Wist je dat die crème deodorants van merken als Lekker en HappySoaps super easy na te maken zijn? De ingrediënten zijn vrij makkelijk te vinden en de DIY zelf kost je nog geen kwartier. Koop je de ingrediënten in bulk, dan ben je uiteindelijk ook nog eens goedkoper uit op de lange termijn. Deo kopen in de winkel is verleden tijd!

Wat is natuurlijke deodorant?

Natuurlijke deodorant is deo met eenvoudige ingrediënten die simpelweg zorgen voor minder bacteriegroei in je oksels en op die manier nare geurtjes voorkomen. De geur is doorgaans subtiel of zelfs neutraal. Dit in tegenstelling tot veel merken die je bij de drogist of supermarkt kunt kopen.

Waarom zou je voor natuurlijke deodorant kiezen?

Veel deo’s bij de drogist en in de supermarkt hebben sterke anti-transpirerende eigenschappen. Want stel je voor dat je ook maar één hele druppel zweet! Terwijl zweten een hartstikke normale en nuttige lichaamsfunctie is. Natuurlijke deodorant absorbeert echter het vocht (tot op zekere hoogte) en remt de bacteriegroei, waarmee nare geurtjes voorkomen worden.

Heb je het idee dat natuurlijke deo niet voor jou werkt? Dat dacht ik eerst ook! Lees dan even dit artikel.

Ingrediënten

Natriumbicarbonaat
Ofwel baking soda. Gewoon in de supermarkt te koop. Supergoedkoop in van die oranje kartonnen pakken. Baking soda is een basische stof. Omdat dit het hoofdingrediënt is, heeft natuurlijke deodorant een hogere pH-waarde dan je huid, waardoor die stinkbacteriën zich er niet meer zo thuis voelen.

Maizena
Dit heeft een flink absorberend vermogen, en is dus een fijne toevoeging om klotsende oksels te voorkomen.

Sheaboter
Een fijne verzorgende boter met een smeltpunt ongeveer rond lichaamstemperatuur. Zit zorgt voor de crèmige textuur van je deo. Tip: Kies voor de geraffineerde variant. Ongeraffineerd heeft sheaboter een heel typische geur die niet iedereen fijn vindt (persoonlijk krijg ik er hoofdpijn van).

Te koop bij De Hekserij

Zonnebloemolie
Omdat je deo ook in de winter smeerbaar moet zijn, is het handig om de sheaboter te mengen met een vloeibare olie. Zo wordt het geen hard blok.

Essentiële olie
Er zijn een aantal essentiële oliën met antibacteriële eigenschappen. Mijn favorieten zijn lavendel, salie, tea tree en eucalyptus. Maar ook kaneel en kruidnagel hebben die eigenschap. Kies je favoriet, zou ik zeggen!

Vitamine E
Voor de houdbaarheid voeg ik áltijd wat vitamine E toe aan mijn cosmetische DIY’s. Je wilt geen bacterie- of schimmelgroei in je potje

Te koop bij De Hekserij

DIY natuurlijke deodorant

Dit heb je nodig

  • 2 el natriumbicarbonaat

  • 1 el maizena

  • 1 el sheaboter

  • 0,5 el zonnebloemolie

  • 30 druppels antibacteriële essentiële olie (bijvoorbeeld eucalyptus, tea tree, lavendel, salie, kaneel of kruidnagel)

  • 1 dikke druppel vitamine E

Aan de slag!

  • Doe de sheaboter en zonnebloemolie in een schaaltje.
  • Doe 30 seconden in de magnetron. De sheaboter hoeft niet te smelten, alleen zacht te worden.
  • Voeg de andere ingrediënten toe en roer met een vork of mini garde door elkaar.
  • Schep je zelfgemaakte deo in een goed afsluitbaar blikje. Zelf heb ik een leeg blikje van HappySoaps afgewassen en hergebruikt.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven