Wandelen in Putten: De Drie Bosschenwandeling

Voordat ik op workation naar Putten ging, heb ik natuurlijk een beetje zitten rondklikken op de website van de VVV. Wat is er allemaal te doen? Waar kan ik mooi wandelen? Toen ik erachter kwam dat ze een route van 25 kilometer hadden uitgezet door het prachtige bosgebied in de buurt, was ik verkocht. Die Drie Bosschenwandeling zou ik sowieso gaan doen tijdens mijn verblijf. Dit is het verslag.

Ik was compleet alleen, maar doodstil was het niet in het Sprielderbosch. Ik denk dat ik nog nooit zoveel verschillende vogels heb gehoord.

De laatste mensen die ik was tegengekomen, dat was alweer een kilometer of wat geleden. En vooruit, ik had een heel eind voor me een stel fietsers gezien. Maar afgezien daarvan was ik heerlijk alleen. Op het vrijgekomen bankje zat ik nu te lunchen.

Die rust. Fantastisch.

En hoe langer ik naar het Solsche Gat keek, hoe meer vogels ik tussen de bomen zag fladderen.

Ik keek op de kaart. Ongeveer op de helft. Nog zo’n 15 kilometer te gaan, als ik tegen het einde een detour langs de supermarkt maakte en het stukje naar mijn chalet meerekende. Ik nam nog een hap van mijn eierkoek en maakte een mental note dat ik een nieuwe zak moest kopen voor de wandeling van morgen.

Ik rilde, het was best fris. Dat hielp vast mee voor het gebrek aan mensen. Plus het feit dat het maandag was en de meeste mensen aan het werk waren. Ik nam gauw nog een paar slokken water, pakte mijn tas weer in en off we go.

Onderweg was ik al een hoop gave dingen tegengekomen: een landhuis, ontelbare mooie boerderijen en B&B’s, een thujabos met heerlijk ruikende coniferen.

Terwijl ik verder liep, hoorde ik de vleugels van vogels overal in het bos. Frrrr frrrr frrrr.

De Drie Bosschenwandeling is een route van 25 kilometer (of op te delen in 2x 13 km) door het Putter- Sprielder- en Speulderbosch. Verder kom je langs een stukje heide en een paar oude landbouwgronden.

Vanuit Krachtighuizen had ik iets na het officiële startpunt de route opgepikt, en liep nu vanaf het Solsche Gat richting Drie.

In een uitzonderlijk donker stukje bos kwam ik opvallende rode paaltjes tegen. Enkele meters verder ontdekte ik dat ik al bij het Onderduikershol van Drie was. Van het hol zelf waren alleen een kuil, trap en tafel over, maar de contouren waren aangegeven met blauwe en groene palen voor het hol zelf, en rode palen voor de geheime vluchtroute.

Het verhaal van de onderduikers op het bord was heel indrukwekkend: kort samengevat zijn ze bij een Duitse inval allemaal ontsnapt via de vluchtgang. Het hol zelf werd compleet overhoop geschoten.

Net voorbij Drie zat nóg een onderduikershol, maar helaas heb ik het paadje daarnaartoe gemist. Een goede reden om nog een keer terug te komen, zal ik maar zeggen!

Bijna tegen het eind van de wandeling heb ik de route verlaten richting supermarkt. Nog een klein incident met een hele grote speelse puppy die het op mijn wandelstok voorzien had, maar achteraf was dat minder eng dan ik het op dat moment zelf vond.

Boodschapjes gedaan, laatste 2-3 km naar het vakantiepark gelopen en nog compleet “high” van deze heerlijke boswandeling met een kop thee op de bank geploft.

Omtrekken van het Onderduikershol van Drie

Handig om te weten

Wandeling: Drie Bosschenwandeling, routebeschrijving te koop bij VVV Putten voor €2,95

Startpunt: Historisch museum De Tien Malen (landgoed Schovenhorst). Parkeren kan op de parkeerplaats van landgoed Schovenhorst aan de N797. Met de bus is het 10 minuten vanaf station Putten. Neem lijn 107 richting Ede-Wageningen en stap uit bij bushalte Landgoed Schovenhorst.

Moeilijkheidsgraad: Deze wandeling voert via duidelijke paden over grotendeels vlak terrein. Er is geen markering, maar de aanwijzingen in het routeboekje zijn heel prettig en duidelijk.

Lengte: 25 km / 2x 13 km. Trek er gerust een hele dag voor uit.

Horeca: Normaal gesproken Landgoed Schovenhorst (start/eind), Koudhoorn en Drie. Zolang de coronamaatregelen van kracht zijn, is het het slimst om zelf water, lunch en snacks mee te nemen.

Mijn wandeling

Tijd van het jaar: Ik wandelde deze route begin maart, op een maandag.

Weer: Fris en bewolkt

Kleding: Wandelschoenen, lange broek, winterjas

In de rugzak: Water, eierkoeken, Kind notenrepen

Overnachten in de buurt

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven