Duurzaam beleggen: hoe staat het er nu voor? [November 2021]

In november 2020 ben ik begonnen met duurzaam beleggen. Natuurlijk krijg ik als ondernemer net als iedere Nederlander een AOW uitkering later als ik oud en bejaard ben, maar toch vind ik het een fijn idee om zelf ook een (extra) potje bij elkaar te sparen. Met de huidige spaarrente schiet dat niet zo op, dus ben ik begonnen met beleggen. Maar dat wilde ik dan wel duurzaam doen. Na een jaar is het weer eens tijd voor een update!

Klik hier als je nieuwsgierig bent hoe ik mijn duurzaam beleggen avontuur begon!

Mijn strategie

In het kort: Ik wil een leuk potje voor mijn oude dag bij elkaar sparen, of – als de zaken héél goed gaan – om eerder lekker te kunnen gaan rentenieren. Dit doe ik door op lange termijn te beleggen, er niet aanzitten tot het er tijd voor is.

Verder speel ik zoveel mogelijk op safe door te spreiden. Dit doe ik op twee manieren: door periodiek een vast bedrag in te leggen en door te beleggen in fondsen.

Ik kies specifiek voor de duurzame fondsen van Triodos, omdat ik het belangrijk vind om de wereld mooier te maken met mijn geld, niet nog verder kapot te maken.

Dit heb ik ondertussen belegd

Op het moment van schrijven ben ik een jaar bezig. Ik heb netjes iedere maand €25 in het Groenfonds ingelegd. Ik had helaas geen extra financiële ruimte om nog wat in het Pioneer Impact Fund in te leggen.

Huidige resultaten

Groenfonds

Totaal ingelegd: €300

Huidige waarde: €298, 37

Pioneer Impact Fund

Totaal ingelegd: €200

Huidige waarde: €229,16

Herbalancering

Ik lees de laatste tijd veel boeken over geld, omgaan met geld, money mindset, ondernemen. Eén van de meest toegangelijke was “Miljonair met een gewone baan”.

Hieruit heb ik een interessante beleggingsstrategie opgepikt: Namelijk om in het begin meer hoog risico / hoog rendement te beleggen, en met de tijd de balans steeds verder te laten verschuiven naar laag risico / laag rendement. Zo kun je in het begin snel extra meters maken, en later je vermogen meer stabiliseren, zodat je niet opeens wordt verrast door grote schommelingen.

Ik heb dus besloten om de boel om te draaien: Periodiek inleggen in het Pioneer Impact Fund. Wat er nu in het Groenfonds zit, laat ik daar gewoon lekker staan. Op dit moment. is de koers daar niet zo lekker, maar ik verwacht dat ik daar over een paar jaar niks meer van merk.

Om de paar jaar zal ik mijn belegde vermogen herverdelen, door steeds een groter percentage over te hevelen naar een fonds met een lager risico en rendement. Welk fonds dat is, ben ik nog niet over uit. Kan het Groenfonds zijn, kan ook één van de andere fondsen van Triodos zijn. Maar zover zijn we nog lang niet!

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven