DIY kamille & havermoutzeep

Zeep maken: betrekkelijk eenvoudig, je bent er niet veel tijd mee kwijt, en na een ongelofelijk lange tijd wachten geeft het resultaat je een ontzettend bevredigend en voldaan gevoel. Vooral deze kamille-havermoutzeep is heerlijk, en ook nog eens een lust voor het oog!

Ben je nog onbekend met zeep maken of heb je nog niet zoveel ervaring? Lees dan eerst mijn blogposts over zeep maken voor beginners!

Voor mij is zeep maken als cake bakken: het afwegen van de ingrediënten is even een precisiewerkje, je gebruikt alleen de lekkerste ingrediënten en alle troep, goedkope vulstoffen en onnodige toevoegingen laat je achterwege.

Ik ben al een tijdje bezig met soaping, of zeepzieden zoals dat in het Nederlands heet, en heb al een hoop dingen uitgeprobeerd. Tijd dus om mijn eerste receptje op Ecohobbit te gooien!

Persoonlijk werk ik alleen met essentiële oliën, kruiden, kleipoeder en andere herkenbare dingen. Voor mij geen neppe bloemengeur of koekjesaroma, maar pure ingrediënten die je oma ook zou kunnen herkennen.

Deze kamille & havermoutzeep is speciaal voor de gevoelige huid: hij bestaat voor het grootste deel uit olijfolie (olijfoliezeep is altijd heel zacht en verzorgend), de cacaoboter is ook heerlijk verzorgend, en de kamille en havermout zijn kalmerend voor de huid. Ook zorgen de stukjes havermout voor een heel milde scrub.

Kamille & havermoutzeep (cold process)

Dit heb je nodig

  • 540 g olijfolie

  • 225 g kokosolie

  • 135 g cacaoboter

  • 297 g water

  • 126 g NaOH kristallen

  • 36 g havermout

  • 18 ml essentiële olie van kamille (5%)

  • Tools
  • glazen of pyrex maatbeker voor je loogoplossing

  • roestvrijstalen of emaillen pan om je loog en olie in te mixen

  • staafmixer

  • houten zeepmal (evt met siliconen liner)

  • pannenlikker

  • set maatlepels

  • een paar glazen of geglazuurde kommetjes om je ingrediënten af te wegen (absoluut geen plastic of ongeglazuurd aardewerk!)

Aan de slag!

  • De dag van tevoren
  • We gaan eerst de havermoutinfusie maken! Weeg het water en de havermout nauwkeurig af. Meng in een schone kom of maatbeker. Dek af en zet 24 uur in de koelkast.
  • Zeepzieden
  • Zeef de havermoutinfusie: vang het vocht op in de glazen of stevige kunststof (pyrex) maatbeker voor je loogoplossing. Laat goed uitlekken. Bewaar je stukjes havermout.
  • Zet je zeepmal klaar. Heb je er één zonder siliconen inlay, zorg dan dat je hem goed bekleed met bakpapier.
  • SAFETY: zorg dat je vanaf dit punt lange mouwen en pijpen hebt, een schort voor, huishoudhandschoenen aan en een veiligheidsbril op. Natriumhydroxide is zeer basisch en kan nare brandwonden geven als het op je huid terecht komt.
  • Weeg je NaOH kristallen af in een apart schaaltje en voeg ze met kleine beetjes al roerend toe aan je havermoutinfusie. Roer tot alle kristallen volledig zijn opgelost. Zet apart.
  • Weeg je cacaoboter, kokosolie en olijfolie af. Smelt de cacaoboter en kokosolie au bain marie in je soaping pan. Zodra het gesmolten is, roer je de olijfolie erdoor en zet je het vuur uit. Blijf roeren tot alle stollinkjes na het toevoegen van de olijfolie weer zijn gesmolten.
  • Check of je loogoplossing en oliemengsel allebei rond de 40 graden zijn. Zijn ze warmer, laat ze dan nog even afkoelen voor je verder gaat met de volgende stap.
  • Steek je staafmixer in je olie en giet langzaam via de schacht daarvan je loogoplossing in de olie. Zo voorkom je bubbeltjes. Zet je staafmixer rechtop op de bodem en mix tot alle olie en loog gemengd zijn en je een stadium genaamd “trace” bereikt: wanneer je je staafmixer optilt en wat zeep laat druppelen, blijft het heel even op de rest liggen voor het erin terugzinkt. Met de staafmixer bereik je dit stadium al behoorlijk snel, al na 2-3 minuten.
  • Voeg nu je essentiële olie en havermout toe en mix nog heel even om het goed te mengen.Tip: Je kunt vaak met je nagels het druppelgedeeltje uit de hals van het flesje trekken, dan kun je veel sneller je essentiële olie afmeten.
  • Giet je zeep in de zeepmal en zet hem veilig weg. Was je soaping gear goed af. Je kunt nu je handschoenen uit doen en je veiligheidsbril af zetten.
  • Na een paar dagen
  • Stort je zeep! Als je bakpapier hebt gebruikt in je mal moet dat vrij makkelijk zijn, wanneer je een siliconen liner hebt, duurt het misschien wat langer voor je zeep hard genoeg is in de hoekjes. Help hem een beetje door de randjes wat losser te maken. Na een paar dagen kun je de siliconen liner er gewoon af pellen. Persoonlijk laat ik hem vaak een week in de siliconen mal zitten, anders gaan de hoekjes helemaal stuk.
  • Leg je zeep op een houten snijplank en snijd je zeep in stukken. Je kunt dit met de hand doen, maar er zijn ook speciale zeepsnijders met draad. Zelf gebruik ik een 2,5 cm snijmal en een scherp koksmes.
  • Leg een dunne theedoek op een houten dienblad en zet daar je stukken zeep op met een beetje tussenruimte. Zet weg op een plek waar je zeep goed kan luchten. Je zeep moet 6 weken “rijpen” (curing) voor je hem kunt gebruiken. In deze periode reageren de laatste spoortjes loog met olie, zodat de zeep niet zal irriteren. Ook verdampt het water uit je zeep, zodat je niet na 1x wassen opeens een slijmerige kledderbende in je handen hebt.Zelf stop ik altijd een briefje bij een batch zeep met daarop de datum waarop ik hem heb gemaakt, de datum dat ik hem uit de mal heb gehaald en de datum waarop hij klaar zal zijn met rijpen en uitharden. Zo loop je niet het risico dat je door een herinneringsfout of enthousiasme veel te vroeg je zeep gaat gebruiken.
9 reacties
  • Els schreef:

