwerpvloerdoeken? Gewoon een microvezeldoek aan mijn Swiffer en dweilen maar!
  • Schoonmaakdoekje: Bij klusjes die niet per se een schuurspons nodig hebben, gebruik ik ook deze doekjes.
  • Mee kamperen: Niet heel huishoudelijk, maar wel het noemen waard. We hebben thuis een paar doekjes die extra groot zijn. Superfijn om mee te nemen in je backpack voor als je een natte tent moet inpakken. Even de ergste nattigheid eraf vegen en de doek kun je gewoon aan de buitenkant van je backpack te drogen hangen. In geval van nood ook te gebruiken als handdoek.

WC papier

Let eens op wat voor WC papier je koopt. Is het gerecycled papier? Het is echt opvallend hoeveel WC papier níét gerecycled papier is. Terwijl gerecycled echt allang niet meer synoniem is met schuurpapier. Koop gerecycled!

Afval scheiden

Naast duurzame merken kopen voor het schoonmaken van je huis, helpt afval scheiden ook heel erg voor een duurzaam huishouden. In Hengelo betalen we voor restafval per “klik” (hoevaak we een vuilniszak van 30L weggooien). Beter scheiden betekent dus minder restafval!

Dingen die je makkelijk kunt scheiden en die overal wel gerecycled worden, zijn glas en papier.

Ook kun je tegenwoordig overal je plastic scheiden. Het hangt er hier nog wel een beetje van af of er een opkoper is om dat te recyclen, anders wordt het alsnog verbrand (helaas). Hopelijk wordt dit in de toekomst steeds meer gerecycled, maar op dit moment is het proces nog erg duur en zien nog niet heel veel bedrijven geld in gerecycled plastic.

Verder kun je zelf je groenafval composteren (ook op een klein balkon!) en op sommige plekken textiel apart inleveren.

Eco-vriendelijke vuilniszakken

Echt fijne eco-vriendelijke vuilniszakken heb ik om eerlijk te zijn nog niet in huis. Wij hebben namelijk onze vuilnisbakken een beetje ongelukkig gekozen qua formaat (rechthoekig…), en nu is het heel moeilijk om hier passende zakken voor te vinden.

Wel heb ik ooit composteerbare vuilniszakken geprobeerd, alleen die waren niet erg succesvol. Ze composteerden namelijk iets té snel als je er iets in stopte wat een beetje nattig was, waardoor je dus binnen een paar dagen een lekkende vuilniszak had…

Waar je wel op kunt letten is dat je afvalzakken koopt van gerecycled materiaal.

Waar kun je eco-vriendelijke huishoudelijke producten kopen?

Merken

Eco-vriendelijke merken zijn steeds makkelijker te verkrijgen. Dit zijn mijn favorieten:

  • Klok
  • Ecover
  • Method
  • Seepje
  • Marcel’s Green Soap
  • Frosch

Winkels

En hier kun je ze vinden!

2 reacties
  • sabrina schreef:

    Wat een goede tips! Die zachte groene zeep ga ik in ieder geval aanschaffen!
    Ik las laatst ergens dat microvezeldoekjes niet zo goed zijn, omdat er microplastics vanaf komen als je ze gebruikt. Meh…

    • Charlotte schreef:

      Mja, het is altijd een beetje schipperen. Ook al heeft iets grote duurzame voordelen, er is altijd wel een nadeeltje te vinden. Pas op voor “ecorexia”. Kijk of je doekjes van 100% katoen kunt vinden.

  • Comments

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Scroll naar boven