11 essentials die je mee MOET nemen op een dagwandeling

Of je nu een meerdaagse hike gaat doen, of slechts een dagwandeling maakt, er zijn een aantal essentials die je altijd bij je moet hebben. In geval van nood kun je eigenlijk niet zonder. Nederland is tamelijk dichtbevolkt en je komt bijna overal wel mensen tegen, maar deze items zorgen ervoor dat je kunt navigeren wanneer je verdwaald bent, of kunt overleven terwijl je op hulp wacht na een ongeval.

1 – Kaart

Ook al ken je het gebied of doe je een goed gemarkeerde wandeling, zorg dat je ALTIJD een kaart bij je hebt. Soms zijn de kaarten in je wandelgids vrij gedetailleerd (zoals bij het Twentepad), maar in andere gevallen is het handig om een “echte” wandelkaart van 1:25.000 bij je te hebben, voor het geval je om moet lopen of door andere omstandigheden van het pad af raakt.

2 – Kompas

Net zo essentieel: neem een kompas mee en leer ermee navigeren. Nederland mag dan op de meeste plaatsen zo dichtbevolkt zijn dat je overal wel bordjes en richtingaanwijzers vindt, als je de grens overgaat kan het al gauw anders zijn. Ook op plekken zoals de Veluwe is het handig om een kompas bij je te hebben, voor het geval je je pad kwijtraakt.

Heel belangrijk: zorg niet alleen dat he er één hebt, maar leer er ook mee omgaan!

Outdoor Supply heeft een mooi transparant kompas, zodat je het op je kaart kunt leggen en makkelijk in de goede richting draaien!

3 – EHBO kit

Meestal gebeurt er niks, maar je zal maar een keer vallen, je enkel verstuiken, je been openhalen aan een boomstronk waar je overheen klimt… Neem altijd een klein EHBO kitje mee. Dit zit er in de mijne:

  • Blarenpleisters in verschillende groottes + naald
  • Rescue deken (zoeen die goud aan de ene kant is en zilver aan de andere)
  • Restje sporttape (multifunctioneel!)
  • Handreiniger met alcohol
  • Paracetamol
  • Diarreeremmers (je weet maar nooit, zit er vooral in voor de meerdaagse tochten though)
  • Antihistamine tabletjes

4 – Water

Heel belangrijk tijdens een dagwandeling, ook als het niet hartje zomer is. Neem altijd voldoende mee voor een hele dag!

5 – Snackies

Net zo belangrijk als water. Je verbrandt moeilijk veel calorieën als je een hele dag wandelt, zorg dat je je energievoorraden kunt aanvullen! Hier vind je een lekker recept om zelf energierepen te maken.

6 – Zaklamp

Ook meestal niet nodig, maar voor hetzelfde geld duurt je wandeling wat langer dan gepland en moet je het laatste stukje in het donker lopen. Een lampje is dan wel zo fijn!

Outdoor Supply heeft lekker kleine lampjes met een handige karabijnhaak!

7 – Iets om vuur te maken

Waarschijnlijk zul je dit niet nodig hebben. Zeker niet als je in Nederland gaat wandelen. Maar het zal je maar gebeuren dat je op een frisse dag verdwaald raakt, of een ongelukje krijgt en lang op hulp moet wachten. Het is erg makkelijk om onderkoeld te raken, zeker in het najaar (en wanneer je op je plek moet blijven zitten) dus een beetje warmte is geen overbodige luxe.

8 – Mes

Hartstikke multifunctioneel. Niet alleen handig om die zak rozijnen mee open te krijgen, maar ook als verdedigingsmiddel, of bij splinters, of als je geen naald bij je hebt om je blaren door te prikken, of… verzin zelf maar!

Outdoor Supply heeft een supergave survivalkit van Bear Grylls! Hij heeft een mesje, een fluitje, een stuk touw en twee manieren om een fikkie te stoken. Wishlistmateriaal!

9 – Telefoon

Tegenwoordig heb je bijna overal wel dekking. Neem je mobiele telefoon mee als je gaat wandelen om 112 te kunnen bellen als je in nood raakt!

10 – Contant geld

Sommige theehuisjes in kleine dorpjes of campings hebben nog geen pinautomaat. Wees voorbereid en neem een klein bedrag aan contant geld mee tijdens je dagwandeling. Ook leuk als je onderweg een tafeltje met homemade jam / honing / etc tegenkomt met een honesty box erbij 🙂

11 – WC kit

Bestaande uit een rolletje WC papier, een schepje en een ziplock om je vuile WC papier in te stoppen. Als je een hele dagwandeling maakt, kan het niet anders dan dat je naar de WC moet, en natuurlijk is er in geen velden of wegen een boerderij te bekennen wanneer je moet.

Dit zijn mijn 11 essentials die ik niet kan missen als ik een dag uit wandelen ga! Ook al gebeurt er niks, je moet altijd voorbereid zijn op een ongelukje. De kans dat je het er goed vanaf brengt is vele malen groter als je even een rugzakje meeneemt met deze noodkit.

Disclaimer: Dit artikel is gesponsord door OutdoorSupply.nl. Natuurlijk is alles wat ik schrijf mijn eigen mening, en streef ik er altijd naar om een interessant en inspirerend artikel neer te zetten, net als anders!

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven