Nu de overdrachtsbelasting voor starters van de baan gaat, lijkt het ons een mooi moment om een huis te gaan kopen. Een eigen plekje voor onszelf, waar wij 100% de baas zijn. Natuurlijk wil ik dat zo duurzaam mogelijk aanpakken. Laatst heb ik zitten brainstormen over mijn duurzame eisen en wensen aan een huis, en het leek me wel interessant om met jullie te delen.
Kleine disclaimer: dit is een wat netter uitgewerkte versie van mijn oorspronkelijke brainstorm, maar niettemin nog steeds een brainstorm. Het is dus wat chaotischer dan je van me gewend bent 😉 Gebruik hem vooral als inspiratiebron als je zelf ook op he punt staat om een huis te kopen, of je huis duurzaam wilt verbouwen.
Heb je zelf nog tips en ideeën? Laat ze dan vooral achter in de comments onder deze blogpost. Hoe meer inspiratie, hoe beter!
Duurzaam huis: kopen en klussen
Energielabel en isolatie
Een duurzaam huis is goed geïsoleerd: niet alleen om de energierekening laag te houden, maar ook om van het gas af te kunnen. Ik wil dus een huis met minimaal energielabel B, of de mogelijkheid om het te upgraden naar energielabel B of hoger. Volgens HetKanWel.nl is dat namelijk het energielabel wat je minimaal nodig hebt om van het gas af te kunnen. Maar hoger is natuurlijk altijd beter!
Van het gas af
Dit is iets wat ik liever vroeger dan later wil: hoe sneller we van het gas af zijn, hoe minder CO2 we de lucht in slingeren, en hoe milieuvriendelijker we wonen. Natuurlijk moet je dan over verschillende dingen nadenken, en er is ook nog een hoop uit te zoeken.
Warm water
Voor warm water zouden we een zonneboiler kunnen gebruiken. Maar werkt dat ook in de winter? En hoe dan? Bij De Voedselboss zag ik dat hij 2 zonneboilers heeft, hij zei dat dat in principe genoeg is en dat ze in de winter af en toe bijstoken met de houtkachel. Maar om heel eerlijk te zijn vind ik een houtkachel niet zo duurzaam, omdat de verbranding van hout minder efficiënt verloopt dan die van gas.
Koken
Heel makkelijk: Op inductie. Heb al eerder op inductieplaten gekookt en dat is echt zooo fijn!
Verwarming
Dit is het lastigste, denk ik. Je bent hier heel erg afhankelijk van de opties die je op jouw specifieke locatie hebt. Dit zijn oplossingen en deeloplossingen waar ik in eerste instantie aan zat te denken:
Energie
Groen natuurlijk! Op dit moment zitten we bij GreenChoice en die nemen we graag mee. Van De Bron is ook een fijne optie, maar was niet beschikbaar in onze buurt.
Verf en klusmateriaal
Voor onze verhuizing van 2 jaar geleden had ik al wat duurzame keuzes gemaakt, vooral op het gebied van verf. Als we een huis kopen en écht kunnen klussen, wil ik natuurlijk all out qua duurzaamheid. Heb al wat toffe adresjes opgesnord:
Waterhuishouding
Warmteterugwinningsdouche
Gespot in het boek Groen Geluk van Lodewijk Hoekstra. Lijkt me een heel goed idee. Sowieso een fijn boek ter inspiratie als je je huis en tuin wilt verduurzamen!
Regenwatertoilet / grijswatersysteem
Raar toch eigenlijk dat we onze wc met drinkwater doorspoelen? En dat terwijl we in Twente de laatste zomers nu al merken dat er bij langdurige droogte druk op de drinkwatervoorziening komt… Alle beetjes om daar bewuster mee om te springen helpen!
Hypotheek en subsidies
Natuurlijk wil ik een zo groen mogelijke hypotheek, dat spreekt voor zich.
Triodos
Mijn voorkeurshypotheek! De rente is afhankelijk van je energielabel (1,05-1,45%), wat op dat gebied ook een mooie motivatie is. Daarnaast bieden ze een energiebespaarbudget van maximaal €25.000 voor de helft van de rente van je hypotheek. En óók nog een gratis verduurzamingsadvies. Kom maar door, zou ik zeggen.
ASN en a.s.r.