    Kan je i.p.v. cacaoboter ook sheaboter gebruiken. Ik vraag me af als ik de havermout laat weken krijg ik in principe meer water in de oplossing of begrijp ik dit verkeerd? Trouwens erg leuk artikel om te lezen.

    • Charlotte schreef:

      Hoi Els, je kunt niet zomaar de cacaoboter door sheaboter vervangen in dit recept, omdat ze een andere verzepingsindex hebben. Je moet dan opnieuw uitrekenen hoeveel NaOH je nodig hebt. Als het goed is gebruik je de havermoutinfusie voor het oplossen van je NaOH, dus als je de geweekte havermout in de zeep toevoegt, heb je dezelfde hoeveelheid water als waar je oorspronkelijk mee bent begonnen. Een beetje meer of minder water is trouwens minder erg dan het verwisselen van vetten: water heeft vooral invloed op hoe dik/dun je tracefase is en hoe lang het duurt voor je zeep is uitgehard.

  • Huibie schreef:

    Hoi Charlotte,
    Leuk recept, ben pas 2 maanden geleden begonnen met zeepzieden en probeer wat te experimenteren. Kan ik ook gedroogde kamille als scrub gebruiken en daar dus ook de infusie van maken i.p.v. de havermout?
    Groetjes, Huibie
    P.s. hoe groot is jouw mal? Ik heb een mal van 1,2 liter, maar dit recept lijkt me voor een iets grotere mal……….1,5 liter ongeveer?

    • Charlotte schreef:

      Hoi Huibie, je kunt ook gedroogde kamille gebruiken (en als infusie krijg je dus kamillethee ipv havermoutmelk). Tegenwoordig maak ik standaard zepen met 750 gram vetten. Die passen heel mooi in mijn mal met een beetje ruimte. Dit recept is één van de eersten en nog met 900 gram vetten. Ik weet niet meer of die precies in mijn mal pasten of dat ik een paar mini’s van het restje heb gegoten. Je kunt natuurlijk altijd een mal met mini’s standby zetten.

  • Laurence schreef:

    Ik probeerde dit weekend jouw recept uit maar ik ben niet helemaal zeker of ik het juiste stadium van de ‘trace’ bereikt heb. Ik heb heel lang moeten mixen. Ik vermoed zeker 10 min alvorens ik een lichte trace kon zien. Daarna ben ik gestopt en heb ik het in mn vorm gegoten. De zeep is wel uitgehard en ik heb het reeds in stukken kunnen snijden. Ik vraag me nu alleen af of dit gelukt is en veilig is om te gebruiken na 6 weken?

    • Charlotte schreef:

      Hoi Laurence, dat ligt helemaal aan de vorm van mixen die je gebruikt. Met een garde duurt het langer dan met een staafmixer op vol vermogen, bijvoorbeeld. Dat de zeep wel is uitgehard klinkt als een goed teken, maar als je het niet vertrouwt, neem dan altijd het zekere voor het onzekere.

  • Annemarie schreef:

    Hallo ! Wat een leuk recept, ga ik zeker proberen. Ik heb zelf het loog in poeder vorm ipv kristallen. Maakt dit nog uit voor de verhoudingen dat je weet?

  • Eva schreef:

    Hoi! Super artikel! Ik was zo enthousiast geworden dat ik gelijk zeep heb gemaakt. Ik merkte alleen na 3 dagen dat de bovenkant poederig werd en niet mooi egaal bleef. De zeep is wel mooi hard en ruikt heerlijk. Het lijkt mij wel gelukt, behalve de bovenkant dan… Is dit normaal en kan ik dit voorkomen?

  • Comments

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Scroll naar boven