Wanneer je zelf kruiden kweekt voor in de keuken (of soaping), of wanneer je wildplukt, heb je soms een grotere oogst dan je in één keer vers kunt gebruiken. Om je kruiden lang te kunnen bewaren, kun je ze drogen. Maar hoe doe je dat precies?
Het beste moment om te oogsten
Laten we bij het begin beginnen: je wilt alleen de beste kruiden oogsten natuurlijk, met de meeste smaak en werkzame stoffen. Oogst wanneer ze op zijn mooist zijn: jonge, sappige takken en blaadjes, bloemen die net beginnen te bloeien. Oogst je kruiden ‘s ochtends, wanneer de dauw is opgedroogd, maar ze nog niet verlept zijn door een hele dag felle zon.
Voorbereiden
Bereid het drogen goed voor. Van sommige planten wil je namelijk de volle takjes (bijvoorbeeld tijm en rozemarijn), van anderen alleen de blaadjes, bloemen of bloemblaadjes. rek die dan van de takjes af voor het drogen, dat is een stuk makkelijker en geeft minder kruimelzooi dan wanneer je het na het drogen doet.
Drogen in de oven
Mijn voorkeursmanier van drogen is in de oven, op de laagste temperatuur. Bij mij is dat 50 graden, en ik stop ook nog een pollepel tussen de ovendeur zodat een deel van de warmte kan ontsnappen. Je wilt je kruiden drogen, niet bakken.
Ik leg een schone theedoek op een bakplaat en spreid daar mijn kruiden op uit in een dunne laag. Een grote hoeveelheid kruiden kun je beter in delen drogen.
In eerste instantie zet ik de timer op 1 uur. Fijne blaadjes zijn dan vaak al wel crispy. Dikkere blaadjes, takjes of bloemen met een hart hebben vaak wat langer nodig. Ik check dan om het half uur of dat al droog is.
Zorg echt dat al het vocht eruit is, anders gaan je kruiden schimmelen in het potje!
Bewaren
Doe je gedroogde kruiden in een schone, kurkdroge pot, anders gaat de boel schimmelen. Zet erop wat het is en de oogstdatum. Bewaar op een koele, droge plek weg van direct zonlicht.
Gebruiken
Er zijn talloze manieren waarop je je gedroogde kruiden kunt gebruiken, heel of verpulverd in een vijzel. Hieronder wat ideeën:
Meer over kruiden en kruidenkunde vind je hier
Maak van jouw tuin een ecovriendelijk paradijs!
Plantjes en zaden
Tuingereedschap
Lezen & leren