Andere opties zijn ASN bank en verzekeraar a.s.r., die ook hypotheken aanbiedt. De rentes bij a.s.r. zijn iets hoger dan bij Triodos, maar daar tegenover staat dat ze ook een aparte startershypotheek hebben. Voor ASN heb ik nog niks specifiek uitgezocht, maar ik weet wel dat zij een duurzame bank zijn.
Subsidies
We willen het liefst in de buurt van Hengelo blijven wonen, zodat Paul op zijn fiets naar het werk kan. (“Ik heb ook helemaal geen zin om iedere dag te moeten forenzen!”)
Ik heb heel gauw even rondgeneusd op de website van de gemeente, en ze hebben een subsidieregeling voor sedumdaken. Landelijke subsidies heb ik nog niet gecheckt. Maar als het zover is, zoeken we dat wel verder uit.
Natuurinclusief wonen
Op dit moment werkt de mens vooral tegen de natuur, in plaats van mét de natuur. De natuur is een lastpost, die in de weg staat van bouwprojecten, landbouw, infrastructuur… Dat is een ongezonde en vernietigende mindset.
Ik zie het ook bij het groenbeheer van onze flat, wat ik radicaal anders zou doen als ik het voor het zeggen had. Maandelijks schoffelen (of liever nog vaker), blaadjes wekelijks wegblazen met vieze benzinebladblazers, alles in strakke perkjes aangelegd… Het bodemleven is hier doder dan dood, en innerlijk moet ik daar een beetje om huilen.
Daarom vind ik het belangrijk om zo natuurinclusief mogelijk te wonen. Ook hiervoor heb ik veel inspiratie gehaald uit Groen Geluk.
Moestuin
Een duurzaam huis heeft een tuin. Geen tuin is een dealbreaker voor mij. En het is al helemaal mooi als het een tegeltuin is die ik er he-le-maal uit kan slopen en kan vervangen door groen.
Een deel van de tuin word moestuin. Zo kunnen we makkelijk seizoensgebonden en biologische groenten eten. Liefst ook nog een beetje ruimte voor permacultuur, zoals een appelboom, stoofperenboom (Gieser Wildeman!), bessenstruiken en hazelnootstruiken.
Gazon
Ik hoef geen groot gazon. En al helemaal niet perfect netjes. Maar een grasveldje is wel fijn. Kleedje, picknickje, speelruimte voor neefjes en nichtjes op bezoek, jeweetwel. Hiervoor wil ik geen zoden op rol kopen (plastic draden!), maar een blotevoetenmix kopen met ook wat bloemen erin. Geïnspireerd door Zaailingen!
Dakbedekking
Bij een plat dak (ook als het alleen de schuur is) wil ik een groen dak van de Dakdokters. Geen discussie mogelijk 😉 Misschien ook (deels?) bij een schuin dak. Het schijnt dat zonnepanelen een beter rendement geven wanneer ze natuurlijk gekoeld worden door begroeiing op het dak, omdat ze dan minder snel oververhit raken. Nog meer win!
Groen dak plus zonnepanelen. Plus zonneboiler. Beter gaan we een groot dak hebben.
Bij een schuin dak wil ik sowieso enkele dakpannen uitwisselen voor speciale nestpannen. Ik heb gehoord dat ze bestaan en ik vind ze nu al awesome.
Groene gevel
Een groene gevel werkt als extra isolatie én biedt ruimte aan beestjes. Love it! Ik droom nu al van blauweregen of kamperfolie. Papa en mama hebben ook kamperfolie in de tuin, tegen de schutting. Ruikt goddelijk.
Terras
Bestrating is het meest natuuronvriendelijke wat je in de tuin kunt hebben. Tegentuinen zijn dode woestijnen. Maar we willen natuurlijk wel een fijn plekje om buiten te zitten. Dus wel een terras, maar niet groter dan noodzakelijk. En ook hier zijn natuurvriendelijkere oplossingen te vinden:
Regenton
Altijd beter dan de gieter onder de drinkwaterkraan houden. Natuurlijk aangesloten op de regenpijp.
Ruimte voor beestjes
Ook heel belangrijk! Nestkastjes, insectenhotel, vleermuizenkast. Kleine moeite, neemt weinig ruimte in en meer beestjes is meer beter.
Natuurlijk ben ik geen alleenheerser, en maak ik niet in mijn eentje alle keuzes. Wanneer de tijd daar is, kijken Paul en ik samen wat haalbaar is.
Wat voor duurzame keuzes heb jij gemaakt voor je huis en tuin?