Ik ben al sinds 2017 actief bezig om duurzamer te leven. En hoe duurzamer ik leef, hoe minimalistischer dat wordt. Hoe meer dingen ik niet (meer) nodig heb. En hoe meer ik me verbaas over hoe normaal en veelgebruikt die dingen eigenlijk zijn. Lees je mee? Misschien staat er wel iets tussen wat jij eigenlijk ook helemaal niet nodig hebt!

1 – Wasdroger

Van huis uit ben ik opgegroeid zonder wasdroger. Mama hing gewoon alles op het rek op zolder. Mijn zusje en ik later ook, toen we oud genoeg waren om af en toe in het huishouden te helpen.

Wat een luxe was het toen ik erachter kwam dat er in mijn studentenhuis een wasdroger aanwezig was! Simpelweg om ervoor te zorgen dat niet het hele washok volstond met 13 rekjes kleren. Legit. Toch heb ik hem nauwelijks gebruikt, alleen bij spoed. Meestal hing ik mijn was gewoon op mijn kamer te drogen.

Toen Paul en ik gingen samenwonen, hebben we bewust gekozen om geen droger te kopen. Geen ruimte, vreet energie, kleren slijten sneller – ofwel: niet duurzaam. Ik snap het ergens wel als je 3 kleine kinderen hebt hoor, dan is het gewoon heel makkelijk. Maar voor anderen: het kost je 5 minuutjes om de boel netjes op een rek te hangen.

2 – Vaatwasser

Ook zo’n gemaksapparaat wat wij eigenlijk niet nodig hebben. We hebben er geen ruimte voor, en ‘s avonds even de afwas van de dag met de hand doen, kost ook maar weinig moeite. (We zijn dan wel zo lui om de boel gewoon op het rek te laten opdrogen.)

Ja, vaatwassers zijn tegenwoordig een stuk zuiniger met water dan eerst. Er bestaan zelfs eco-vriendelijke vaatwastabletten. Maar is het zuiniger dan even een paar liter water tappen en je afwas met de hand doen? Doubt. Daarnaast moet je niet vergeten dat het produceren van een elektrisch apparaat ook een hoop milieuimpact heeft, veel meer dan een stop en een afwasborstel 😉

Affiliate advertentie

Affiliate advertentie

3 – Tig verschillende schoonmaakmiddelen

Ook iets waar ik niet zo in geloof: overal verschillende schoonmaakmiddelen voor: de keuken, de vloer, de badkamer, de glazen tafel, de oven, het fornuis, de afzuigkap, badkamertegeltjes, gootsteen. Dure marketinggrappen. Niet nodig.

Bijna alles hier in huis gaat met de allesreiniger van Sophie Green. Voor het zware geschut heb ik ouderwetse groene zeep en zilversoda. Ik heb alleen aparte middelen voor afwasmiddel, de wc-pot en schimmelplekken in de badkamer (geen raam daar, sucks).

4 – Hairstylingproducten

Toen ik nog studeerde, was ik best wel high maintenance. Ik wilde indruk maken en erbij horen. Nu ik ouder ben, zie ik in dat dat allemaal niet zo belangrijk is.

Ja, ik was nog steeds met haar met shampoo en af en toe een conditioner. Maar ik heb geen high maintenance model meer in mijn haar waarvoor ik serum, heat protection, een masker, etc voor nodig had. Alleen af en toe een beetje homemade droogshampoo om de volgende wasbeurt uit te stellen.

Affiliate advertentie

Affiliate advertentie

5 – Kapper

Over low maintenance haar gesproken: Ik laat het gewoon lang worden. Meestal draag ik het in een staart, vlecht, of opgestoken.

Tijdens de lockdowns heb ik ontdekt dat ik prima zelf ieder half jaar mijn dode punten kan bijwerken. Kleine moeite. Sorry kappers, jullie zullen vast heel goed zijn in jullie vak, maar ik ben er dolgelukkig mee dat ik niet meer 20 euro betaal om lange nagels in mijn nek te voelen en overgeparfumeerde producten in mijn haar gesmeerd te krijgen.

6 – De nieuwste mode

Fast fashion is ook zoiets aangepraat, puur om meer winst te maken. Ik ben nooit een modieus type geweest, maar kocht wel mijn kleding bij ketens als H&M en Primark. Sinds een paar jaar probeer ik zoveel mogelijk tweedehands te kopen of zelf te maken, liefst van geredde materialen (zoals een oud laken, of stof die een kennis anders weg zou gooien).

Het enige wat ik echt nog nieuw koop zijn ondergoed (want tweedehands = bah), schoenen (want moeilijke voeten) en outdoor gear (want specifieke eisen).

7 – 5 verschillende soorten pasta in de voorraadkast

Leuk hoor, al die verschillende zakjes pasta in de supermarkt. Spaghetti, macaroni, penne, strikjes, tricolore penne en strikjes. Maar heel veel kleine verpakkingen equals heel veel plastic afval. En je zit altijd met van die halve porties die net niet genoeg zijn wanneer je dacht “er is nog wel genoeg spaghetti”. Precies wanneer je geen tijd meer hebt voor een extra boodschapje.

Afgelopen jaar hebben we 3 bulkzakken penne van 5 kilo gekocht bij de Makro, maar omdat we tegenwoordig klant zijn bij Pieter Pot, kunnen we wanneer onze huidige voorraad op is lekker verpakkingsvrij bestellen!

Wat heb jij niet meer nodig sinds je duurzaam leeft? Laat het me weten in de comments en inspireer elkaar!

Op de hoogte blijven van alle duurzame inspiratie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Inschrijven

Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.

2 gedachten over “7 “normale” dingen die ik niet nodig heb in mijn duurzame leven”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven