Dit helpt écht om je gasverbruik omlaag te brengen

De gasprijzen zijn hoger dan ever, en overal vind je tips om die kosten zo laag mogelijk te houden. Van korter douchen tot het gebruik van een hooikist en een extra trui aantrekken. Ook met het prijsplafond is het natuurlijk fijn en goed om minder gas te gebruiken. Maar welke van die tips zijn nou echt zinnig? Paul en ik keken naar onze Greenchoice statistieken en kwamen samen tot een duidelijke conclusie.

Eerlijk waar, ik heb niks tegen korter douchen. Of een keertje minder in bad. Ik heb recent ook helemaal de hooikist ontdekt en ik vind het geweldig. Maar om heel eerlijk te zijn: als je je gasverbruik flink wilt verlagen, is dat allemaal klungelen in de marge.

Ons gasverbruik

Wij nemen onze energie en gas af bij Greenchoice, en we kunnen in hun app heel mooi zien wat ons maandelijks verbruik is. We wonen met zijn tweeën in een appartement van 75 m2 met energielabel C. Volgens het Nibud verbruikt zo’n flatje gemiddeld 800 m2 gas. Halleluja. Wij gebruiken samen maar iets meer dan de helft daarvan!

En nee, we leven niet Spartaans (ik ken ook mensen die hun verwarming niet hoger hebben dan 16°C, altijd baas boven baas, maar mij niet gezien) en ik werk vanuit huis (dus het is niet zo dat we de verwarming niet aanhebben omdat er niemand thuis is).

Zoals je ziet heeft ieder jaar globaal dezelfde vorm: in de wintermaanden veel verbruik, van april tot en met oktober nauwelijks wat. Die zomermaanden kun je mooi zien als “baseline”: Dat is ons verbruik van gas voor alleen douchen en koken, de verwarming staat dan niet aan.

Verder kun je zien dat we eind oktober 2019 hebben geleerd dat we de ketel ook op een lagere temperatuur kunnen zetten. Je ziet direct dat we in de winter van 2019/2020 veel minder gas hebben gebruikt dan de winter van 2018/2019. En ook onze baseline ligt in de zomer lager dan in 2019.

Ook kun je zien wanneer er een mannetje langs is geweest voor onderhoud aan de ketel (december 2020). Die moest ook testen of de ketel het bij hoge temperaturen goed deed. Maar vervolgens zette hij de temperatuur niet weer netjes laag 😑 Zoals je ziet, schiet ons gasverbruik daar weer omhoog! En daar kwamen we pas in mei 2021 achter 😖 Ik hoor het je denken en ja, toen voelden we ons best wel een beetje genaaid.

Anyway, de conclusie: Douchen en koken kost relatief weinig gas, verreweg het grootste deel van je gasverbruik komt van de verwarming in de wintermaanden! Dit is dan ook waar je de meeste winst kunt boeken. Nou is het ook niet slecht om korter te douchen of zuiniger om te gaan met het gas tijdens het koken, maar wil je écht je gasverbruik terugschroeven, dan kun je je dus beter concentreren op de verwarming.

Zo verlaag je écht je gasverbruik

  • Zet de kachel lager. Wij hebben hem bijvoorbeeld standaard niet hoger dan 19°C overdag, en 15.5°C (=uit) ‘s nachts. Alleen tijdens heeeeel strenge winternachten zetten we hem dan op 16°C, omdat anders de slaapkamer wel érg koud wordt. Standje tropisch is écht niet nodig, en Spartaans nou ook weer niet.
  • Zet de temperatuur van je ketel lager. Hij hoeft echt niet volle bak te blazen om je huis warm te houden of warm water te geven. Die van ons staat tegenwoordig op 50°C.
  • Heb je verhuisplannen? Kies dan bewust voor een kleine woning. Een groot huis kost nou eenmaal meer energie om te verwarmen. Dus niet alleen in aankoopkosten duurder, maar ook nog eens in vaste lasten!
  • Isoleer goed. Ook in een huurhuis (en zelfs met een schrale huurbaas) kun je gewoon zelf isoleren. Denk aan schuim om blootliggende verwarmingsbuizen, radiatorfolie en het dichten van naden en kieren. Dikke gordijnen helpen ook als je grote ramen hebt. In mijn laatste studentenhuis (2017) heb ik zelfs speciaal folie gebruikt om dubbel glas te simuleren op mijn slaapkamer, anders had ik in februari de ijsbloemen op het raam… Kostte me destijds 15 euro bij de bouwmarkt voor zo’n pakje.

Tips om warm te blijven

Heb je normaal gesproken de verwarming lekker hoog en vind je 19 graden wel heel koud? Is een kwestie van wennen en je aanpassen. Ga iedere week een hele of halve graad lager. Kleed je naar het seizoen (dus geen T-shirtje in de winter maar lange mouwen en laagjes), investeer in een fijn paar pantoffels of chillsokken, en kruip ‘s avonds lekker met een pot thee en een dekentje op de bank.

Meer tips om warm te blijven vind je hier.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven