Een tijdje geleden heb ik voor het eerst wax wraps uitgeprobeerd voor Ecohobbit: een duurzame, herbruikbare vervanger voor plasticfolie. Je kunt ze in allerlei leuke patroontjes kopen, maar wist je dat het ook supermakkelijk is om ze zelf te maken?
De meest gangbare methode om wax wraps te maken is door een stukje stof met wat bijenwaskorrels tussen twee vellen bakpapier te leggen en de boel met het strijkijzer te laten smelten. Maar om heel eerlijk te zijn: wij hebben niet eens een strijkijzer en -plank in huis! Ik laat Paul zijn overhemden namelijk altijd aan de lucht drogen en zo worden ze ook netjes kreukvrij. Niks geen strijkijzer nodig dus.
Een andere methode is om bijenwas te smelten (au bain marie of in de magnetron) en dan de lapjes katoen met een kwast in te smeren. Bijna net zo makkelijk!
Welke stof gebruik je?
Ik heb het net al even genoemd, maar het beste kun je katoen gebruiken. Gewoon simpel niet-rekbaar katoen. Dit neemt de bijenwas goed op en is dun en flexibel. De randen bewerk ik met een kartelschaar om te voorkomen dat ze gaan rafelen.
Ga je op de superduurzame tour, dan kun je lapjes knippen van oude blousejes, beddengoed en kussenslopen. Wat je ook kunt doen is reststof van een voltooid naaiproject gebruiken (als je graag zelf kleren naait).
Een andere optie is om naar de stoffenwinkel of een beurs te gaan en hier een pakketje quiltstoffen (A-merken kunnen duur zijn!) of leuke restlapjes (veel goedkoper) kopen.
Hoe gebruik je wax wraps?
Wax wraps gebruik je bijna hetzelfde als vershoudfolie: je wikkelt het om een half stuk groente, of je vouwt het over de bovenkant van een bord. Het kleine verschil is dat je de randjes even moet vasthouden. Door je lichaamswarmte wordt de was zacht en neemt je wrap de vorm aan van het bord (of die halve komkommer).
Na gebruik veeg je een wax wrap af met een schone, vochtige doek. Geen zeep, daarmee los je de waslaag op! Het voordeel van bijenwas is dat het antibacterieel is. De zeep is dus ook niet nodig om hem hygiënisch schoon te krijgen, en met een beetje gezond verstand mag je er vast ook wel van uit gaan dat het een beetje bonuseffect heeft bij het bewaren van je voedsel.
Geen tijd om ze zelf te maken? Hier kun je wax wraps kopen:
DIY Wax wraps (zonder strijkijzer)
Dit heb je nodig
restlapjes katoen (niet stretch!)
bijenwaskorrels
- Tools
oven
bakplaat
bakpapier
kartelschaar
schone theedoek
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 70°C.
- Knip met de kartelschaar je katoentjes op de gewenste grootte en kartel de overige randen tegen rafelen.
- Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Leg hierop een katoentje en strooi er bijenwaskorrels overheen.
- Laat de bijenwas in ongeveer 10 minuten smelten in de oven.
- Voor deze stap moet je een beetje snel werken: Zodra je katoentje doordrenkt is met vloeibare bijenwas, haal je de bakplaat uit de oven. Til de doek direct aan twee punten op om hem netjes in een paar seconden aan de lucht te laten drogen. Wapper er eventueel voorzichtig mee.
(Als je hem plat laat drogen, krijg je een plakkaat bijenwas aan de onderkant.)
Leg op de theedoek om af te koelen. - Je kunt je bakpapier hergebruiken voor je volgende doek.
Tips
- Je kunt je vel bakpapier met opgedroogde bijenwas bewaren voor een volgende batch.
- Maak je wax wraps schoon met enkel een schone vaatdoek en lauwwarm water. Zeep tast de waslaag aan!
- Heb je meerdere bakplaten? Dan kun je natuurlijk ook meerdere doeken tegelijk in de oven stoppen!
Wat ook grappig is is dat ik net ontdekte dat bakpapier op zich ook waterdicht is en als je de goede hebt (Toppits) zelfs biologisch afbreekbaar 😉