Bakkeveen is een klein gehucht in de buurt van Drachten, Friesland. Waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord. Toch is het de moeite waard om hier een keer heen te gaan. Je kunt er mooi wandelen en na afloop heerlijk nagenieten met een drankje en wat lekkers bij Theehuis De Slotplaats.

Anderhalve week geleden zijn we weer eens een dagje naar Friesland geweest. Het plan was om na de lunch naar mijn ouders te gaan om mijn moeders verjaardag te vieren. We waren echter behoorlijk vroeg wakker, en omdat we anders toch maar op de bank zouden zitten kadaveren, heb ik het wandelboekje van Natuurmonumenten maar eens van de plank getrokken om te kijken of er een mooie wandeling op de route lag.

Jazeker. Meerdere zelfs!

We kozen voor een rondwandeling van 6 kilometer door het bos bij Theehuis De Slotplaats in Bakkeveen. De Slotplaats heeft sentimentele waarde voor mij, omdat mijn ouders daar hun 12,5-jarig huwelijk gevierd hebben met een uitgebreide high tea in de tuin.

Naast De Slotplaats is een handige parkeerplaats en een klein informatiecentrum van Natuurmonumenten. Toen we de auto uit stapten, werden we direct getrakteerd op twee ooievaars die in de lucht cirkelden. Het informatiecentrum was helaas dicht ivm corona, maar gelukkig stond er buiten een plattegrond.

In onze gids “Beleef de natuur: 80 verrassende tochten” stond aangegeven dat we de groene pijltjes moesten volgen, maar die zijn in de tussentijd vervangen door blauwe pijltjes.

Op het moment dat we het bos in liepen, hoorden we in de verte de ooievaars nog even klepperen. Daarna stilte, op het gefluit van vogels en gezoem van insecten na.

Ondanks de vrij korte afstand hebben we toch een heel afwisselend landschap gezien. Loofbos, naaldbos, evergreens. De temperatuur en luchtvochtigheid voelen aan als het jungle-gedeelte van Burgers’ Zoo. Warm en klef. We zijn blij af we af en toe wat open gebied tegenkomen, zodat we even wat wind kunnen vangen.

De paden zijn duidelijk en goed begaanbaar. Langs de route spotten we tonderzwammen en prachtige oude loofbomen. Lange tijd voelde het alsof we het bos voor ons alleen hadden, pas tegen het einde van de kwamen we regelmatig wat andere mensen tegen.

Na dik een uur staan we weer op de parkeerplaats. Op ieder ander moment zouden we hier nog even genieten van een kop thee met wat lekkers, maar ik weet dat er bij mijn ouders ook een lekkere zelfgebakken taart op ons staat te wachten. Een andere keer dan maar!

Trip data & fact file

Wandeling: Natuurmonumenten Erfgoedwandeling bij Landgoed De Slotplaats, Bakkeveen.

Startpunt: De Slotplaats, Bakkeveen. Parkeerplaats aanwezig, bushalte op een steenworp afstand. Naast De Slotplaats ligt een camping.

Moeilijkheidsgraad: Paden zijn breed en makkelijk begaanbaar, het terrein heeft praktisch geen hoogteverschillen en de route is zo goed gemarkeerd dat je het boekje gewoon in de auto kunt laten liggen.

Lengte: 6 km

Tijd van het jaar: Wij waren er half juni

Weer: Warm, klef en klam, bijna tropisch. Smeer je goed in, ook al loop je voor een groot deel in de schaduw!

Kleding: Korte broek, T-shirt en wandelschoenen

In de rugzak: Geen rugzak om. Water en krentenbollen in de auto. Smeer je van tevoren in met zonnebrandcrème en deet. Paul is flink te grazen genomen door steekvliegen.

 • Overnachten in de buurt: Op natuurhuisje.nl vind je verschillende adresjes in de buurt van Bakkeveen.

Ga zelf op pad!

Uitrusting

 • Bever
 • Care Plus waterfilter
 • Kampeerwereld
 • Nomad
 • Teva
 • Vrijbuiter

Wandeltraining

 • Wandel je fris en fit in 8 weken
 • Wekelijkse online training
 • Grote tochten training
 • Sterker in je wandelschoenen (weerbaarheidstraining)
 • Gratis online proeftraining
 • Gratis ebook: Starten met wandelen

Mijn favo gidsen

 • Roots Langste Natuurpad van Nederland
 • Trailblazer gidsen

Jouw avontuur vastleggen

 • Pixum fotoboeken
 • Alle links in dit kader zijn affiliate links.

2 gedachten over “Natuurmonumenten boswandeling bij De Slotplaats, Bakkeveen”

  1. Ooohhh dat bij die uitkijktoren? Paul had het bord gelezen, ik niet. Maar ik zag wel dat er inderdaad een beetje zo’n vesting-achtige structuur in het landschap zat, als je heel goed keek. Heb er niet bewust bij nagedacht om het wel/niet te vermelden, ik let vaak weer op andere dingen tijdens een wandeling (bijvoorbeeld mooie bomen).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven