Een tijdje geleden kwam ik op een Amerikaanse knutselblog een DIY tegen om bijenwaskaarsen te rollen. De aanblik van die prachtige, eenvoudige kaarsen van bijenwas bracht me gelijk terug in de tijd!

Een van de eerste jaren dat we naar Engeland op vakantie gingen, ik denk dat het 1996 of 1998 was, bezochten we de Dragon Hall in Norwich. Een prachtige guild hall waar die dag allerlei activiteiten te doen waren. Zo kon je met waskrijt een figuur overnemen van een stenen relief op papier, maar ook kaarsen van bijenwas rollen.

Ik weet nog precies hoe die oude meneer daar kaarsen zat te rollen, en dat ik een lange kaars rolde van lichtblauwe was met een mooi raatpatroon. Mijn zusje had volgens mij een korte, dikke, roze kaars.

Met dank aan internet kun je tegenwoordig supermakkelijk aan allerlei soorten DIY benodigdheden komen, en ook aan bijenwas! Mijn favoriete adresje is Bijenwaskaars.nl, waar ze naast bijenwaspastilles om te smelten ook grote en kleine raatvellen hebben, en allerlei maten lont. Het fijne van deze winkel is dat je losse kleine vellen kunt kopen, zodat je niet een fortuin kwijt bent als je het een keertje wilt proberen.

En het leuke is: het maken van zo’n kaars kost je niet meer dan een hele minuut. Zo simpel is het!

Natuurlijk kun je deze kaarsen zelf ergens neerzetten en branden, maar het is ook erg leuk om ze weg te geven! Een handgemaakt kleinigheidje als bedankje voor iemand, bijvoorbeeld. Lintje of stukje touw eromheen, kaartje eraan en you’re good to go!

DIY: Bijenwaskaarsen

Dit heb je nodig

  • raatvellen

  • lont

  • föhn

Aan de slag!

  • Leg een vel voor je neer. Ik heb zelf het zachte papier waarin mijn vellen verpakt waren als ondergrond gebruikt. Zo blijven én de was én je tafel schoon.
  • Leg de lont langs een van de korte kanten en duw hem een beetje in de was. Het plakt vanzelf!
  • Verwarm je vel kort met de föhn op de laagste stand. Zo wordt het iets flexibeler, wat fijner en mooier rolt.
  • Vouw het eerste randje om de lont heen. Rol daarna gelijkmatig je kaars. Zorg dat je een beetje stevig drukt, zodat je een mooie compacte kaars krijgt.
  • Duw met je vingers het laatste randje een beetje steviger vast. Knip de lont af zodat hij ongeveer 1 cm boven de kaars uit steekt. Klaar!

Op de hoogte blijven van alle duurzame inspiratie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Inschrijven

Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven