Laatst stond ik de afwas te doen. Met een schuursponsje. Meestal denk ik daar niet zo bij na en is het echt zo’n verstand-op-nul-taak. Maar opeens realiseerde ik me: Hoeveel van die sponsjes verslijt ik wel niet per jaar? En moet dat nou echt van plastic zijn? In deze blogpost maak je kennis met de zelfgemaakte, composteerbare schuurspons.

Ofwel: woke-momentje. Die sponsjes gaan best hard. Op een gegeven moment zijn ze gewoon ranzig, of de schuurlaag laat helemaal los en valt uit elkaar. En dat komt zo via ons riool en onze rioolzuivering in het milieu terecht.

Microplastics zijn moeilijk te filteren en komen in de watercyclus terecht. De grote plukjes die door de afvoer gaan worden misschien wel eruit gefilterd, maar belanden uiteindelijk waarschijnlijk op een afvalhoop of afvaloven Wat uiteindelijk óók het milieu is (in de vorm van landfill of CO2 en eventuele andere dampen). Net als de afgeragde spons die bij het restafval gaat.

Is het echt nodig om zo’n 2-3 keer per jaar zo’n multi-pack plastic sponsjes te kopen? Daar moet toch wel een natuurlijker, composteerbaar alternatief voor zijn?

En dat is er.

Een optie is om ze zelf te haken van vlastouw. Dit kun je makkelijk krijgen bij de Albert Heijn en sommige andere winkels. (Wel weer met een plasticje erom, maar minder dan tig pakken schuursponzen.) Ik heb ook wel eens een vergelijkbare variant gezien bij Blokker, maar dat was plastic met alleen dezelfde *look*, koop dat dus niet! Vlastouw herken je makkelijk aan die typische jutezakkengeur.

Haken is ontzettend makkelijk, en wanneer je de basics onder de knie hebt kun je in een paar minuten je eigen composteerbare schuurspons haken. Hoe cool is dat?

De vezels die door je afvoer spoelen, vergaan vanzelf in de natuur. Als hij echt oud en vies is, kun je hem op de composthoop gooien om te verteren en als plantenvoedsel te dienen. Yay!

Ik ga hier geen fancy-smancy DIY blog layout plugin voor gebruiken, want het is echt te makkelijk voor woorden.

Geen tijd of geduld om zelf wat te maken? Bij deze webshops kun je eco-vriendelijke sponsjes kopen:

Howto je eigen composteerbare schuurspons haken

  1. Leer haken

    Wolplein heeft hier superchille stap-voor-stap videoseries voor. De online haakcursus kun je hier vinden. Voor dit project hoef je alleen video’s 1 (opzetlus), 2 (losse ketting) en 4 (vaste steek) te kijken.

  2. Haak een proeflapje

    Begin met een ketting van zo’n 12-20 lossen, net wat jij een fijne breedte vindt. Haak vervolgens lekker vaste steken heen en weer tot het lapje naar jouw inzicht groot genoeg is. Hecht af en frummel het laatste eindje draad ergens tussen een paar steken door zodat het niet loskomt.

  3. Dubbel sponsje

    Heb je liever iets dat net wat dikker in de hand ligt? Haak een lapje dat dubbel zo groot is, vouw dubbel, en naai de randjes dicht met vlastouw en een stopnaald.

Op de hoogte blijven van alle duurzame inspiratie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Inschrijven

Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.

5 gedachten over “DIY composteerbare less waste schuurspons”

  1. Je kan het zelfgemaakte sponsje wassen in de vaatwasser als het te vuil wordt. Leg het gewoon in de bovenste mand een beetje ingeklemd tussen 2 glazen ofzo. Komt er fris weer uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven