Een dagje duurzaam Groningen

In november was ik een dagje in Groningen om Anita van Forest Fragrances te interviewen. Omdat Groningen voor mij niet bepaald om de hoek is, besloot ik er een dagje van te maken. Wat voor fijne duurzame hotspots hebben ze daar allemaal? Ik ging op ontdekkingstocht.

(Oja excuus voor de rubbish fotokwaliteit, maar ik kwam er gisteren – begin december – achter dat de instellingen van mijn telefooncamera voor god-knows-hoe-lang niet op 25 megapixel hebben gestaan… Yikes!)

Ik heb 3 jaar in Groningen gestudeerd en er een half jaar gewoond, maar dat is lang geleden en er is een hoop veranderd. Gelukkig had ik een hoop inspiratiehulp van Anita, Romee en VVV Groningen. Van tevoren had ik een kaart gemaakt met alle duurzame hotspots, maar dat waren er zóveel dat ik niet overal langs kon. Daarnaast was het heeeel gezellig bij Anita en daarna bij Rensina, en snel donker (want hoi november). Ik licht er dus een paar uit, maar check vooral ook de kaart onderaan deze blogpost!

Thee van Your Daily Tea Cup

Ik ben echt dol op losse thee: veel lekkerder dan zakjesthee uit de supermarkt, en je produceert natuurlijk minder afval. Rensina vindt het trouwens geen probleem als je als zero-waster je eigen potjes meeneemt. Houd je meer van het gemak van een zakje, dan heeft ze daar een aantal fijne high-end, cadeau-proof varianten van. Slechte thee doet ze namelijk niet aan!

Woon je niet in de buurt van Groningen? Ze heeft ook een webshop.

Vegan Macarons bij Smaakaron

Hier ben ik op de bewuste dag niet meer langs geweest, maar ik heb ze wel geproefd op de Veggie World beurs begin dit jaar! Smaakaron maakt vegan macarons die net zo lekker zijn als het originele Franse recept. Naast vegan macarons maken ze ook gewone macarons en vegan layercakes. De vegan macarons zijn in 10 smaken verkrijgbaar.

Tweedehands kleding

Groningen wemelt van de tweedehands kledingzaken en duurzame boetiekjes, echt teveel om op te noemen! Mamamini ken ik nog wel uit mijn eigen studententijd, en Appel & Ei is natuurlijk een bekende tweedehands keten. Bekijk de kaart voor alle locaties!

Zero waste boodschappen bij Le Souk

Deze tip kreeg ik van Romee, en dat was echt een schot in de roos! Le Souk heeft een enorm aanbod aan zero-waste kruiden en basisproducten. Ik had alleen potjes meegenomen voor kruidnagels en kaneelstokjes (die waren namelijk bijna op thuis), maar als ik weer in Groningen kom, ga ik hier uitgebreider boodschappen doen!

Duurzame ketens

Natuurlijk zitten er in Groningen ook een aantal van mijn favoriete duurzame ketens. Ten eerste Dille & Kamille, die heel veel duurzame en natuurlijke huishoudproducten verkopen. Ben je meer op zoek naar cadeaus, dan kun je terecht bij WAAR of De Wereldwinkel.

Parken en groen

Pfoei, ik was vergeten hoe druk Groningen kan zijn. Zoveel studenten op de fiets! Lijkt Amsterdam wel als je bijna 10 jaar gewend bent geraakt aan Enschede en Hengelo. Als je even weg wilt uit de drukte, liggen er buiten het centrum een aantal parken: Het Noorderplantsoen is heel bekend, hier kwam ik vaak met studiegenoten. Iets verder uit het centrum ligt het Stadspark, vlakbij mijn oude huis! (Ik woonde aan de Peizerweg.)

Wil je lekker de natuur in, dan heb je ten zuidwesten van Groningen moerasgebied de Onlanden. Natuurmonumenten heeft een mooie wandelroute uitgezet, maar je kunt er ook goed fietsen en hardlopen. Ook vogelaars kunnen hier hun hart ophalen.

Het Roots Langste Natuurpad loopt langs de oostkant van Groningen, van Zuidwolde via Harkstede naar Haren en dan verder naar Onnen en Glimmen. Ook aan deze kant is het mooi wandelen.

Biologisch en vegetarisch eten bij Wadapartja

Rond etenstijd ging ik weer richting station, en etenstijd is natuurlijk een mooi excuus om ergens een vegetarische maaltijd te scoren! Romee had Wadapartja aangeraden, dus hier heb ik een lekkere vega maaltijd afgehaald. In ideale omstandigheden had ik hier natuurlijk even rustig gezeten, maar door de coronaregels was dat helaas niet mogelijk.

Als avondeten kocht ik hun cheddar-jalapeño kaasfondue (officieel eenpersoons, maar genoeg voor twee als je het mij vraagt) die ik lekker op een bankje in de stationshal heb opgesmikkeld. Nouja, half. De andere helft kreeg ik niet op, dus die hebben we de volgende dag voor kliekjesdag opgewarmd 😉 Voor ‘s avonds samen met Paul nam ik ook hun vegan borrelbox mee. Ook voor herhaling vatbaar!

(Also: ik was heel blij dat ik bij Wadapartja even naar de wc mocht. Dankjewel!)

Duurzame kaart van Groningen

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven