6 dingen die je kunt doen met een overgebleven muntplantje

We kennen het allemaal wel: we hebben verse munt nodig voor een recept, kopen zo’n plantje bij de supermarkt, hebben maar een paar blaadjes nodig… en vervolgens staat de rest van het plantje te verpieteren in de vensterbank. Zonde! Ik geef je tips om nog meer van je muntplantje te genieten.

1 – Planten

Captain obvious! Maar dan moet je er wel even die 10 minuten de tijd voor nemen om het goed te doen. Ten eerste is het handig om je muntplantje in een container van het een of ander te doen. Munt is een woekeraar, dus los in de tuin zetten is niet zo handig. Een emmer is goed genoeg.

Ik heb mijn emmer voor 1/3 gevuld met oude potgrond, 1/3 compost uit mijn wormenbak en 1/3 kokosvezel. Het muntplantje heb ik voorzichtig uit elkaar gescheurd zodat de afzonderlijke stengeltjes wat meer ruimte hebben. Tegenwoordig geef ik ze altijd water met wormensap, en hij doet het als een tierelier!

2 – Drogen

Heb je niet van die groene vingers, maar wil je de munt op een later moment wel kunnen gebruiken? Droog je munt dan voor hij verlept.

Pluk de blaadjes, was ze even met koud water en leg ze op een schone overplaat. Droog enkele uren in de oven op de laagste stand – bij ons is dat 50°C – tot de blaadjes crispy zijn. Dat laatste is heel belangrijk, want als er nog vocht in zit, kan je gedroogde munt gaan schimmelen.

Wanneer de blaadjes helemaal gedroogd zijn, stop je ze in een schone glazen pot. Vergeet niet om erop te zetten wat erin zit!

3 – Muntsaus

Een andere mogelijkheid om je muntplantje te redden van de verspilling is muntsaus maken.

Hak de munt fijn en doe in een schone, glazen pot. (Liefst een gesteriliseerde pot.) Overgiet met half witte wijnazijn en half kokend water tot de munt onder staat. Voeg een paar eetlepels kristalsuiker toe en draai de deksel erop.

Ik heb na een grote cocktailparty in mijn stamkroeg De Vestingbar een enorme hoeveelheid munt gered en geconserveerd, en mijn ongeopende potjes zijn al een jaar goed, buiten de koelkast! Dit komt omdat ik mijn potten steriliseer, kokend water gebruik, en azijn en suiker ook conserverend werken.

Lekker als saladedressing, in een couscoussalade, of heel klassiek bij lamsvlees.

4 – Komkommersalade

Lekker in de zomer als bijgerecht: komkommersalade.

Schaaf een hele komkommer in plakjes met de kaasschaaf. Hak een handvol muntblaadjes fijn en voeg toe aan de komkommer. Voeg een eetlepel olijfolie, een eetlepel witte wijnazijn, zout en peper toe, even husselen en klaar!

5 – Muntextract

Te makkelijk en supergaaf als je graag choco & munt brownies bakt, of andere baksels met munt maakt.

Hak je munt grof en doe in een schone glazen pot. Overgiet met wodka of rum (of iets vergelijkbaars met minimaal 40% alcohol) en zet afgesloten op een koele, donkere plaats. Schud af en toe om. Na 4 weken heb jij je eigen muntextract! Als je het fijn vindt, kun je het zeven en overgieten in een andere pot of fles.

6 – Mojito’s

Als we het toch over alcohol hebben: Maak mojito’s! Crush een paar muntblaadjes met een paar partjes limoen en twee theelepels rietsuiker onder in een groot limonadeglas. Voeg anderhalve borrel witte rum toe en vul je glas aan met spa rood. Even roeren, garneren met een partje limoen en voilà! Je hebt net één van de lekkerste cocktails op aarde gemaakt.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven