Jippie, er is weer een mooi nieuw boek over duurzaamheid geschreven, en natuurlijk kreeg ik die weer in de brievenbus van uitgeverij Kosmos. In “Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven” vertelt Marije van der Made waar sommige vooroordelen over duurzaam leven vandaan komen, en hoe je op die opmerkingen kunt reageren. Ook heel interessant voor als je zelf van alles denkt over al die “duurzaamheidshippies” 😉
Laten we eerst even beginnen met een grote bekentenis: Ik had nog nooit van Marije gehoord. De grootste duurzame influencer van Nederland? Bleek dus dat we in totaaaaal verschillende duurzame bubbels zaten!
Zij houdt zich voornamelijk bezig met Youtube (check hier haar kanaal), terwijl ik niet zo van de filmpjes ben en meer van de geschreven tekst (hence the blog). Zo blijf je toffe nieuwe mensen ontdekken!
Anyway, terug on topic: haar boek. In “Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven” gaat ze in op uitspraken die je vast we bekend voorkomen wanneer je al een tijdje duurzaam leeft – of die je misschien zelf wel hebt wanneer je je daar nog niet zo mee bezig houdt.
Een kleine greep:
1 – Iedereen verduurzaamt op zijn eigen manier
Duurzaamheid en duurzamer leven zijn ontzettend brede begrippen. Het zijn geen gereguleerde termen, en eigenlijk valt alles eronder wat je kunt doen om respectvoller met de aarde om te gaan en hem leefbaar achter te laten voor de volgende generaties. Dit kan zijn op het gebied van CO2-uitstoot, dierenwelzijn, milieuvervuiling, mensenrechten, anything in die richting.
Iedereen heeft een andere manier van leven, en iedereen bewandelt dus zijn eigen pad naar een duurzamer leven. Langzaam of snel, waar je ook begint: er is geen goed of fout, zolang je maar een startpunt kiest en je best doet binnen jouw eigen mogelijkheden.
2 – De media geven een vertekend beeld
Alles wat er gebeurt wordt tegenwoordig direct online gegooid. Iedereen kan zijn mening het wereldwijde web op knallen. Of het nou waar is of niet. Algoritmes zijn zo gebouwd dat ze laten zien wat we willen zien. Nuance en perspectief zijn tegenwoordig een zeldzaamheid.
Het vervelende van deze moderne ontwikkelingen is dat de hoeveelheid aandacht die iets of iemand krijgt, vaak compleet uit verhouding is met de werkelijke gang van zaken. Er is bijvoorbeeld maar een heel klein percentage klimaatcrisisontkenners, maar ze krijgen ongelofelijk veel media-aandacht, want spanning en sensatie.
Ook nepnieuws, verdraaide feiten, halve waarheden en andere feitelijke onjuistheden kunnen razendsnel verspreid worden op die manier. Veel mensen gebruiken social media als nieuwskanaal, en ook tussen officiële, journalistieke nieuwskanalen zit een enorme range aan kwaliteitsverschil.
Hierdoor kun je heel makkelijk een onterecht beeld vormen van zoiets als de klimaatcrisis of duurzaam leven, simpelweg omdat sommige mensen een luide mening hebben en die als feit verkondigen.
3 – Mensen zijn bang voor verandering
Eén van de grootste obstakels bij de transitie naar een duurzamer leven is de angst voor verandering en het feit dat we gewoontedieren zijn. Verandering is spannend, het is een oncomfortabel idee, omdat je niet precies weet wat je te wachten staat. Het is daarom makkelijker om niks te doen.
Geeft niet! Natuurlijk mag je het spannend vinden. Je hoeft ook niet in één keer je hele leven om te gooien. Begin klein, met één ding wat je gaat proberen. Werkt het niet voor jou, dan kun je het altijd weer loslaten en iets anders proberen.
4 – Je bent niet hypocriet als je niet perfect bent
Dit! Thanks for pointing this out, Marije. Je kunt namelijk niet in één keer alles perfect doen. En ook al ben je al een mega eind op weg in jouw verduurzamingsreis, dan nog is het onmogelijk om perfectie te behalen.
De mensen om je heen zien alleen een momentopname van jouw gedrag, niet jouw motivatie, hoe lang je al bezig bent, wat je allemaal geleerd hebt, wat je nog moeilijk vindt, wat je nog wilt leren.
Het is dus helemaal okee als je al wel veganist bent, maar je vlieggedrag nog niet hebt aangepakt. Je bent ermee bezig, dat is het belangrijkste!
5 – Je mag alles doen wat je wilt
Veel mensen denken dat duurzamer leven gepaard gaat met restricties. Dingen niet meer mogen. Beperkingen. Wrong!
Wanneer je duurzamer gaat leven, mag je nog steeds alles doen wat je wilt.
Het enige verschil is dat je door je manier van denken, je manier van naar de wereld kijken, sommige dingen gewoon niet meer wilt. Je bent je bijvoorbeeld bewust van de enorme milieuschade en mensenrechtenschendingen in de fast fashion industrie, zodat je geen zin hebt in de vieze bijsmaak van zo’n goedkoop T-shirtje. Niet meer bij de H&M of Primark shoppen voelt dan niet meer als een verlies.
6 – Inspireren is beter dan militant activisme
Hier zitten Marije en ik echt zo hard op één lijn voor mijn gevoel! Wanneer je mensen gaat veroordelen en zegt wat ze allemaal fout doen, schieten ze in de verdediging en gaan ze never nooit jouw standpunt zien.
Verplaats je in ze, kijk waar ze zijn op hun pad naar een duurzaam leven, inspireer ze, laat zien wat er allemaal mogelijk is, neem kleine stapjes, stuur subtiel, wijs op andere voordelen naast het duurzame aspect (bijvoorbeeld gezondheid, of de portemonnee).
Ik moet eerlijk bekennen dat ik daar op Ecohobbit.nl een stuk beter in ben dan in real life discussies – vooral als het mensen zijn die dicht bij me staan wil ik wel eens erg direct – op het lompe, boze af – uit de hoek komen, omdat ik het vreselijk vind wanneer ze niet begrijpen waarom iets zo belangrijk is. Zie, ik ben ook verre van perfect 😉
Fact file
“Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven” kun je hier kopen:
Disclaimer: Ik heb dit item gekregen om over te bloggen. Natuurlijk probeer ik dat zo min mogelijk mijn mening te laten beïnvloeden. Ik streef er altijd naar om een eerlijk en inspirerend artikel te schrijven.