Duurzaam boodschappen doen: Zo doe je dat

Wanneer je duurzamer wilt leven, is je eetpatroon een goed startpunt. Twee grote punten die hier echt veel verschil maken, zijn meer plantaardig eten en minder verspillen. En dat begint al bij het doen van je boodschappen! In deze blog vertel ik hoe ik zo duurzaam mogelijk boodschappen doe.

Er zijn 5 gebieden waar je duurzamer kunt omgaan met voedsel:

  • Minder vlees eten, meer plantaardig
  • Verspilling voorkomen
  • Lokaal geproduceerd en in het seizoen
  • Biologisch
  • Minder plastic wegwerpverpakkingen

Meer plantaardig eten en verspilling voorkomen zijn de twee die het grootste verschil maken. Daarna komt lokaal en seizoensgebonden eten, en het over het grote geheel genomen hebben biologisch eten en minder verpakkingen een wat kleinere bijdrage.

Starten met zero waste leven? Hier vind je mijn tips voor beginners.

1 – Maaltijdplanning

Geen voedsel verspillen begint bij niet kopen wat je niet nodig hebt. Ik maak dus heel trouw twee keer per week een maaltijdplanning. Op woensdag en op zaterdag: de marktdagen hier in Hengelo. Ik maak alleen een planning voor het avondeten, wat betreft ontbijt en lunch zijn we heel saaie boterham-met-beleg-types.

Natuurlijk vegetarisch, en in sommige gevallen (bewust of onbewust) veganistisch. Ik ben niet 100% veganist omdat ik met mijn huidige levensstijl al binnen de draagkracht van de aarde zit.

2 – Markt

Op woensdag en zaterdag begin ik mijn rondje boodschappen op de markt. Lekker lopend, goed voor mijn fysieke en mentale gezondheid. Het gros van mijn boodschappen koop ik hier, bij lokale ondernemers en verpakkingsvrij. Bij de groentekraam gebruik ik mijn eigen zakjes, bij de noten- en olijvenkraam hergebruik ik glazen potten (van de mayo of appelstroop) en bij de kaaskraam neem ik mijn bijenwasdoek mee.

Zo combineer ik de pijlers lokaal, seizoen en minder verpakkingen. Voordeel is dat traditionele Nederlandse seizoensgroenten op de markt ook echt retegoedkoop zijn! Ik verbaas me vaak over hoe weinig ik maar hoef af te rekenen voor een tas vol groenten.

Kaas voor op brood koop ik bewust biologisch, omdat Paul dat veel eet, en er voor biologische kaas plantaardig stremsel wordt gebruikt.

3 – Ekoplaza

Voor de boodschappen die ik niet op de markt kan krijgen, ga ik eerst naar de Ekoplaza. Vaak gaat dit om zuivel, en ook de kazen die ik niet biologisch bij de kaaskraam kan krijgen, koop ik graag hier. Ekoplaza staat bekend om hun duurzame aanbod: biologisch, dynamisch, fair trade.

4 – Supermarkt

Als laatste loop ik op de terugweg langs de reguliere supermarkt, de Albert Heijn in dit geval. Ik betaal graag een beetje extra bij de Ekoplaza, maar soms wordt het écht te scheutig. Het moet wel betaalbaar blijven, wij zijn ook maar gemiddelde mensen 😉

In de supermarkt let ik ook extra op -35% stickers (AH) of samen-tegen-verspilling-stickers (Jumbo). Als daar iets bij zit wat ik vaak gebruik of wat ik kan invriezen, dan neem ik het vaak mee. Die producten zijn dan vaak een startpunt voor mijn volgende maaltijdplanning. Zo sla ik twee vliegen in één klap: minder voedselverspilling én direct inspiratie voor het koken.

5 – Brood

Buiten de twee marktdagen om koop ik iedere 3 dagen brood bij de Jumbo tegenover onze flat. Verpakkingsvrij, in mijn eigen katoenen zak, yay! Eerst deed ik dat bij de bakker, maar ook hier: Het moet wel betaalbaar blijven. Dik 3 euro voor een brood of iets minder dan 2 scheelt nogal op jaarbasis.

6 – Pieter Pot

Sinds een tijdje bestel ik ook bij Pieter Pot. Dit gaat dan om van die houdbare staple-producten die je altijd in huis wilt hebben, zoals meel, pasta, olie, azijn. Broodbeleg koop ik daar ook steeds meer. Pieter Pot is vooral bekend om hun systeem met herbruikbare glazen potten, maar hun assortiment bevat ook veel biologische producten en ze werken veel samen met lokale Nederlandse producenten. Niet alleen Calvé en De Ruijter, maar ook De Miefabriek, Pineut en HappySoaps.

Dus zo doe ik op een duurzame, maar ook haalbare en betaalbare manier boodschappen: Een maaltijdplanning, veel op de markt halen, staples bij Pieter Pot bestellen en goed letten op antiverspillingsstickers.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven