Duurzaam beleggen update 2022

Allemachtig, wat gaat de tijd snel! Als ik dit schrijf, ben ik alweer dik 2 jaar aan het beleggen! Tijd voor een update.

Waarom beleg ik?

Als duurzame ondernemer ben ik zelf verantwoordelijk voor mijn oudedagvoorziening (naast AOW dan hè). Duurzame pensioenbeleggers kon ik zo 1 2 3 niet vinden toen ik besloot om daarmee te starten. Daarom besloot ik op eigen houtje op de “normale” (ofwel: niet fiscaal voordelige) manier te beleggen. Dus gewoon vermogensopbouw in box 3.

Hoe staat het ervoor?

Helaas heeft de markt natuurlijk een flinke klap gehad met de oorlog in Oekraïne (kut Poetin…), waardoor mijn beleggingen op dit moment flink minder waard zijn dan waarvoor ik heb ingelegd. Maar ik maak me geen zorgen. Ik beleg voor de lange termijn, dus dat trekt wel weer bij.

En stiekem ben ik wel blij dat de boel op dit moment zo laag staat, want dat betekent dat ik meer aandelen voor mijn geld krijg! Ofwel: Als de koers weer aantrekt, worden die allemaal flink veel meer waard.

Duurzaam pensioenbeleggen via Stan&Wende

Verder ben in kort geleden op Stan&Wende gestuit. Zij specialiseren zich in duurzaam beleggen. Ik had al eerder van deze instantie gehoord, maar had tot nu toe niet door dat ze ook pensioenbeleggen aanbieden! Ofwel: Via hen kan ik dan fiscaal voordelig in box 1 geld wegzetten voor mijn pensioen. Heujjj!

Er kleeft echter wel één dikke “maar” aan: Zij willen dat je minimaal €50 per maand inlegt, en van de belastingdienst mag je niet meer dan je jaarruimte inleggen. Maar omdat ik nog niet zóveel winst maak (technisch gezien zit ik nog onder minimumloon), heb ik nog geen jaarruimte. Great. Stomme belastingregels.

Ofwel: Ik blijf op dit moment nog even in box 3 beleggen, lekker op eigen houtje, en daar mag ik onbeperkt inleggen. Zodra ik genoeg winst maak, en genoeg jaarruimte heb om aan dat minimum van €50 te komen, open ik een pensioenrekening bij Stan&Wende. Ik blijf dan óók nog gewoon bij Triodos beleggen natuurlijk. En dan lekker doorgroeien!

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven