Het was een koud, regenachtig weekend in Oktober 2017. Paul en ik kwamen laat op de camping aan, gelukkig hadden pa en ma al een tent voor ons opgezet. Het familiekampement bestond uit een aantal flinke tunneltenten rond een grote partytent, en een snoezig VW T2 busje. We waren moe, en na een kop soep en een paar puntjes koude quiche zijn we gauw in onze slaapzak gekropen.

De volgende ochtend goot het nog steeds van de regen. De plassen in en rond ons kampement werden steeds groter. De campingeigenaar kwam pallets brengen zodat we nog een beetje rond konden lopen zonder de modderbende nog erger te maken.

“Wie wil er koffie?”

Ik lust eigenlijk helemaal geen koffie. Toch stak ik mijn hand op.

Bzzz grrr klik-plop klonk het meerdere malen vanuit de kampeerbus van mijn oom en tante. Even later kreeg ik een kop heerlijk geurige koffie in mijn handen geduwd. De geur heb ik wel altijd heel lekker gevonden. Na een paar slokken viel de smaak ook wel mee. Eigenlijk was het best wel lekker!

En dat is het verhaal hoe ik op mijn 27e, door een weekend lang Nespresso te drinken, koffie heb leren waarderen. En tegenwoordig vind ik een kop koffie of ijskoffie een ontzettend fijne start van de dag. Ja jongens, ik begin volwassen te worden 😉

Paul drinkt al veel langer koffie. Volgens mij al toen hij nog een embryo was ofzo. Zijn vader werkt namelijk bij Douwe Egberts. Dus toen er bij ons een Nespresso-apparaat in huis kwam, was het al vrij snel duidelijk: we drinken DE.

Maar zelf ben ik best nieuwsgierig naar andere merken!

Laatst kreeg ik de mogelijkheid om een set koffiecups van De Koffiejongens te ontvangen. Zij beweren net zo lekker te zijn als Nespresso, maar een stuk goedkoper. En het handige is dat je hun cups in abonnementvorm kunt kopen: je kiest hoeveel koffie je per dag drinkt, en om de paar weken wordt het thuisbezorgd als een brievenbuspakje. Je hoeft er niet bij na te denken, je hoeft er niet voor thuis te zijn om het in ontvangst te nemen, en je zit nooit zonder koffie. Lekker makkelijk!

Charlies grote koffietest

Omdat ik de afgelopen maanden verschillende merken koffie heb gedronken, leek het me wel leuk om even een kleine vergelijking te trekken tussen al die verschillende merken. De prijzen en smaken lopen namelijk behoorlijk uiteen! Is de koffie van De Koffiejongens écht net zo lekker als Nespresso? Kan een huismerk zich meten met de big boys? Cups zijn trouwens wel lekker makkelijk, maar natuurlijk niet zo duurzaam als filterkoffie. Is er een mogelijkheid om de cups te recyclen?

Lungo’s drink ik altijd zwart, espresso’s gebruik ik eigenlijk alleen voor ijskoffie (espresso, ijsklontjes, siroop en melk).

Maak je ijskoffie vegan met deze zelfgemaakte havermelk.

Nespresso

Geproefd: Diverse lungo’s en espresso’s (ijskoffie). Voorkeur voor de wat subtielere sterktes en aroma’s. Rosabaya erg lekker. Fijne koffie, kan eigenlijk niet misgaan!

€0,38 – €0,47 per kopje

Verkrijgbaarheid: Online en een aantal boutiques in voornamelijk de Randstad.

Eerlijke handel: Ja, eigen programma ism Rainforest Alliance

Duurzaam geteeld: Ja, eigen programma ism Rainforest Alliance

Recycleprogramma: Ja

De Koffiejongens

Geproefd: Lungo en espresso (ijskoffie). Lekkere koffie, aardse en stevige smaak. De espresso doet het erg goed in de ijskoffie en is nog duidelijk aanwezig tussen alle ijs, melk en siroop.

€0,28 – €0,33 per kopje

Verkrijgbaarheid: Online abonnement

Eerlijke handel: UTZ en Rainforest Alliance gecertificeerd

Duurzaam geteeld: UTZ gecertificeerd

Recycleprogramma: Nee

Edit juni 2020: Sinds kort hebben De Koffiejongens biologisch afbreekbare cups. Je kunt ze gewoon bij het GFT-afval gooien!

Douwe Egberts

Geproefd: Lungo 7 & 8, espresso 10 (ijskoffie). Qua lungo een voorkeur voor 8.

€0,18 – €0,21 per kopje

Verkrijgbaarheid: Bij diverse supermarkten

Eerlijke handel: UTZ gecertificeerd

Duurzame teelt: UTZ gecertificeerd

Recycleprogramma: Nee, maar wel verbonden aan Groene Punt

AH Perla

Geproefd: Espresso Originale. Herhaaldelijk koffiekorrels in mijn ijskoffie. Niet cool. Verder wel okee. Prima budgetkoffie.

€0,11 – €0,28 per kopje

Verkrijgbaarheid: Bij Albert Heijn

Eerlijke handel: UTZ gecertificeerd

Duurzame teelt: UTZ gecertificeerd

Recycleprogramma: Nee

En nu de hamvraag: is de koffie van De Koffiejongens net zo lekkers als die van Nespresso? Eigenlijk is dat geen eerlijke vraag. Nespresso heeft zoveel verschillende smaken en varianten! Maar de koffie van De Koffiejongens kan zich er prima mee meten. Zelfs DE-purist Paul vindt dat ze lekkere koffie hebben!

Edit juni 2020: Sinds hun switch naar biologisch afbreekbare cups van suikerriet, mais en zetmeel hebben De Koffiejongens wat mij betreft een streepje voor!

Disclaimer: Voor deze blogpost heb ik een setje cups gekregen van De Koffiejongens. Natuurlijk is alles wat ik schrijf mijn eigen, eerlijke mening en streef ik ernaar om altijd een interessante en inspirerende blogpost voor jullie te schrijven.

Op de hoogte blijven van alle duurzame inspiratie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Inschrijven

Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.

3 gedachten over “Charlottes grote koffietest met De Koffiejongens”

  1. Wij hebben een simpele koffiezet staan, maar eigenlijk zie ik een Nespresso ook wel zitten. Kan je tenminste mee variëren. Het enige dat me tegenhoudt, is het afval van die cupjes.
    Tof dat De Koffiejongens niet moeten onderdoen! En al zeker omdat die cupjes een stuk betaalbaarder zijn.

    1. Ja, al die cupjes zijn inderdaad minder duurzaam dan gemalen filterkoffie… Maar de cupjes van De Koffiejongens zijn van plastic, dus in principe kun je de koffie op de composthoop doen en de cupjes met het plastic recyclen of bij het restafval.

  2. hmmm. ik zweer bij mijn eigen gemaakte latte vanuit mijn nespresso apparaat. Heb nog een docle gusto staan ter vegelijking. maar die haalt het bijna lange na niet 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven